Obavijesti

Sport

Komentari 6

Novi svjetski rekorder: Trčanje mu je bilo 'prijevozno sredstvo'

Novi svjetski rekorder: Trčanje mu je bilo 'prijevozno sredstvo'
1

Najtrofejniji maratonac svih vremena Eliud Kipchoge srušio je prije dva dana svjetski rekord za čak 78 sekundi. Trčanje mu je u djetinjstvu bilo 'prijevozno sredstvo' do škole i nazad, a onda je pokorio svijet...

VIDEO

Eliud Kipchoge, najtrofejniji maratonac svih vremena, čovjek je ogromne volje i samodiscipline.

Svaki dan ustaje u 5:00 i odlazi na jutarnje trčanje. Živi praktički na dvije lokacije: u Eldoretu (Keniji) gdje živi sa suprugom i troje djece te u trening kampu na 2,5 kilometara nadmorske visine gdje prostor dijeli s kolegama.

Kipchoge je, zapravo, maratonska verzija Usaina Bolta. Dobrostojeći čovjek, koji ipak i dalje 'riba wc'.

Od dana kada se počeo ozbiljno baviti sportom, zapisao je svaki svoj trening u bilježnicu. Danas već ima 15 bilježnica - po jednu za svaku godinu koju je proveo na svjetskoj atletskoj sceni.

Berlin Marathon

Jedan neobični detalj, a možda i tajna njegovog uspjeha, jest da na treninzima nikada ne daje sve od sebe. Zna procijeniti u kakvom je stanju njegovo tijelo i um te uvijek ide 'tek' do 80-90 posto.

Stopostotni učinak pak čuva za same utrke - za maratone, koje u pravilu i osvaja, i za rekorde, koje redovito ruši.

A napravio je to i prije dva dana u Berlinu kada je stazu dugu nešto više od 42 kilometra istrčao za dva sata, jednu minutu i 39 sekundi i tako srušio dotadašnji svjetski rekord za čak 78 sekundi.

Kipchoge srušio svjetski rekord u maratonu za čak 78 sekundi!
Kipchoge srušio svjetski rekord u maratonu za čak 78 sekundi!

- Jednostavno ću pokušati otrčati svoje osobno najbolje vrijeme. Ako i završi kao novi svjetski rekord, bit ću sretan. Ali, i dalje ću ga tretirati kao svoj najbolji rezultat - rekao je uoči Berlina.

A sve je počelo još u školi. Kao dijete, Kipchoge je svaki dan trčanje koristio kao 'prijevozno sredstvo' - trčao je od kuće do škole i nazad.

Kao najmlađi od četvero djece, odrastao je u malom selu Kapsisiywa. Majka mu je radila kao učiteljica, a otac je preminuo dok je još bio mali.

- Samo sam vidio slike - rekao je jednom prilikom o svome ocu.

Nakon što je završio školovanje, Kipchoge je pomogao u uzdržavanju svoje obitelji tako što je prikupljao mlijeko od susjeda i prodavao ga na tržnici.

S trčanjem nije prestao, a konstantu inspiraciju imao je u Patricku Sangu - sunarodnjaku koji je napustio Kapsisiywu kada je otišao studirati u Texas te nakon toga osvojio olimpijsku srebrnu medalju na 3000 metara s preponama. Po povratku u rodno selo, počeo je organizirati razna sportska događanja. 

Na jednom od njih, 2001. godine, upoznao je i Kipchogea, koji je tada imao samo 16.

- Jedno dijete mi je prišlo i pitalo me za program treninga - rekao je Sang u nedavnom intervjuu - Svaka dva tjedna, ja bih mu dao program koji treba pratiti i to je trajalo mjesecima.

Berlin Marathon

Kipchoge se nakon nekoliko mjeseci vježbe prijavio na regionalnu utrku i pobijedio - tek tada je Sang saznao ime dječaka.

- Tvoja majka bila mi je učiteljica u vrtiću - rekao mu je Sang i poklonio vrijedni Timex, s obzirom da si Kipchoge u to vrijeme nije mogao priuštiti sat.

Od tada su postali nerazdvojni...

- Kad si mlad, uvijek se nadaš da ćeš jednoga dana postati netko i nešto - rekao je Sang - A na tom putovanju trebaš nekoga da te drži za ruku i vodi. Nije bitno tko je ta osoba, dokle god vjeruje u tvoje snove. Kada nađete mladu osobu strastvenu oko nečega, nemojte ju razočarati. Dajte joj ruku i gledajte ju kako se razvija i raste.

A Kipchoge je bio još direktniji pri objašnjavanju njihovog odnosa: 

- Da nisam upoznao njega, moj bi život bio potpuno drugačiji.

Kipchoge je 2004. godine osvojio brončanu, a 2008. srebrnu medalju na Olimpijskim igrama na 5000 metara. Međutim, dogodio mu se jedan loš dan i u kvalifikacijama za OI 2012. završio je sedmi te se nije pridružio timu. 

Srećom, svoje frustracije usmjerio je prema nečemu pozitivnome - odlučio se okrenuti maratonu. Zamjena staze za cestu bila je pun pogodak.

Berlin Marathon

U debitantskom maratonu u Hamburgu završio je prvi s vremenom 2:05:30. Nekoliko mjeseci poslije završio je drugi u Berlinu, iza Wilsona Kipsanda, koji je morao postaviti novi svjetski rekord kako bi u zadnjim kilometrima pretrčao Kipchogea.

Od tada je nepogrješiv. Osvojio je osam od osam maratona u nizu, uključujući osvojeno zlato na Olimpijskim igrama 2016. godine, kada se cijeli trkački svijet zapitao postoji li nešto što taj čovjek ne može.

Sa svojih 1,67m i 56 kg, Kipchoge ima takvu anatomiju tijela da je gotovo savršena za trčanje. U svom tijelu nema niti gram 'suvišnog materijala'.

S druge strane, duboke bore na obrazima daju mu dojam starijeg čovjeka, punog mudrosti. A izgled ne laže, jer zaista mudro zbori...

- Samo oni disciplinirani su zaista slobodni. Ako nisi discipliniran, rob si svog raspoloženja i strasti - jedna je od njegovih mudrih izreka.

A ako vas zanima tajna uspjeha ovog vrhunskog sportaša, on ju je sažeo u poprilično jednostavnu formulu:

MOTIVACIJA + DISCIPLINA = KONZISTENCIJA

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica