Obavijesti

Sport

Komentari 57

Odluka protiv Ukrajine, baš kao '97. u Kijevu i 2009. u Zagrebu

Odluka protiv Ukrajine, baš kao '97. u Kijevu i 2009. u Zagrebu
1

Prije 20 godina Ćiro je preko Ukrajine izborio Francusku. Spasio nas je dobri stari Pedersen koji je Ukrajincima u uzvratu poništio čisti gol. Bilića je remi u Zagrebu koštao odlaska na SP 2010.

VIDEO

Izgubili smo u Turskoj i što sad? Ništa, zakomplicirali smo stvari i sad moramo dobiti Finsku doma i što je najvažnije, Ukrajinu u gostima u zadnjem kolu. U nekakvim kombinacijama, možda bi nam i bod bio dovoljan u Kijevu.

Hrvatska je dva kola prije kraja vratila Tursku u igru za SP 2018. godine. I dalje smo prvi, ali s četiri boda u te dvije utakmice opasno nam visi SP. Čak ni dvije pobjede u nekakvom ludom scenariju ne garantiraju nam da idemo izravno u Rusiju.

Recimo, ako dobijemo Finsku i Ukrajinu 1-0, Island dobije Tursku 2-0 i kod kuće Kosovo razbije 5-0, Islanđani bi s identičnom gol razlikom, ali s više zabijenih golova preskočili Hrvatsku i morali bismo u dodatne kvalifikacije.

No, kako stvari stoje, realniji scenarij je da će šest bodova biti dovoljno za SP, ali loša vijest je što ćemo se vjerojatno morati vaditi na Ukrajini u Kijevu.

Antu Čačića čeka ono što su već prošli Ćiro Blažević i Slaven Bilić, ključne utakmice protiv Ukrajinaca nakon kojih je jedan prošao na veliko natjecanje, a drugi je - ispao. 

Mitska bronca kovala se u jesen '97.

Hrvatska je jedva došla do kvalifikacija za SP 1998. godine. U zadnjem kolu igrali smo protiv Slovenije u Ljubljani, ali ovisili smo o drugim rezultatima.

Dobili smo Slovence, ali Danska, koja je već osigurala nastup u Francuskoj, nije smjela izgubiti u Grčkoj. Peter Schmeichel raskrilio se na golu, Grci nisu dobili, a Hrvatska je otišla u dodatne kvalifikacije. 

A tamo je Ćirine sinove čekala Ukrajina.

Prva utakmica u Zagrebu, taktički gotovo savršena, Bilić i Vlaović pogodili su za 2-0 pobjedu pred 20.000 ljudi. Bila je to zrela predstava, inteligentna, sigurna. 

No uzvrat...

  • Hrvatska - Ukrajina, dodatne kvalifikacije:
  • Maksimir, 20.000 ljudi, 2-0 (Bilić 11', Vlaović 49')
  • Hrvatska: Ladić, Šimić, Bilić, Jurić, Šarić, Stanić (od 58' Asanović), Boban (od 67' Jurčević), Jarni, Prosinečki, Šuker, Vlaović (od 60' Cvitanović)
  • Izbornik: Ćiro Blažević

Hvala, gospodine Pedersen

Kijev, 15. studeni 1997. godine. Hrvatska dolazi u Ukrajinu s 2-0 iz Zagreba. Treba samo odraditi ovo kako treba i evo nas u Francuskoj.  Ali zašto bi moglo lagano, kad možemo sve zakomplicirati?

Ševčenko nam zabija već u 4. minuti, panika se uvukla u hrvatske redove. Hrvatska nema ni igru ni ideju što napraviti u hladnom Kijevu, a Ukrajinci redaju napad za napadom.

Bili smo u rasulu i samo osam minuta od tog gola - novi šok. Andrij Ševčenko pogađa za 2-0, ali norveški sudac Rune  Pedersen poništava regularan gol i vraća Hrvatsku u igru. Bokšić nekako zabija za 1-1 i ostalo je povijest. 

I dok su Ukrajinci ostali ogorčeni zbog sudačkog poguranca za Hrvatsku, mi smo se spremali za SP gdje smo napravili najveći rezultat u našoj povijesti.

I da, kad smo kod gospodina Pedersena, sudio nam je protiv Njemačke 1998. godine i na centru je isključio njemačkog braniča Wornsa nakon faula na Šukeru.

Ostalo znate... 

E, da nam je danas jedan dobar Pedersen...

  • Hrvatska - Ukrajina, uzvratna utakmica:
  • Kijev, 77.500 ljudi, 1-1 (Ševčenko 4' / Bokšić 28')
  • Hrvatska: Mrmić, Šimić, Jurić, Soldo, Šarić (od 56' N. Kovač), Asanović (od 90' Tudor, Boban, Jurčić, Jarni, Šuker, Bokšić
  • Izbornik: Ćiro Blažević

Bilić nije uspio

Ovaj put nisu bile dodatne kvalifikacije, ali pokazalo se da nam je Ukrajina opet bila ključna utakmica. Hrvatska je igrala kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi 2010., izbornik je bio Slaven Bilić.

Ante Čačić spominjao je stative i rekao kako se nada da će nam se sve to negdje vratiti. Biliću se nije vratilo. U Ključnim utakmicama za odlazak na SP 2010. godine pogodili smo četiri stative. 

Pokojni Vlatko Marković najavljivao je da će nas Bilić odvesti na Svjetsko prvenstvo, veliko natjecanje na kojem smo, obzirom na kadar koji imamo, morali biti. No prvi put otkako igramo kvalifikacije, ostali smo bez SP-a.

Eh, te proklete stative

Bili smo bolji od Ukrajine u tim kvalifikacijama za SP 2010. godine. No pogađali smo stative u Harkivu, ostalo je 0-0, a Slaven Bilić je uvjeravao javnost kako je to zapravo dobar rezultat. 

  • Ukrajina - Hrvatska, skupina:
  • Harkiv, 38.500 ljudi, 0-0
  • Hrvatska: Pletikosa, Šimunić, Srna, Križanac, Ćorluka, Modrić, Pranjić, Rakitić (od 83' Mandžukić), Vukojević, N. Kovač, Olić
  • Izbornik: Slaven Bilić

Sreća nam okrenula leđa

No osam mjeseci kasnije vidjeli smo da tih 0-0 i nije baš tako dobra stvar.

Plan je bio jasan, dobiti Ukrajinu u Zagrebu i osigurati plasman na Svjetsko prvenstvo. Poveli smo rano, već u drugoj minuti. Mladen Petrić zabio je za 1-0 i činilo se da sve ide po tom Bilićevom planu.

Ali samo 11 minuta nakon tog gola opet nam je zabio Andrij Ševčenko. U drugom dijelu - raspad. Ukrajinci su poveli 2-1 i šokirali Maksimir. Modrić je zabio 20 minuta prije kraja utakmice za 2-2. I tada smo se digli i krenuli na pobjedu.

Počela je opsada ukrajinskog gola, Modrić i Petrić pogodili su stative, a Hrvatska je ostala bez SP-a. Ne odmah, ali uskoro nakon toga. Nismo ovisili o sebi, već o Englezima i njihovom gostovanju u Ukrajini u zadnjem kolu.

Ukrajina u baraž, a mi pred televizore

Sjećate se kako smo neopterećeni izbacili Englesku s Eura 2008. godine pobijedivši na Wembleyu? E sad su Englezi, isto tako rasterećeni, otišli na izlet u Ukrajinu, nisu se previše oznojili i izgubili su 1-0. Epilog?

Ukrajina u dodatne kvalifikacije, a mi ostajemo kući.

  • Hrvatska - Ukrajina, skupina:
  • Zagreb, 32.000 ljudi 2-2 (Petrić 2', Modrić 70' / Ševčenko 13', Gai 54')
  • Hrvatska: Runje, Šimunić, Srna, Ćorluka, R. Kovač, Modrić, Pranjić, Rakitić (od 46. J. Leko), Jurić (od 46. Vukojević), Olić (od 60. Mandžukić), Petrić
  • Izbornik: Slaven Bilić
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'
SRAMOTNO

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'

Rekao mi je i da mrzi Hrvate i da se nada da će biti novi građanski rat kod nas, da će pljunuti moj grob, rekao mi je da sam Arapin, rekao je potreseni Kolinger
Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici
NOVI PLAN

Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici

Plus+ Nogometaši Dinama posljednje su titule slavili s navijačima na Macoli. To se 2022. godine dogodilo poslije slavlja u Šibeniku, godinu dana kasnije poslije remija u Splitu. Sad se priprema fešta, ali na drugoj lokaciji...