Obavijesti

Sport

Komentari 5

On je hrvatski Arsene Wenger: Na klupi istog kluba 20 godina

On je hrvatski Arsene Wenger: Na klupi istog kluba 20 godina
7

Informatičar sam, ali uzgajam tikve i kukuruz. Igračima pomažem u životnim stvarima, a oni me redovito zovu na svadbe, kaže Mirko Hrženjak, koji je na klupu Podravca iz Virja došao 1997.

VIDEO

Mirka Hrženjaka (51) trebao bi netko nominirati za košarkašku Kuću slavnih. Dva su razloga, već je 20 godina trener istog kluba, a to je uspio bez centra višeg od dva metra. Za naklon.

Hrženjak je trener Podravca iz Virja, malog mjesta od 3000 stanovnika pored Đurđevca. Klub trenutačno nastupa u prvoj ligi, premda je zapravo riječ o drugoj ligi.

- Nema u našoj okolici visokih ljudi, i to je problem. Unazad 20 ili 30 godina možda su ovdje dva dvometraša bila. Ja stalno igram s košarkašima ispod dva metra, nama su centri visoki 194 cm - kaže Hrženjak.

trener

Provjera jesu li momci doma

Na klupu je sjeo 1997., a Podravac je tada bio zaista član prve lige. Igralo se protiv Cibone, Zadra...

- Imali smo šest poraza u nizu kad sam od pomoćnika postao glavni trener. I odmah sam u prvoj utakmici pobijedio, no, nismo uspjeli izboriti ostanak. Taj nivo je tada bio organizacijski prevelik zalogaj - rekao je Hrženjak.

Nakon te sezone Podravac više nikad nije bio u eliti.

- Imali smo tada i stranca, jedinog u povijesti. Zvao se Michael Coleman i bio je odličan tip. Za nas veliko pojačanje, nositelj igre. U Virju je bio odlično primljen - istaknuo je Hrženjak.

trener

Od trenerske plaće ne živi

Colemanu ništa nije nedostajalo, premda vjerojatno nikad nije očekivao da će u karijeri doći u Virje.

- On je ljeti igrao u Australiji, Hong Kongu, a po zimi u Europi. Bio je non-stop u pogonu, a tako je i došao kod nas. Bio je zaista vrlo korektan, i miran. Nije izlazio, no volio je ići na izlete. Često je putovao u Budimpeštu - prisjetio se Hrženjak.

Od trenerske plaće ne živi. Ne samo od nje. U slobodno vrijeme može ga se vidjeti zaposlenog oko zemlje.

- Po struci sam informatičar, no to ne radim. Uzgajam tikve, kukuruz... za sebe, ali i za prodaju - istaknuo je Hrženjak.

S roditeljima igrača nema problema.

- Gledajte, ima ambicioznijih roditelja, ali mi jednostavno nemamo veliki bazen košarkaša tako da svi igrači dobiju priliku i minutažu te se roditelji nemaju zašto ljutiti - nasmijao se Hrženjak.

Teško mu je regrutirati klince, uglavnom je nogomet svima prvi izbor.

- Klinci su premali da bi dobacili loptu do koša, pa nogomet mogu ranije početi trenirati. Teško se s tim boriti. Pazite, ove godine upisalo se 20 prvašića, pa to možda i najbolje dočarava o koliko malom bazenu košarkaša ili košarkašica pričamo. Ali dobro, naš rad je prepoznat, pa svi talentirani klinci iz okolice žele doći kod nas - kaže Hrženjak.

trener

Igrači vani s pivom u ruci

Svojim igračima nije samo trener. U malom mjestu nema mjesta specijalizaciji.

- Da, nemamo strogo profesionalan odnos. Nisam im pomagao oko školskih zadaća, ali oko životnih stvari jesam. Dečki me redovito zovu i na svadbe - ističe.

Danas više ne lovi igrače po kafićima, no nekad je bio stroži.

- Da, tada sam u smislu discipline bio zahtjevniji. Provjeravao sam jesu li doma prije važnih utakmica. Ovo je malo mjesto i sve se zna. To se ipak nije pokazalo dobrim jer teško je kažnjavati igrače, koji baš i ne dobivaju neki novac. Znalo je inače prije igračima biti neugodno kad sam ih slučajno zatekao vani s pivom u ruci - rekao je Hrženjak.

Svjestan je da će jednom otići iz kluba.

- Uh, bit će čudno kad jednom više ne budem u klubu. Znate, ja sam prije trenerske karijere bio i igrač Podravca 15-16 godina - nasmijao se.

Ambicija za nešto više? Ima je, no teško se probiti iz malog mjesta.

- Nikad nisam dobio ponudu iz nekog većeg kluba. Volio bih kad bi mi se pružila prilika u ozbiljnijem rangu, no to ćemo još vidjeti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Boksačkog prvaka Hrvatske napali u Beogradu: Prišao mi je i rekao 'da vidim kako to radiš'
SRAMOTAN INCIDENT

Boksačkog prvaka Hrvatske napali u Beogradu: Prišao mi je i rekao 'da vidim kako to radiš'

Nikicu Radonića uoči četvrtfinala Europskog prvenstva u Beogradu trojica napadača su opkolila, strahovao je da imaju nož pa se izmaknuo i izvrnuo nogu. Trener traži hitnu reakciju Ministarstva vanjskih poslova