Obavijesti

Sport

Komentari 68

Noleta su u Splitu čuvali srpski tjelohranitelji, a Čilića je dobio čak 17 puta: Još ih nismo srušili

Noleta su u Splitu čuvali srpski tjelohranitelji, a Čilića je dobio čak 17 puta: Još ih nismo srušili

Hrvatska i Srbija će u petak igrati u polufinalu Davis Cupa, a do sada su se dvaput susrele. Oba puta su srpski tenisači slavili, prvi put s 4-1, a drugi put s uvjerljivih 5-0

VIDEO

Hrvatski i srpski košarkaši su prije pet godina igrali četvrtfinale Olimpijskih igara u Riju, vaterpolisti su se godinama međusobno borili za najviša odličja, a sada će se na teniski vrh boriti i tenisači. 

Pokretanje videa...

02:58

Srbija je s 2-1 pobijedila Kazahstan te izborila polufinale Davis Cupa gdje ju čeka Hrvatska. Naši tenisači oduševili su sve na ovome turniru. Prvo su srušili Australiju i Mađarsku za prvo mjesto u skupini, a onda iznenađujuće pobijedili domaćina Italiju. No, protiv Srbije neće biti nimalo lako.

Davis Cup Quarter-Final - Serbia v Kazakhstan

Hrvatska i Srbija dvaput su se susrele u starom formatu Davis Cupa, a u deset mečeva slavili smo tek jednom. Srbija je prije šest godina u Kraljevu deklasirala Hrvatsku s 5-0 u 1. kolu. Marin Čilić nije igrao zbog ozljede ramena, a predvodio nas je tada 19-godišnji Borna Ćorić. Naši tenisači su samo dvaput u povijesti Davis Cupa izgubili s čistih 5-0, te 2015. protiv Srbije i u četvrtfinalu 2003. protiv Španjolske u Valenciji.

Livada

Predvođeni Novakom Đokovićem svladali su nas i 2010. godine u četvrtfinalu koje se igralo u Splitu. Bilo je 4-1. Za nas su igrali Mario Ančić, Marin Čilić, Ivan Ljubičić i Ivo Karlović. Tada nam je jedini bod donio Čilić koji je bio bolji od Troickog.

Od Đokovića se tada nisu odvajala petorica tjelohranitelja. Gdje on, tamo i oni. Jedino kada bi igrao, oni bi se smjestili blizu terena. Bilo mu je nemoguće prići. Dvije godine prije meča u Splitu Nole je bio u posjetu srpskoj zajednici na Kosovu. Darovao im je sanitetsko vozilo, ali je nekim izjavama razljutio tamošnje Albance. Nakon toga bilo je navodnih prijetnji. Od tada se nije odvajao od tjelohranitelja te ni u Splitu nije htio ništa riskirati.

No, nije sve uspjelo proći bez incidenata. Dvojica pijanih mladića izvrijeđala su i skoro fizički napala njegovog oca Srđana Đokovića. Srđana su napali u Spaladium areni prvog dana, po završetku pojedinačnih Davis Cup mečeva. Vrijeđali su ga po nacionalnoj osnovi, a kada im je Srđan uzvratio, jedan od njih ga je pokušao fizički napasti. Bilo je potrebno sedam zaštitara da alkoholizirane i agresivne huligane zadrže do dolaska policije. Mladići su tijekom meča također psovali i provocirali našeg Ivana Ljubičića.

Srbija je iste godine došla do finala te svladala Francusku za svoj jedini Davis Cup. Hrvatska ima dva, jedan iz 2018. godine te onaj, već opjevani, iz Bratislave. 

Prošlo je 11 godina od tog četvrtfinalnog susreta u Splitu, a obje reprezentacije i danas idu na pogon Marina Čilića i Novaka Đokovića. Najbolji hrvatski i najbolji srpski tenisač veliki su prijatelji, poznaju se od najmlađih dana kada su međusobno igrali u mlađim kategorijama. No, u seniorima je Nole nerješiva enigma za našeg Marina. Susreli su se 19 puta, a hrvatski tenisač je tek dvaput bio bolji. 

Davis Cup cetvrtfinale Hrvatska-Srbija

Čilić sve do 2016. godine nije znao za pobjedu. Tada je prekinuo niz od 14 uzastopnih poraza te slavio u četvrtfinalu Pariza. Posljednji put ga je pobijedio prije tri godine u finalu Queensa. 

No, u petak je druga priča. Motiv je velik, i jedni i drugi žele do kraja, a duh Davis Cupa probudi nešto posebno u igračima. Novak i Marin vodit će glavnu riječ. 

Međusobni susreti u Davis Cupu:

Hrvatska - Srbija 1-4, Split, 9.-11. srpnja 2010.
četvrtfinale Svjetske skupine

  • Ivan Ljubičić - Novak Đoković 6-7(3), 4-6, 1-6
  • Marin Čilić - Viktor Troicki 6-4, 7-5, 6-2
  • Marin Čilić/ Ivan Dodig - Janko Tipsarević/ Nenad Zimonjić 3-7, 2-6, 4-6
  • Marin Čilić - Novak Đoković 3-6, 3-6, 2-6
  • Antonio Veić - Janko Tipsarević 2-6, 6-7(2)

Srbija - Hrvatska 5-0, Kraljevo, 6.-8. ožujka 2015.
1. kolo Svjetske skupine

  • Novak Đoković - Mate Delić 6-3, 6-2, 6-4
  • Viktor Troicki - Borna Ćorić 4-6, 1-6, 6-3, 6-2, 6-1
  • Novak Đoković/ Nenad Zimonjić - Marin Draganja/ Franko Škugor 6-3, 6-4, 6-1
  • Filip Krajinović - Franko Škugor 6-4, 6-2
  • Viktor Troicki - Mate Delić 6-4, 6-3
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 68
VIDEO

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao