Sport

Komentari 51

Novi skandal u HNS-u: Suci se vrijeđali i svađali na seminaru!

Novi skandal u HNS-u: Suci se vrijeđali i svađali na seminaru!

Ovo ti je zadnji put! Nisam ti ja balavac, grmio je sudac Damir Batinić nakon što ga je predavač Miroslav Vitković pogodio spužvastom loptom u glavu na seminaru. No to nije bila jedina svađa...

Hrvatski suci su rak rana hrvatskog nogometa i dok se kancerogeno tkivo ne odstrani, nema ni boljitka. Ma koliko čelnici HNS-a okretali glavu od problema, on postoji, a najbolja je potvrda činjenica da naših sudaca nema na popisu na završnicama Lige prvaka, Europske lige i europskih i svjetskih prvenstava.

Nije to slučajno, a razlog je negativna selekcija kadrova, u sudačkoj organizaciji napreduju podobni i lojalni kadrovi, prije nego kvalitetni, cijeni se poslušnost i spremnost za odrađivanje posla onako kako to odgovara stvarnim vladarima hrvatskog nogometa 

Frka na seminaru

Notorna je činjenica da je većina sudaca, delegata, kontrolora i čelnika županijskih nogometnih saveza u rodbinskim i kumskim vezama te da među njim vlada pravi zavjet šutnje. Toliko jak da je tek prije nekoliko dana procurila informacija o skandalima s nedavno održanog seminara nogometnih sudaca i kontrolora sudaca. 

Bilo je tu svega, od vrijeđanja, prijetnji do naguravanja, a prednjačili su član sudačke komisije Miroslav Vitković i sudac Damir Batinić, kojem nije najbolje leglo Vitkovićevo predavanje. Vitković je na snimkama analizirao pogreške, a u ruci je imao lopticu, koju bi dobacio sucu od koga je tražio odgovor i pojašnjenje pogreške.

Navodno je Batinić nešto prčkao po mobitelu kad mu je doletjela loptica u glavu, što ga je razbjesnilo, pa je uz povike: ''Ovo ti je zadnji put. Nisam ti ja neki balavac'' otišao iz predavaonice. 

- Ma, nije bilo tučnjave, Batinić se ubrzo 'ohladio' i sve je ostalo na tome... - otkrio nam je jedan od sudionika seminara, koji tvrdi i kako Vitković nije omiljen među sucima, jer im ''traži dlaku u jajetu'', iako je i sam bio sudac. 

Nije to bila jedina svađa

Na meti je bio i još jedan bivši sudac, Draženko Kovačić, koji je kontrolor tjelesne pripreme kod sudaca. Na njega se ozbiljno naljutio Andrej Burilo i prigovorio mu da ne radi kako treba.

Navodno je u pitanju bila kontrola tjelesne spreme, koju je uz puno muke, tek iz drugog pokušaja prošao sudac elitne skupine Ante Vučemilović.

On danas od 17.00 sudi utakmicu Inter – Rijeka u Zaprešiću.   

- Neki su poput Vučemilovića 'skraćivali' krugove, pa opet nisu mogli ispuniti normu, a drugima se ne tolerira ni puno manji detalj - otkriva nam razloge svađe Kovačića i Burila naš izvor, koji tvrdi kako 'osječki lobi' i dalje drma sudačkom organizacijom. 

Kulušić: Bio je to samo verbalni sukob

Potvrdu informacija o događanjima u Medulinu potražili smo kod odnedavno prvog čovjeka Ante Kulušića. 

- Da, bio je verbalni sukob na predavanju između Vitkovića i Batinića, i nesporazum između Kovačića i Burila, i to je sve. Ništa se posebno nije događalo, a taj među nama koji vam je otkrio detalje je za ludnicu, a ne za nogometni teren - kazao je iznenađeni Kulušić, te dodao kako Vučemilović nije 'skraćivao' krugove i kako je prošao test tjelesne spreme.   

- Nije 'skratio' krug, nego jednostavno nije uspio istrčati normu, pa je sutra ujutrao još jednom trčao, i to samo kratke staze. I prošao - rekao nam je Ante Kulušić.

Kulušić je otišao i korak dalje i ustvrdio kako probleme u sudačkoj organizaciji traže isti oni kojima ne odgovara dobra forma sudaca na otvaranju proljetnog dijela sezone. 

'Ovo je pokušaj destabilizacije HNS-a'

- Kad suci griješe, udara se po njima, a kad je suđenje dobro, onda se traže problemi na seminarima. Sve je to scenarij destabilizacije HNS-a, no neće uspjeti. Moj zadatak je da do kraja sezone niti jednu utakmicu ne odluči sudačka pogreška i ja ću sve učiniti da to tako i bude - zaključio je Kulušić

Možda čovjek doista i ima poštene namjere, no kako mu povjerovati nakon svega što se događalo u godinama za nama, na koncu i u tekućoj sezoni. 

- Dok se od temelja do vrha ne počisti sudačka organizacija, nema napretka. Ta je priča puno dublja od samih pogrešaka na utakmicama. Zar mislite da sudac slučajno nosi pištolj uz sebe svaki dan? I pri tom ne mislim samo na Bruna Marića, nije on jedini... - tvrdi naš izvor. 

Pokušali smo kontaktirati i Draženka Kovačića, koji se ispričao i rekao kako mu je Kodeksom zabranjeno komentirati javno ono što se događa unutar sudačke organizacije, dok se Miroslav Vitković ispričao zauzetošću: 

- Na seminaru sam, javit ću se čim završi...

Najčitaniji članci