Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

Osam godina kazne: Lagala je o pobačaju da opravda doping

Pobjednica maratona iz Kenije na OI u Rio de Janeiru, Jemima Sumgong, je bila pozitivna na EPO. U obrani je lagala i koristila falsificirane dokumente i nalaze. Suspendirana je na osam godina

FILE PHOTO: Athletics - Women's Marathon
Foto: AI Project
1 komentara

Kenijka Jemima Sumgong, aktualna olimpijska pobjednica u maratonu, suspendirana je na osam godina jer je pokušala ometati istragu o pozitivnom nalazu na doping EPO, lažima i lažiranim dokumentima, objavila je u petak Jedinicu za integritet atletike (AIU).

Sumgong, prva olimpijska pobjednica u maratonu iz Kenije na OI u Rio de Janeiru, bila je pozitivna na EPO na testiranju provedenom pet mjeseci prije uspjeha na Igrama što joj je donijelo suspenziju na četiri godine.

FILE PHOTO: Athletics - Women's Marathon Victory Ceremony | Autor: AI Project Foto: AI Project

Sazvan na zahtjev AIU-a, disciplinski sud Međunarodne atletske federacije (IAAF) je ocijenio da je Sumgong tijekom istrage o pozitivnom nalazu lagala i koristila lažirane dokumente vezano za navodni tretman u bolnici pokušavajući opravdati prisutnost EPO-a u organizmu.

Sud je na kraju odlučio suspendirati 34-godišnju Sumgong na osam godina, a suspenzija počinje teći od datuma presude 17. siječnja.

Objašnjavajući pozitivan nalaz Sumgong je istražiteljima rekla da je primila injekciju EPO-a kao i transfuziju u jednoj kenijskoj bolnici nakon prekida izvanmaterične trudnoće što je potkrijepila liječničkom potvrdom.

No istraga je pokazala da Sumgong nije bila u toj bolnici na navedeni datum te da je dokument koji je predala lažiran "čime je namjerno pokušala ometati istragu", navodi se u presudi.

Sumgong je već jednom bila suspendirana, 2012. na jednu godinu nakon žalbe na odluku o dvije godine zbog uzimanja zabranjenog steroida Prednisolona.

Naši partneri pišu
Message