Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
5 komentara

Odgovor vaterpolista: Radi li Vlašić s Vrdoljakom? (1)

Na 'Pismo javnosti' koje je Joško Vlašić prije koji dan uputio medijima, iz HVS-a je stigao odgovor priopćenjem u kojem nude svoje argumente

Miranda Čikotić
Foto: Miranda Čikotić
5 komentara

Nastavlja se prepucavanje na relaciji Joško Vlašić - Hrvatski vaterpolski savez. Na 'Pismo javnosti' Joška Vlašića HVS je odgovorio priopćenjem u kojem iznosi svoje stavove na temu spornog izbora za najboljeg trenera godine.
- Iznimno cijenimo i divimo se postignućima Blanke Vlašić. Hrvatski vaterpolski reprezentativci, izbornik Ratko Rudić, članovi stručnog stožera, i svi mi, iz Hrvatskog vaterpolskog saveza zdušno navijamo za Blanku. Stoga nam je posebno žao što smo, ne svojim izborom, dio sadržaja 'Pisma javnosti', koje je medijima odaslao Blankin otac i trener, prof. Joško Vlašić.
Poštujući pravo profesora Vlašića na osobno mišljenje, ne želimo polemizirati sa stavovima ovog iznimnog atletskog stručnjaka. Međutim, neka nam bude dozvoljeno reagirati na iznijete netočnosti i nedosljednosti koje umanjuju ili, čak, obezvrjeđuju naša postignuća i vaterpolskog sporta u cjelini.
Joško Vlašić navodi činjenicu kako 'Vaterpolska federacija LEN' broji 51, dok Međunarodna atletska federacija ima 212 članica. Izuzev činjenice da 'LEN' nije vaterpolska federacija, iznijeti brojevi nisu pogrešni. Ono što je pogrešno i nije nimalo korektno jest uspoređivati članstvo Europske federacije plivačkih sportova (LEN) i Svjetske atletske federacije. LEN možemo usporediti isključivo s EEA (European Atletics Federation), koja broji 50 članica. Ekvivalent Svjetske atletske federacije, jest FINA (Svjetsko udruženje plivačkih sportova), a broji 194 članice.
Pri tome gospodin Vlašić, pozivajući se na Wikipediju, navodi kako se u deset zemalja svijeta igra vrhunski, a u još dvije zemlje približno vrhunski vaterpolo, dok je u cijeloj atletici čak 40 zemalja osvajalo odličja na posljednjem Svjetskom prvenstvu. Slučajno, ili namjerno, Joško Vlašić zaboravlja kako je na posljednjem Svjetskom prvenstvu u plivanju, vaterpolu, skokovima u vodu i daljinskom plivanju 36 zemalja osvajalo odličja. U obitelji plivačkih sportova, vaterpolo je samo jedna od disciplina, baš kao što je i skok u vis samo atletska disciplina. U obje, kao i u velikoj večini sportskih disciplina u svijetu, teško je pronaći više od deset zemalja u najvišoj svjetskoj jakosnoj skupini.
Ali, neka i nama bude dozvoljeno zaviriti u Wikipediju, gdje piše kako su prva odličja u vaterpolu podijeljena još na Olimpijskim igrama, daleke, 1900. godine u Parizu, te, kako je, uz nogomet, vaterpolo najstariji ekipni olimpijski sport. Dodajmo kako je prvi vaterpolski susret u Hrvatskoj odigran 1908. godine na splitskim Bačvicama.

ODGOVOR VATERPOLISTA - 2. DIO

PROČITAJTE VLAŠIĆEVO 'PISMO JAVNOSTI'

Naši partneri pišu
Message