Obavijesti

Sport

Komentari 6

Od 4. lige do Europe pa natrag: Za Splitom nitko neće plakati

Od 4. lige do Europe pa natrag: Za Splitom nitko neće plakati
1

BEZ TUGE Umjesto suza, ‘crvene’ je u niži rang ispratio vatromet s obližnje zgrade. U gradu im nisu nikad oprostili paktove s Mamićem, za njima nitko ne plače

VIDEO

Priču o uspjehu i propasti RNK Splita nemoguće je odvojiti od sredine u kojoj klub živi, kao ni od sjene starijeg brata Hajduka, s kojim su u latentnom sukobu od osnutka, iako za to objektivno i nema previše razloga jer Split niti može, niti će ikad u gradu pod Marjanom značiti ono što znači Hajduk.

A da su braća Žužul na vrijeme to shvatila, da su malo po malo gradila klub na zdravim temeljima, umjesto da su novcem pokušavali osigurati ulaz u birano društvo preko reda, sigurno bi im danas bilo i puno ugodnije živjeti u Splitu. I ne bi strahovali za propast kluba izbačenog u Treću ligu. Jednostavno ih je ponijelo, pokušali su u par godina preskočiti Hajduk, najprije financijskim injekcijama, a potom i paktiranjem s onima s kojima se Hajduk borio za poštene odnose u hrvatskom nogometu.

Ali bio je to zalogaj koji nisu uspjeli ni prožvakati, ni progutati. Računali su ‘neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj’ ali ‘prijatelji’ su im prvi okrenuli leđa kad su kola krenula nizbrdo, kad je njihova tvrtka Skladgradnja zapala u financijske probleme i više nije mogla pomagati klub.

Split - Dinamo - Lokosi

Nogometni Split nikad im nije oprostio okretanje leđa Hajduku, od glasa za Vlatka Markovića, preko paktova sa Zdravkom Mamićem, brojnih transfera u trokutu Split - Dinamo - Lokomotiva, inaćenje i pokazivanje mišića kupovinom Ivice Križanca, na koncu i otimanje braće Baturina iz Hajdukovog omladinskog pogona.

I baš kao što su klub umjetnim putem dizali iz pepela te iz godine u godinu preskakali u viši rang natjecanja, tako su se, čim je nestalo novca, još i brže urušili i vratili natrag - jer su s novcem nestali i ‘prijatelji kluba’, i politički pokrovitelji, i nogometni moćnici... Sve ostalo i onako nikad nije ni postojalo.

Nitko ne plače...

Možda bi, da nije bilo svega navedenog, tkogod i pustio suzu za nekad simpatičnim i ponosnim klubom, no umjesto suza, ‘crvene’ je nakon zadnjeg prvoligaškog sučevog zvižduka ispratio vatromet s obližnje zgrade.

Split je gurnut u 3. ligu, bez igrača i nade. Ostaje samo projekt velikog kluba i stadiona na papiru, braća Žužul, te šačica navijača koja ni transparent ne zna pravilno napisati. Danas je to slika nekad ponosnog kluba.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Doznajemo: Ovo je prvi favorit za novog predsjednika Hajduka!
NOVO LICE

Doznajemo: Ovo je prvi favorit za novog predsjednika Hajduka!

Kao što se već govorilo, kandidat je svojevremeno bio i legendarni hrvatski vaterpolist, a danas državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Josip Pavić, no on više nije u opticaju za spomenutu poziciju

Marca provela anketu treba li Modrić ostati u Real Madridu. Evo kako su glasovali Španjolci
SLOŽNI SU U ODGOVORU

Marca provela anketu treba li Modrić ostati u Real Madridu. Evo kako su glasovali Španjolci

Real Madrid treba još jednu godinu Modrića kako bi učvrstio zajedništvo među mladima, a oni još ponešto naučili od njega, napisao je jedan čitatelj Marce, koja je provela anketu treba li Luka ostati u Realu
On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening