Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
3 komentara

Ona može sve: Trenira klub iz Hrvatske, a igra za francuski

UVIJEK NA USLUZI Kineskinja Tian Yuan (42) stolnoteniska je izbornica i igračica, u Kini je prodavala stanove, a kod nas je pomagala policiji i bila turistički vodič... Nastupila je za Hrvatsku na SP-ima, EP-ima i OI-ju

Foto: Petar Glebov/PIXSELL
3 komentara

Europski stolnoteniski savez ovaj se vikend suočio s presedanom. Igrali su u Ligi prvakinja Dr. Časl i Grand-Quevilly. Presedan? Pa da jer Tian Yuan (42) trenira hrvatsku ekipu, a igra za francusku. 

- Nasmijala sam se kad nas je spojio ždrijeb. No već tad sam znala da neću igrati za Grand-Quevilly, za koji inače nastupam samo u francuskom prvenstvu, niti da ću sjediti na klupi Dr. Časla. Iskreno, nikad nisam čula za sličan slučaj - rekla je Yuan na tečnom hrvatskom.

Ipak, Yuan je u konačnici izabrala stranu. 

- Savjetima sam u pripremi za meč pomagala svojim curama iz Dr. Časla. Pa trenerica sam u klubu, to mi je posao. S igračicama iz francuskoga kluba nisam razgovarala, ali nisu se one ništa ljutile jer razumiju situaciju. Kao i vodstvo kluba - kaže Yuan.

A situacija je takva da Yuan ne može živjeti kao trenerica u Hrvatskoj te zato i igra za francusku momčad.

Francuzi plaćaju 70 posto

- U Grand-Quevillyju sam već tri godine. Radim ja i kao hrvatska izbornica, no novac je tu vrlo mali. Od svih primanja koja imam više od 70 posto dobivam iz Francuske. Odlično je to što većinu tog novca uspijem uštedjeti jer mi je u Francuskoj sve plaćeno - priznala je Yuan.

I neumorna je, trenerica je, izbornica, još je i aktivna igračica, a ima 42 godine.

- Teško je, naporno, no stignem sve nekako. Valjda dobra organizacija. Igrat ću dok mogu. Pa za Luksemburg je nastupa jedna Kineskinja koja ima 54 godine. Nisam ja još gotova - kaže Yuan.

U Zagrebu trenira igračice Dr. Časla, a u Varaždinu, u kojem i živi, trenira samu sebe. Vikendom je Liga prvakinja, a tijekom tjedna igra francusku ligu.

-  Obožavam stolni tenis, pa nekako sve izdržim - nasmijala se hrvatska izbornica.

Hrvatski govori sjajno, a premda kaže da se još muči s padežima, sumnjam da će netko to primijetiti.

- Hrvatski je težak jezik, trebalo mi je sigurno nekoliko godina da ga počnem onako ozbiljno govoriti - kaže Yuan.

U Hrvatsku je došla 1999., kad je imala 24 godine.

- Da, tu prvu godinu bila sam u Dugoj Resi. Nisam znala hrvatski, ni engleski, no puno mi je tad pomogla Cornelia Vaida. Uz nju sam savladala osnove engleskog, za tri-četiri mjeseca mogla sam razgovarati. Ma ništa nije teško ako se potrudiš - rekla je Yuan, koja sa svojim suprugom Goranom Jukićem, bivšim stolnotenisačem, ne može baš govoriti kineski.

- On zna točno 15 riječi - nasmijala se Yuan, koja ga je ipak angažirala kao pomoćnika u reprezentaciji.

Sa sedam godina počela je trenirati stolni tenis. Među kadetima je bila druga u Kini, no u seniorsku reprezentaciju nije uspjela ući.

‘Obožavam roštilj’

- Tad nije postojala liga nego natjecanja tvrtki. Ja sam igrala za jednu građevinsku, a i radila sam za njih. Pokazivala sam stanove potencijalnim kupcima - kaže Yuan, koja je i u Hrvatskoj radila.

- Pomagala sam policiji i sudstvu u prijevodima, ali i kineskom veleposlanstvu. Kad bi došli kineski gosti, onda sam bila nešto kao vodič - istaknula je.

Nakon 18 godina jako je zavoljela Hrvatsku.

- Obožavam roštilj, pa roštiljamo svaki vikend. Volim ćevape, štrukle, grah. I da, Jadran je prekrasan, svako ljeto sam na moru - kaže Yuan.

Naši partneri pišu
Message