Obavijesti

Sport

Komentari 2

On se zove Caniggia (24), braća su mu Saviola i Riquelme, a već je sad najbolji u povijesti države

On se zove Caniggia (24), braća su mu Saviola i Riquelme, a već je sad najbolji u povijesti države

Od Kariba do Kanade. Jako puno sam se žrtvovao za ovo, ostavio sam roditelje i braću iza sebe. Ali, znao sam da to moram napraviti, kaže Caniggia-Ginola, nogometaš iz Svete Lucije, koji igra za Ingolstadt

VIDEO

U samom napadu Caniggia-Ginola, na krilu Saviola, a u vezi Riquelme. Strašna momčad. Ne, krivo ste pomislili. Ovdje nije riječ o legendarnim nogometašima, već o braći Elva! 

Njihovi roditelji, koji su fanatični zaljubljenici u nogomet, su toliko zaluđeni ovim legendarnim nogometašima nogometašima da su sinovima dali imena po Argentincima Javieru Savioli, Juanu Ramonu Riquelmeu, Claudiju Caniggiji i Francuzu Davidu Ginoli. Ono što je, pak, najčudnije je to što ova obitelj nema nikakve veze s Argentinom. Braća su rođena u malenoj otočnoj državi Svetoj Luciji, Caniggia-Ginola Elva je jedini od braće u profesionalnom nogometu, a on je i glavni akter naše priče. 

FC Ingolstadt 04 - 1st FC Nuremberg

Nakon napornog nogometnog putovanja, koje je započeo s 11 godina odlaskom u Kanadu, Caniggia je na korak od svog nogometnog sna. On je u Ingolstadt stigao prije dvije godine, a u nedjelju ima priliku osigurati ulazak u 2. Bundesligu. Njegova momčad je u prvom susretu doigravanja pobijedila Osnabrück 3-0 i došla na koračić od druge lige.

No vratimo se mi na glavnog aktera naše priče. Caniggia Elva (24), koji igra na poziciji lijevog krila, rođen je 14. srpnja 1996. godine u Vieuxu Fortu, glavnom gradu otočne državice Sveta Lucija, koja se nalazi na granici Karipskog mora i Atlantskog oceana, a gdje obitava nešto više od 180.000 žitelja.

Za razliku od njegove braće, san mu je bio postati nogometaš, a kako je to bilo praktički nemoguće ostvariti u njegovoj domovini, gdje je kriket nacionalni sport i igra ga skoro svaki pet stanovnik, roditelji su ga poslali kod ujaka Olivera u Kanadu, koji je preuzeo skrbništvo nad njime. I tako je u dobi od 11 godina otišao od svoje obitelji u daleki Calgary.

Knedla u grlu roditelja jer šalju najmlađeg nasljednika na tako daleki put, ali bili su svjesni da mu na Svetoj Luciji ne mogu dati ono što zaslužuje. 

firo: 10.01.2021, football, 3rd Bundesliga, season 2020/2021, 18th matchday, FC Ingolstadt 04 - MSV Duisburg

U osjetljivoj dobi bio je daleko od roditelja, ostavio je braću i prijatelje. Svoje djetinjstvo. Ali, vrijedilo je žrtvovati sve to.

- Od Kariba do Kanade. Jako puno sam se žrtvovao za ovo, ostavio sam roditelje i braću iza sebe. Ali, znao sam da to moram napraviti, u mojoj državi nisam mogao ostvariti svoje snove - kazao je Caniggia-Ginola, koji je za Kanadu U-23 skupio dva nastupa, a za A reprezentaciju još nije zaigrao. O nastupu za reprezentaciju Svete Lucije još ne pomišlja.

FC Ingolstadt 04 - Fortuna Düsseldorf

Otac mu je Titus Elva, bivši nogometaš koji je cijelu karijeru proveo u ovoj otočnoj državi. Bio je toliko zaluđen nogometom pa je odlučio staviti svojoj djeci nemali teret na leđa. Jednog je nazvao po Javieru Savioli, drugog po Juanu Romanu Riquelmeu, a današnjeg nogometaša Ingolstadta nazvao je po Davidu Ginoli i Claudiju Caniggiji.

firo Football: Football: 07.07.2020 Relegation game relegation 2020 to 2.Bundesliga FC Nuremberg - FC Ingolstadt 04 first leg

- Ovo je baš unikatno ime. Ne znam stvarno da se itko tako zove. Ali baš mi super stoji - kaže Caniggia. 

Kao dijete je igrao za Calgary South West United, a čak je bio i na probi u mladoj momčadi Arsenala, no nije uspio. 

Pratio ga je Stuttgart u koji je prvo stigao 2013. godine na probu. Švabe su bile zadovoljne njegovim sposobnostima pa su pričekali da napuni 18 godina i 2014. godine ga potpisali. Za prvu momčad nije nikada zaigrao, bio je na posudbi u Strasbourgu, Würzburg Kickersima, a u Ingolstadt je stigao 2019. godine. Ukupno je skupio 73 nastupa uz osam golova i devet asistencija. Već sada je jedan od najboljih igrača u povijesti Svete Lucije, a priznanje mu je odao i premijer ove državice od 180 tisuća stanovnika. 

- Njegove sposobnosti i naporni rad su mu osigurali da napravi nešto što nije nitko iz naše države. Prepoznali su ga u svijetu - kazao je Kenny Anthony. 

Iz države u kojoj je nogomet popularan i raširen kao kriket u Hrvatskoj do Bundeslige. Zaista čudesna životna priča sa sretnim završetkom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome