Obavijesti

Sport

Komentari 7

Otišao duh Zagreba: 'Za njega sam znao pješačiti po dva sata'

Otišao duh Zagreba: 'Za njega sam znao pješačiti po dva sata'
1

PREMINUO U 67. GODINI Odlazak Pepsija Božića kraj je jedne ere koje ćemo se sjećati s ponosom. Odgojio je Sesara, Šarića, Milačića, Tomića, braću Tomas...

VIDEO


Izgubili smo predivnog čovjeka, zagrebačkog fakina. Tužna je simbolika da je otišao u godini kad se njegov Zagreb ugasio, rekao je Damir Milačić, jedan od igrača kojeg je Pepsi odgojio. 

Ako ste sredinom 90-ih barem jednom zakoračili u dvoranu Trnsko, morali ste vidjeti “gromadu” od čovjeka, guste brade i čvrstog stiska ruke. - Dečki, vidim da navijate za Zagreb. Dođite kod mene u ured, dat ću vam dresove - rekao nam je jednom prilikom. Mislili smo da se šali. No kad smo sutradan došli, dočekao nas je s dresom, koji imam i danas. Pepsi je bio čovjek od riječi, pošten do srži.

- S njim sam proveo dio djetinjstva i mladosti, bio mi je košarkaški otac. Često smo se čuli, bio sam prije mjesec dana kod njega. Baš sam namjeravao nakon Nove godine doći da ga vidim... Nismo se čuli za Božić, eto, nismo se ni oprostili - rekao je Josip Sesar, još jedan od onih koje je Pepsi odgojio.

KK Zagreb je njegov životni rad, od najniže lige doveo ih je do vrha hrvatske košarke te dočekao dan kad je taj klub postao prvak Hrvatske. Igrače je pronalazio po betonskim igralištima i od njih radio reprezentativce. Kroz njegove ruke prošli su Sesar, Milačić, Zadravec, Ante Tomić, braća Tomas, Simon, Šarić...

- Po mene je došao u Jedinstvo. Kako sam živio u Gajnicama, znao sam pješke ići do Trnskog, dva sata mi je trebalo. Pepsijevi treninzi nisu se propuštali. Doveo me u klub 1989. Kad sam imao 19 godina, dao mi je kapetansku vrpcu. Pazite, klincu koji nema ni 20 godina - kaže Milačić.

Ti klinci igrali su 1993. sjajnu košarku, padali su velikani poput Cantua, Fenerbahčea, Vilniusa, da bi ih u četvrtfinalu Kupa Koraća zaustavila moćna Barcelona. 

- Na njegovim treninzima znali smo igrati nogomet, a tu je znalo biti krvi... Sesar, Zadravec, ja... Bili smo odlični nogometaši, ja sam i trenirao nogomet u Ponikvama. Zvali su nas romantičari, nismo imali novca, samo srce i Pepsijev duh - kaže Milačić. 

Iz KK Zagreb otišao je 1999. nakon sukoba s vodstvom, a iste godine je vodio Hrvatsku na EP-u u Francuskoj. Odlaskom Pepsija Zagreb nikad nije imao onaj “šmek” kao u njegovo vrijeme. Izgubio je dušu. Posljednjih mjeseci boravio je u domu za starije i nemoćne na zagrebačkom Vrbiku nakon operacije kuka. Dolazili su mu bivši igrači u posjet.

- Zadnji put sam vidio da nije baš najbolje - kaže Milačić.

U četvrtak nas je zauvijek napustio. Otišao je posljednji zaljubljenik “oldschool” košarke, koji je igrače dovodio s betona. Pepsijevim odlaskom završila je era na koju ćemo uvijek biti ponosni. Otišao je dobri duh i dah Zagreba... Ugasio se kad i njegov Zagreb. Nažalost, nema više Pepsija da ih spasi.

Osnovao klub - Boško Božić je 1970. kao 18-godišnjak s prijateljima osnovao Košarkaški klub Siget u novozagrebačkom naselju u kojem je stanovao. Nakon četiri godine Božić je igrački dres zamijenio trenerskom ulogom.

Godina iz snova - Krenuvši od najniže lige, Pepsi je 1989. uspio ono što se činilo kao znanstvena fantastika - uveo je klub u Prvu ligu, među 12 najboljih momčadi u Jugoslaviji, tad najjačim ligaškim natjecanjem u Europi.

Punio dvorane - Klub igra u europskim natjecanjima, kultne su utakmice protiv Barcelone, Antibesa kad Pepsijev Zagreb puni dvoranu II Doma sportova. Postaje izbornik i vodi Hrvatsku ne Eurobasketu 1999.

Odlazak - Zbog svađe s predsjednikom kluba, Pepsi se povlači 1999. iz kluba, a Zagreb 2011. postaje prvak Hrvatske. Ove godine klub se raspao, pao gdje je bio 70-ih. Samo, nažalost, više nema Pepsija da ih spasi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...
NESTAŠNI VELŠANIN

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...

Ryan Giggs se 2017. godine rastao sa suprugom Stacey i to nakon što ju je godinama varao s bratovom ženom. Skrasio se s 14 godina mlađim manekenkom Zarom