Sport

Komentari 62

Otišao je kao gospodin i poslao poruku Armadi. HNS je odbio?!

Otišao je kao gospodin i poslao poruku Armadi. HNS je odbio?!

Igor Bišćan od prvog dana u Rijeci nailazio je na žestoki otpor dijela navijača. Trpio je sve, pokušao staviti to sa strane, ali nije izdržao. Razlog za odlazak nije ni ponuda izborničke klupe U-21 reprezentacije

Njegov je prethodnik Matjaž Kek na klupi Rijeke bio više od pet i pol godina, a on se na Rujevici zadržao manje od 12 mjeseci. Igor Bišćan (41) više nije trener Rijeke.

Štoviše, odluku o ostavci donio je još prije nekoliko dana i priopćio je predsjedniku Damiru Miškoviću i vodećim ljudima u klubu, a sa stručnim stožerom oprostio se još i prije kraja utakmice na Aldo Drosini, gdje je Rijeka rutinski pobijedila Istru 1961 (3-0).

- To nisu bili najnormalniji uvjeti za rad, a mi smo se svejedno trudili, davali sve od sebe i ponašali se korektno - rekao je Bišćan na oproštajnom druženju s novinarima i dodao:

- Ništa nije bilo dovoljno. Ne možemo u takvoj situaciji normalno funkcionirati, stalno se vraćamo u negativu kad je rezultat imperativ da ispunimo visoke ambicije. Odlučio sam da netko mora presjeći.

Konji i babe

A da će doći do neočekivanih poteza na Rujevici moglo se nazrijeti još u četvrtak, na najavnoj konferenciji za novinare sazvanoj čak tri dana prije utakmice protiv Istre 1961. Bišćan se tad osvrnuo na izjavu svog igrača koji je želio ostati anoniman i poručio kako su kod njegova prethodnika Keka "trenirali kao babe, a igrali kao konji, a sad treniraju kao konji, a igraju kao babe".

- Zar vi mislite da bih ja bio ovdje da su igrači trčali kao konji, mislite da bih bio trener Rijeke? To su stvari iz sfere rekla-kazala. Nema logike da treniraš jako, a trčiš slabo. Nikad nisam čuo za to - govorio je tad Bišćan.

Čovjek koji je u svakoj od prošle tri sezone osvojio trofej (Druga HNL s Rudešom, dvostruka kruna s Olimpijom i Kup s Rijekom) prelomio je nakon silnih kritika navijačkoga puka na Kvarneru, bolje rečeno isključivo dijela Armade. Koje sasvim sigurno nije zaslužio usprkos nizu od pet utakmica bez pobjede i četiri remija.

Pa Rijeka je samo četiri boda iza vodećeg Hajduka, uz utakmicu manje, i taj poraz (od Gorice) jedini joj je u prvenstvu. Nitko nema manje poraza od društva s Rujevice.

Usprkos ekspresnoj isprici za neprimjerenu prolavu gola za Dinamo protiv Rijeke (koja se, usput budi rečeno, dogodila davne 1999.), osvajanju drugog mjesta u prvenstvu i trofeja Kupa, pa i solidnoj igri u Europi, gdje je malo nedostajalo da se plasiraju u skupine Europske lige, to mu nisu mogli zaboraviti. Trudio se Bišćan ostaviti to po strani, ne komentirati bojkot dijela navijača, ali na kraju je, uz silne ozljede i pojačanja koja nisu bila adekvatna klupskim ambicijama, ta kap ipak prelila čašu.

Reprezentacija? Ne, hvala

Jedna od kapi u toj čaši svakako je bila i opcija kako će Bišćan postati novi izbornik reprezentacije do 21 godine nakon smjene Nenada Gračana.

U HNS-u već dva tjedna očekuju razrješenje te situacije i imenovanje novog čovjeka koji mora do srijede Uefi poslati popis za prijateljsku utakmicu protiv Mađarske 11. listopada i kvalifikacije za Euro protiv San Marina četiri dana potom. Mišković je isprva spustio rampu ambicijama ljudi iz Hiltona da Bišćana dovedu na izborničku klupu. A Igor, čini se, nije zainteresiran za taj posao.

Ispostavi li se doista da je tako, jasno je kako je Bišćan želio otići kao gospodin i stvoriti si uvjete za preuzimanje kluba u kojoj će imati pozitivniju atmosferu. S kojom bi u Rijeci napravio još više od ovoga ionako respektabilnog mandata.

- Nasljedniku želim da mu bude stalo da Rijeke koliko je bilo stalo meni. Više od mene sigurno mu ne može biti - poentirao je Bišćan.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL '24 PITANJA' S AMEROM GOJAKOM:

Najčitaniji članci