Obavijesti

Sport

Komentari 4

Novi Hrvat počeo s treninzima u Bayernu: Vodit će ga legenda

Novi Hrvat počeo s treninzima u Bayernu: Vodit će ga legenda
10

Drugi je najmlađi debitant u povijesti Hrvatske nogometne lige, njen najmlađi strijelac, a sa 16 je godina osjetio i kako je biti kapetan u elitnom razredu. Lovro Zvonarek počeo je novu etapu u karijeri

VIDEO

Ovu subotu s pripremama za novu sezonu počela je druga momčad Bayerna u kojoj su čak trojica hrvatskih nogometaša. Među njima je i najmlađi strijelac u povijesti HNL-a i jedan od najmlađih kapetana u povijesti nogometa, Lovro Zvonarek (17).

POGLEDAJTE VIDEO: Lovro Zvonarek

Pokretanje videa...

Lovro Zvonarek VIDEO

Talentirani veznjak u rujnu prošle godine potpisao je za bavarskog velikana, a do kraja sezone ostao se kaliti u Slaven Belupu pod trenerom Zoranom Zekićem. Koprivničani su za njega dobili dva milijuna eura fiksne odštete uz potencijalnih tri milijuna eura kroz bonuse.

Druga momčad Bayerna natječe se u regionalnoj ligi Bavarske, što je četvrti rang natjecanja u Njemačkoj. U njoj uglavnom igraju mlađi igrači (prosjek godina prve momčadi je 20,6) koji se postupno pripremaju za prelazak u prvu momčad. Glavni je trener bivši argentinski stoper i četverostruki osvajač duple krune s Bavarcima Martín Demichelis (41).

Bayernove rezerve prošao je i hrvatski A reprezentativac, branič Josip Stanišić (22), koji se ustalio u prvoj momčadi, a na njena vrata kuca i napadač Gabriel Vidović (18), koji je dospio na radar izbornika hrvatske U-21 reprezentacije Igora Bišćana.

Zvonareku bi u prilagodbi na novu sredinu trebao pomoći i stoper Gabriel Marušić (19), rođen u Nürnbergu, koji ima i njemačko državljanstvo.

Tko je Lovro Zvonarek?

Lovro Zvonarek rodom je iz Preloga kraj Čakovca, s 12 godina iz Koprivnice je prešao u Slaven Belupo, a u HNL-u je debitirao sa 16 godina i pet dana, postavši drugi najmlađi debitant u elitnom razredu hrvatskog nogometa poslije Marka Dabre u Cibaliji, koji je 2013. ušao u igru tri dana mlađi.

- Speedway je u Prelogu postao aktualan baš kad sam ja počinjao s nogometom. Znao sam biti u kostimu, bodriti vozače pred samu utrku, ali nikad nisam vozio motor. Speedway je super, ali nogomet je u Prelogu broj 1 - rekao nam je Zvonarek u jednom intervjuu.

- Počeo sam u Mladosti sa šest godina. Bio sam u klubu četiri godine pa s 10 godina otišao u Slaven Belupo. Zamijetili su me na jednoj međusobnoj utakmici u limačima. Zadovoljio sam na nekoliko probnih turnira i ostao.

Na startu proljetnog dijela prvenstva, Slaven je u gostima pobijedio Osijek (2-1). Jedan od golova postigao je Zvonarek, nakon što je prethodno izvrtio A reprezentativca Milu Škorića.

- Jako sam sretan, prvenstveno jer sam se oporavio i napokon zaigrao. Gol Osijeku samo je potvrda da sam na dobrom putu i da će sve biti dobro. Prvi veći problem imao sam s rupturom kvadricepsa od sedam i pol centimetara, oporavak je trajao šest tjedana. Onda sam opet zaigrao pa imao upale pregibača, pubične kosti i aduktora. Nakupilo se... - priča Lovro.

Već s 15 godina priključen je prvoj momčadi Slavena...

- Život mi više nije bio isti. Tadašnji trener Tomislav Stipić pozvao me na pripreme u Medulin i bio sam presretan.

Nedugo potom, autom ga je Stipić odvezao u Bayernov kamp. Tamo ih je dočekao Jochen Sauer, ključni čovjek Bayernove B momčadi, s kojim je Stipić godinama prijatelj. Stipić je bio toliko očaran da je ustvrdio da Lovro može postati novi Luka Modrić.

- Došao je poziv u klub. Otišao sam na dva tjedna, na treninzima je bilo sve dobro. Počele su stizati i ponude drugih klubova, ali sam u dogovoru s obitelji odlučio još ostati u Slavenu - pojašnjava Zvonarek pa dodaje:

- Nastavio sam trenirati s prvom momčadi Slavena te nastupati za kadete i juniore. U petom mjesecu, kad sam navršio 16 godina, debitirao sam za seniore u 1. HNL, a par dana kasnije i zabio gol.

Misliš golčinu? Sa 16 godina i 14 dana postao si najmlađi strijelac u povijesti HNL-a golom s ruba 16 metara Varaždinu prošle sezone.

- Tako je, ha-ha.

Bayern nije odustajao. Čelnici bavarskog velikana željeli su Zvonareka pošto.poto.

- Prošlo ljeto su se ponovno javili, bili su uporni i poslali su novu ponudu koju nisam mogao odbiti. Mislim da je to bila najbolja odluka jer sam tu ostao još sezonu na posudbi. Bilo mi je važno da rastem u ovom okruženju, da se pravilno razvijam i da dobivam priliku u seniorskom nogometu - smatra Lovro.

Jesi li u Bayernu upoznao neke face?

- Da, kad sam došao na liječnički. Gledao sam treninge prve momčadi. Ne mogu reći da imam neke uzore, ali sigurno da su tamo top igrači.

Je li Bayern već poslao neke skripte za njemački jezik?

- Učio sam njemački u osnovnoj i srednjoj školi, a uzeo sam i dodatne sate pa neće biti problema kad dođem. Bitno mi je da budem spreman - smatra Zvonarek.

Slaven Belupo i Hajduk  sastali se u 32. kolu HT Prve lige

Matematika mi ide malo teže

Odgovara zrelo. Fizički je superioran, a njegove godine odaje tek iskreni dječački osmijeh.

- Učenik sam sportske gimnazije Fran Galović u Koprivnici. Prošle godine sam sve stizao i bio odličan đak, ali ove školske godine to ide malo teže. Teško je uz dva treninga dnevno. Profesori mi izlaze u susret. Ako sam slobodan ili imam jedan trening, javim se pa dođem riješiti neki ispit - kaže Zvonarek pa dodaje:

- Najdraži predmet? Nemam omiljeni, mogu reći da mi je malo teža matematika jer nisam na nastavi. To iziskuje vrijeme i vježbu.

Kakvi su suigrači? Nedavno smo pričali s Ivanom Krstanovićem pa te nahvalio. Kaže da nije vidio većeg talenta...

- Hvala mu na tome, ha-ha. Sa svima sam stvarno dobar. Ima i mlađih i starijih, svi smo si jako dobri, nema nekih klanova, držimo se zajedno.

Na kojoj se poziciji snalaziš najbolje?

- Igrao sam veznjaka, krilo i napadača. Na svim se pozicijama dobro osjećam, stvarno mi je svejedno. U mlađim kategorijama sam zabijao dosta golova jer sam tip igrača koji voli dolaziti u završnicu. Pozicija nije bitna, bitno je samo da igram - zaključio je Lovro Zvonarek.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao