Obavijesti

Sport

Komentari 22

Otišli odmah velikanima: Nisu uspjeli Jovićević i Vučević...

Otišli odmah velikanima: Nisu uspjeli Jovićević i Vučević...
4

U posljednja dva desetljeća nekolicina hrvatskih igrača napustila je domaću ligu da bi karijeru nastavili u europskim velikanima. Mnogi su uspjeli, ali neki baš i ne...

VIDEO

Hrvatski nogomet kroz povijest imao je niz primjera u kojima su naši igrači direktno iz domaće lige potražili sreću u jednim od najvećih europskih klubova. Neki su ostvarili velike karijere, neki su bili solidni, a nekima jednostavno nije bilo suđeno.

Iako su mnogi hrvatski reprezentativci igrali i još igraju u velikim klubovima, manji je broj onih koji do velikana nisu došli postupno, kroz druge, manje klubove. Put iz domaće lige do europskih giganata započeli su Robert Prosinečki i Zvonimir Boban.

Žuti se nakon osvojenog naslova europskog prvaka sa Crvenom zvezdom, uputio prema Real Madridu 1991. godine za osam milijuna eura odštete. Stigao je uz velika očekivanja navijača, no ozlijedio se u prvoj sezoni te je odigrao tri prvenstvene utakmice. Druga sezona je bila uspješnija, no to mu je bila zadnja u 'kraljevskom klubu' te nije do kraja ispunio očekivanja.

Iste godine Zvonimir Boban je za veliki iznos od 14 milijuna maraka iz Dinama stigao u Milan u kojem je ostvario veliku karijeru igravši do 2002. godine. Doduše, na samom startu je morao na posudbu u Bari u prvoj sezoni.

Također je te 1991. godine Igor Jovićević napustio Dinamo te se pridružio Real Madridu. No pravu priliku nikad nije dobio te je u četiri sezone igrao isključivo za B momčad 'kraljevskog kluba' ne odigravši nijednu utakmicu za prvu momčad.

Iste sreće nije bio ni Goran Vučević, koji je 1992. godine iz Hajduka prešao u Barcelonu, ali je igrao za B momčad pet sezona. Tek je dva nastupa skupio za prvu momčad. Transfer je bio vrijedan osam milijuna dolara.

Jednu od najvećih karijera ostvario je Dario Šimić napustivši tadašnju Croatiju 1999. godine za milanski Inter. Šimić se ustalio u prvoj momčadi 'nerazzurra' tri sezone nakon čega je prešao u rivala Milan.

Godinu dana kasnije Dinamo je napustio i Igor Bišćan potpisavši za trofejni Liverpool te je petogodišnju karijeru na Anfieldu zaključio osvajanjem europskog naslova u Istanbulu. Za njega su 'redsi' platili oko osam milijuna eura.

U novije doba pamtimo transfer Eduarda da Silve iz Dinama u Arsenal 2007. godine u kojem je sjajno krenuo, ali Martin Taylor mu je krvničkim startom preusmjerio karijeru u negativnom pravcu spriječivši Dudua da postane jedan od glavnih karika 'topnika'.

Još jedan u nizu je mladi Mateo Kovačić, koji je početkom 2013. krenuo stopama Darija Šimića potpisavši za Inter. Iako se od njega očekuje uloga nositelja igre, njegov puni potencijal još čeka na realizaciju.

Alen Halilović posljednji je primjer transfera u veliki klub te se nadamo da se neće zadržavati predugo u B momčadi Barcelone.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?
KALKULACIJE

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?

Sudar odluke mogao bi se dogoditi, i vjerojatno će to zaista i biti, međusobni derbi na Rujevici u nedjelju (19.30 sati). Rijeka dočekuje Dinamo u izravnom okršaju

Erlić: Skupljali smo boce i živjeli u štali. Plakao sam svaku večer kada sam došao u Dinamo...
OTVORIO DUŠU

Erlić: Skupljali smo boce i živjeli u štali. Plakao sam svaku večer kada sam došao u Dinamo...

Kao mali sam navijao za Hajduk i nadam se da ću jednog dana zaigrati na punom Poljudu. A završio sam za kuhara i volio bih napraviti ručak Severini i večeru Cristianu Ronaldu. Benzema se naljutio kad sam ga uštipnuo
Sopić: Častio sam na benzinskoj unatoč porazu, a u klubu su me dočekala samo smrknuta lica...
JUTRO NAKON PORAZA

Sopić: Častio sam na benzinskoj unatoč porazu, a u klubu su me dočekala samo smrknuta lica...

Cijela je Hrvatska bila sigurna da ćemo izgubiti i evo, gospodo, izgubili smo, a i dalje imamo sve u rukama. Ako želimo biti prvaci, moramo jednom dobiti i Dinamo. Svima sam u klubu rekao "Nemojte da ja, Zagrepčanin, budem veći optimist od vas, Riječana"