Obavijesti

Sport

Komentari 15

Od srebra na Islandu 1995. do petog mjesta u Švedskoj 2011.

Od srebra na Islandu 1995. do petog mjesta u Švedskoj 2011.
1

Hrvatska će u Španjolskoj u siječnju 2013. igrati na svojem desetom svjetskom prvenstvu, a lovit će petu medalju. Do sada smo osvojili jedno zlato i čak tri srebra

VIDEO

Hrvatska će u Španjolskoj u siječnju 2013. godine igrati na svojem desetom svjetskom prvenstvu, a lovit će petu medalju. Do sada smo osvojili jedno zlato i čak tri srebra.

Prvi put Hrvatska se na svjetskoj sceni pojavila 1995. godine i onda smo uzeli srebro. Pod trenerskom paskom Zdravka Zovka Ćavar, Puc, Smajlagić i društvo došli su do finala gdje su se bolji pokazali Francuzi. Predvođeni Stoecklinom, koji nam je zabio osam golova, 'trikolori' su pobijedili 23-19.

Japan, Egipat i Francuska za zaborav

Nakon olimpijskog zlata u Ateni 1996. godine, uslijedio je pad hrvatskog rukometa. 1997. godine najbolje rukometaše svijeta ugostio je Japan, a Hrvatska je na Dalekom istoku zaustavljena već u osmini finala. Bolji od nas bili su Španjolci, pa se Hrvatska morala zadovoljiti tek 13. mjestom.

U Egiptu dvije godine kasnije smo bili malo bolji pa smo s tri pobjede završili drugi u skupini iza Rusije. Ipak, u osmini finala tadašnja Jugoslavija je bila prejaka i izabranici Velimir Kljaića završili su kao 10. momčad svijeta.

U Francuskoj 2001. godine u posljednjem susretu skupine pobijedili smo Španjolce i tako si, činilo se, otvorili lakši put do četvrtfinala jer nam je osmina finala nosila Ukrajince. Nažalost, u osmini finala Oleg Veliki i njegova Ukrajina nakon dva produžetka pokazali su se kao prevelika prepreka i poslali su Hrvatsku kući. Službeno smo završili kao deveti.

Zlato u Portugalu

Nakon posljednjeg mjesta na Europskom prvenstvu u Švedskoj 2002. godine, na SP u Portugal reprezentacija nije ispraćena s puno očekivanja. Još je manje vjere u momčad bilo nakon početnog poraza od Argentine i vrlo lošeg izdanja protiv Saudijske Arabije. Ipak, nakon toga Hrvatska je nanizala sedam velikih pobjeda i osvojila naslov svjetskog prvaka.

Posebno je dramatično bilo u polufinalu gdje smo protiv Španjolaca na poluvremenu imali zaostatak od pet golova, ali golovima današnjeg izbornika Slavka Goluže vratili smo se u susret i nakon produžetaka pobjedom 39-37 izborili finale. U susretu za zlato od prve do zadnje minute kontrolirali smo susret protiv Njemačke i na kraju pobijedili 34-31.

Srebro u Tunisu 2005.

Dvije godine kasnije u Tunisu branili smo zlato, ali na kraju smo se morali zadovoljiti srebrom. U finalu protiv Španjolaca igrači su jednostavno ostali bez snage i 'furija' je pobijedila 40-34.

Kakva takva utjeha bilo je priznanje Ivanu Baliću za najboljeg igrača turnira.

Najbolji rukomet i tek 5. mjesto

Na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 2007. godine Hrvatska je igrala uvjerljivo najljepši rukomet, ali zbog samo jednog poraza na kraju smo završili tek peti. Lako smo riješavali sve protivnike, ali četvrtfinale nam je donijelo uvijek nesretne Francuze, gdje smo nakon velike borbe izgubili 21-18.

Domaćinstvo 2009. godine

Hrvatska je 2009. godine ugostila najbolje svjetske reprezentacije. Iako su svi očekivali ponavljanje Portugala i 2003. godine, Francuzi su u finalu bili bolji i pobijedili 24-19. Hrvatska nije imala riješenje za Michaela Guigoua i Daniela Narcissea, koji su nam zajedno zabili 18 golova.

Za utjehu nam je opet bilo to što je Igor Vori proglašen najboljim igračem prvenstva.

Era nakon Line

Svjetsko prvenstvo u Švedskoj 2011. godini bilo je prvo nakon 2003. godine na kojem Hrvatsku nije vodio Lino Červar. Prvi put na klupi bio je Slavko Goluža, a pod njegovim vodstvom završili smo kao treći u skupini drugog kruga iza Danske i Švedske, te nas je čekala borba za peto mjesto. Tamo smo uz devet golova Denisa Buntića pobijedili Island 34-33.

Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj bit će četvrto veliko natjecanje na kojem će kao izbornik voditi Slavko Goluža. U kakvom će nam sjećanju ostati saznat ćemo najkasnije 27. siječnja 2013.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani