Obavijesti

Sport

Komentari 0

Odgojio ih Ferguson: Solskjaer predvodi plejadu Alexovih đaka

Odgojio ih Ferguson: Solskjaer predvodi plejadu Alexovih đaka
1

Era Alexa Fergusona na klupi Manchester Uniteda ostat će zlatnim slovima upisana u povijest kluba. Posljednice njegova odlaska osjećaju se i danas, ali ostavio je u nasljeđe nekoliko talentiranih trenera

VIDEO

Za Manchester United kao da je vrijeme stalo sada već daleke 2013. godine...

Dana 8. svibnja te godine Alex Ferguson obznanio je da odlazi u mirovinu i da napušta klupu 'crvenih vragova'  nakon nestvarnih 26 godina u klubu. Navijači Manchester Uniteda pohrlili su na gostovanje kod West Broma koje je završilo kišom golova (5-5), te su s knedlom u grlu gledali posljednje Fergusonovo nervozno žvakanje žvakaće gume uz aut-liniju.

Navijači ni u najgorim snovima nisu mogli slutiti na kakve će se United grane srozati. David Moyes, Louis van Gaal, Ryan Giggs (privremeno) i Jose Mourinho. Niti jedan nije uspio vratiti 'crvene vragove' na stare staze slave. Sada je na klupu sjeo Ole Gunnar Solskjaer (45), 'ubojica dječjeg lica', Fergusonov ljubimac i učenik, a rezultati su došli.

Solskjaer je na klupi Manchester Uniteda odradio 11 utakmica u kojima je ostvario deset pobjeda i samo jedan remi, a postotak pobjeda mu je nestvarnih 90.9%. U Manchesteru je u ulozi v.d. do kraja sezone, a onda bi se trebao vratiti u matični Molde gdje je obnašao dužnost prvog trenera. Ipak, Unitedovi kroničari, navijači i mediji bliski klubu sve glasnije spominju da će ga čelnici Manchestera zadržati i nakon ljeta.

Mnogi smatraju da rezultati mladog norveškog trenera nisu slučajnost i da je Solskjaer samo nastavak plejade mladih trenera koji su stasali pod paskom velikog Fergusona. Nije slučajno da je toliko bivših Fergusonovih igrača otišlo u trenerske vode, neki s više, a neki s manje uspjeha.

  • Paul Scholes - Imenovan je novim trener engleskog niželigaša Oldhama u koji je došao nakon što je napustio poziciju direktora u Salford Cityju u kojem je držao 10% vlasničkog udjela kluba. Posao u Oldhamu bit će mu prvi pravi samostalni trenerski posao.
  • Gary Neville - Nakon karijere bavio se stručnim komentiranjem i analizom utakmica i bio je engleska verzija Igora Štimca. Britki komentari secirali su manjkavosti premierligaških trenera, a onda se Neville i sam okušao u trenerskom poslu i vidio da je to kruh sa sedam kora. Preuzeo je španjolskog prvoligaša Valenciju iz koje su ga potjerali nakon nekoliko mjeseci.
  • Ryan Giggs - Prvi trenerski posao imao je na klupi Manchester Uniteda kada je 2014. preuzeo goruću stolicu Davida Moyesa. Potom je dvije godine asistirao iskusnom liscu Louisu van Gaalu, a nakon dvije godine 'kreativne pauze' preuzeo je klupu nacionalne selekcije Walesa.
  • Roy Keane - Još traži svoj trenerski put. Samostalno je na klupi vodio tek Sunderland i Ipswich, a u ulozi asistenta radio je na klupi irske reprezentacije te Aston Ville, a prije nekoliko je dana potpisao za Nottingham Forrest gdje je također asistent.
  • Ruud van Nistelrooy - Za njega kažu da će biti uspješan trener. Trenutno obnaša ulogu prvog trenera u U-19 momčadi PSV-a, a bio je i pomoćnik u reprezentaciji Nizozemske do 2016. godine.
  • Edwin van der Sar - Još jedan sjajni Nizozemac koji će zlatnim slovima ostati upisan u povijest Manchester Uniteda. U Ajaxu je direktor nogometnih operacija, a prije toga bio je šef marketinga i sportski direktor kluba. Koordinira mlađe selekcije i prvu momčad, a nije isključeno da se ubrzo baci i u trenerske vode.
  • Alan Smith - Nekadašnji plavokosi egzekutor prije dvije godine započeo je svoj trenerski put, a prva stanica bio mu je Notts County, najstariji nogometni klub na svijetu. Tamo je i danas u ulozi asistenta, a s 38. godina na leđima tek ulazi u pravi trenerski posao.
  • Nicky Butt - Na njega u Manchester Unitedu ozbiljno računaju. Svoju igračku karijeru okončao je 2011. u Hong Kongu, a potom je položio za Uefinu Pro licencu i zaposlio se u Unitedovoj školi nogometa u kojoj je postepeno napredovao. Bio je asistent u U23 momčadi, a potom je samostalno preuzeo U19 momčad, asistirao je Giggsu 2014. u seniorskoj momčadi, a danas samostalno vodi rezerve Manchester Uniteda.
  • Mikael Silvestre - Nekada sjajni francuski branič, a danas nogometni djelatnik. Do 2016. godine obnašao je dužnost sportskog direktora u francuskom prvoligašu Rennaisu, a od tada traga za novim izazovom.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica