Obavijesti

Sport

Komentari 52

Novi šok za hrvatsku atletiku: Premeru pao na doping testu!

Novi šok za hrvatsku atletiku: Premeru pao na doping testu!
5

Marin Premeru vrlo vjerojatno će propustiti Olimpijske igre. HZTA je u uzorku našeg bacača kugle pronašao nedozvoljeni pralmorelin te je privremeno suspendiran

VIDEO

Nakon Lise Nemec, hrvatsku atletiku potresao je novi slučaj dopinga. Ovoga puta riječ je o bacaču kugle Marinu Premeruu koji je pozitivan na nedozvoljeni pralmorelin.

'Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping (HZTA) je 12. svibnja 2016. primio obavijest o nepovoljnom laboratorijskom nalazu hrvatskog atletičara Marina Premerua.

U biološkom uzorku sportaša nađen je pralmorelin (GHRP-2) – kategorija S2.5 Hormon rasta i čimbenici koji djeluju na njegovo otpuštanje iz Popisa zabranjenih sredstava 2016.

HZTA je uzorak urina uzeo tijekom dopinške kontrole 6. travnja 2016., izvan natjecanja. Analiza uzorka provedena je u licenciranom WADA-inom laboratoriju iz Seibersdorfa.

Razvidno je da se radi o mogućem kršenju Pravilnika za borbu protiv dopinga HZTA (dalje u tekstu Pravilnik) po odredbi 2.1 (Prisustvo zabranjene tvari ili njezinih metabolita ili markera u sportaševu uzorku).

U skladu s odredbom 7.9 Pravilnika sportašu se određuje privremena suspenzija do završene revizije nepovoljnog laboratorijskog nalaza ili do pisane odluke Stegovnog vijeća HZTA u skladu s odredbom 8.1 Pravilnika', stoji u priopćenju HZTA-a.

Premeru je jedan od 12 hrvatskih atletičara koji su izborili vizu za nastup na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, a trebale su to biti njegove prve OI.

Normu za Rio de Janeiro izborio je u kolovozu prošle godine kada je u Kragujevcu bacio kuglu 20,58 metara, što je samo jedan centimetar manje od njegovog osobnog rekorda. Na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Pekingu zauzeo je 23. mjesto s rezultatom 19,33 m.

Hrvatski atletičari koji su izborili OI

  • Sandra Perković (disk)
  • Blanka Vlašić (skok u vis) 
  • Ana Šimić (skok u vis)
  • Andrea Ivančević (100 metara prepone)
  • Marin Premeru (kugla)
  • Stipe Žunić (kugla)
  • Filip Mihaljević (kugla)
  • Ivan Horvat (skok s motkom)
  • Matea Matošević (maraton)
  • Marija Vrajić (maraton)
  • Sara Kolak (koplje)
  • Lisa Nemec (maraton)
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a
VELIKO SLAVLJE 'LOKOSA'

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a

Sve što je Rijeka trebala je ne izgubiti u Kranjčevićevoj pa veliki iskorak ka naslovu tražiti u derbiju s Dinamom. No, Riječani su na teškom gostovanju posrnuli. Mudražija i Šotiček pogurali su 'modre' prema tituli

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu
POGLEDAJTE GOL

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu

'Građani' vode žestoku bitku za naslov s Arsenalom, koji je u velikom londonskom derbiju pobijedio Tottenham 3-2. Manchester ima i utakmicu manje. Ako ju pobijedi, bit će usamljen na vrhu Premier lige
Dramatične scene u Beogradu! Pobjednika maratona nakon utrke hitna odvezla na nosilima
NIJE IZGLEDAO DOBRO

Dramatične scene u Beogradu! Pobjednika maratona nakon utrke hitna odvezla na nosilima

Gilbert nije bio jedini koji je pao tijekom utrke. Toplo vrijeme, jak tempo, želja da se što prije stigne na cilj. Sve je to imalo utjecaja na pojedine sportaše