Sport

Komentari 56

Otac plivačkog čuda iz Mostara: Ne zamarajte više pitanjima čiju će zastavu moja Lana izabrati

Otac plivačkog čuda iz Mostara: Ne zamarajte više pitanjima čiju će zastavu moja Lana izabrati

Mlada i talentirana Lana Pudar plasirala se na Olimpijske igre u Tokiju ostvarivši drugi najbolji rezultat na svijetu. Njezin otac jasno je dao do znanja da će njegova kćer nastupati pod zastavom BiH

Mlada plivačica iz Mostara Lana Pudar (15) na plivačkom mitingu u Beogradu isplivala je A olimpijsku normu u disciplini 100 metara delfin i postigla najbolji rezultat u povijesti bosanskohercegovačkog plivanja. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Nakon što je Pudar izborila plasman na Olimpijske igre u Tokiju potegnulo se pitanje za koju bi državu Lana mogla u budućnosti nastupati povodom čega se njezin otac Velibor oglasio se društvenim mrežama.

- Molim vas da ne zamarate više s pitanjima pod kojom zastavom će Lana Pudar plivati, na ovo pitanje više ni Lana ni mi ne odgovaramo. Lana će plivati za BiH, zemlju svog rođenja, zemlju svog porijekla i zemlju koju nosi u srcu -  napisao je nekadašnji golman Veleža Velibor Pudar na Facebooku.

Njezin otac Velibor nekad je branio za mostarski Velež, kasnije se počeo baviti i trenerskim poslom, a nedavno se požalio što ga ne biraju na pozicije u savezu koji očito funkcionira po nacionalnom ključu jer nije Srbin iz Republike Srpske.

- Dosta vremena sam šutio, još dok sam živio i radio u BiH. Bio sam predlagan, ali nikad nisam izabran zato što misle da nisam Srbin. Bosna i Hercegovina je moja zemlja, ja sam pravoslavac iz Hercegovine. Nismo birali gdje ćemo se roditi, malo mi je čudno. Ogorčen sam na sustav izbora - rekao je Pudar za SportSport.ba i dodao:

- Aplicirao sam prije nekih 15 godina kada je NS BiH raspisao natječaj za trenera golmana. Prijavio sam se, ali sam dobio odbijenicu. Smatraju me Srbinom iz Federacije, nisam mogao proći. Nikad se više nisam aplicirao.

Gradske vlasti Mostara i nadležne institucije Hercegovačko-neretvanskog kantona, kao i predsjednik Olimpijskog saveza Bosne i Hercegovine Marijan Kvesić istaknuli su da će se talentiranoj plivačici prije nastupa u Tokiju pružiti maksimalna podrška. 

Pudar je inače članica Kluba vodenih sportova Orka, a njezin ostvareni rezultat kojim je oborila sve rekorde BiH, iznosi 57:37 i drugi je najbolji rezultat na svijetu u ovoj godini. 

Svjetska rekorderka i osvajačica zlatne medalje s posljednjih OI  Sarah Sjostrom (27) bila je brža od Pudar za svega tri stotinke. 

Najčitaniji članci