Obavijesti

Sport

Komentari 3

Otkrili tajnu Mr. Aira: Čudesni trening s 'disko naočalama'

Otkrili tajnu Mr. Aira: Čudesni trening s 'disko naočalama'
1

Veliki Michael Jordan je prvi počeo trenirati s naočalama koje se koriste u obuci vojnika, a sad ih koriste nove zvijezde NBA lige Steph Curry i Kawhi Leonard

VIDEO

Michael Jordan bio je nezaustavljiv u ključnim trenucima, Stephen Curry prošle je sezone popravio vlastiti NBA rekord u broju pogođenih trica s 286 na 402, a Kawhi Leonard ovog je ljeta košarkaškom arsenalu pridodao jedinu stvar koja mu je nedostajala - ubojiti dribling.

Svi oni ta dostignuća mogu zahvaliti donedavno najbolje čuvanoj tajni u sportu - stroboskopskim naočalama.

U 90-im godinama prošlog stoljeća Jordan je, više nego bilo koji drugi košarkaš, bio "žrtva" bliceva fotoaparata u trenucima kad je šutirao. Zato je želio trenirati pod stroboskopskim svjetlima, poput onih u noćnim klubovima, kako bi se što bolje priviknuo na tu smetnju. Njegov dugogodišnji trener Tim Grover zato je zamolio lokalnog DJ-a da instalira stroboskope u kutove dvorane u kojoj je Jordan trenirao tijekom ljeta, a efekti su toliko oduševili najboljega košarkaša svih vremena da je želio putovati s njima. Budući da to nije bilo praktično, Grover je na internetu pronašao naočale koje su simulirale "ples svjetala". Jordan je otkrio da mu pomažu kudikamo više od pukog privikavanja na bliceve fotoaparata. Igra bi se usporila, počeo je bolje percipirati situacije na terenu i vidjeti ih iz novih, dotad skrivenih kutova.

Fascinirani Grover odlučio je nikome ne govoriti o tome i čuvati tajnu, no problem je nastao kad su te naočale prestali proizvoditi. Zato se udružio s dr. Alanom Reichowom, koji mu je napravio prototip. U suradnji s istraživačkim centrom Nikea, proizvođača sportske opreme s kojim Jordan ima doživotni ugovor, 2011. je proizveo Nike SPARQ Vapor Strobe, naočale čija su unutarnja LCD svjetla bljeskala prilagodljivim tempom i "trenirala" vizualno pamćenje i sposobnost percepcije.

No novi problem nastao je kad je Nike ukinuo cijeli program nakon što je direktor SPARQ-a završio u zatvoru jer je plinom pokušao ubiti suprugu i djecu. Reichow je zatim osnovao vlastitu tvrtku, koja će iduće godine na tržište izbaciti novi model, no kako se širio broj ljudi koji znaju za blagodati stoboskopa za sportaše, tako su ih i drugi počeli proizvoditi.

Tako je jedan primjerak došao do Stephena Curryja, koji ih je s trenerom Brandonom Payneom počeo koristiti nakon što je 2015. s Warriorsima osvojio naslov prvaka i postao MVP NBA lige. Rezultat? U idućoj sezoni je popravio vlastiti NBA rekord za čak 116 trica.

Dio Curryjeva treninga uključuje driblanje košarkaške lopte jednom, a teniske loptice drugom rukom, sve dok nosi stroboskopske naočale, kojima daljinski upravlja Payne, mijenjajući brzinu bljeskanja i naizmjenice mu zatvarajući lijevo i desno oko.

- To nije ni trening driblanja ni koordinacije ruke i oka, nego poboljšavanje neuromuskularne učinkovitosti. Posljedica je ubrzavanje reakcije, a u vrhunskom sportu doslovno i jedna stotinka sekunde može napraviti razliku - objasnio je Payne.

Paralelno je stroboskopske naočale počela koristiti i američka vojska za obuku specijalaca, koji uz njihovu pomoć bolje uočavaju i prepoznaju opasnost. Model koji koristi vojska dospio je na glavu Kawhija Leonarda, superstara San Antonio Spursa. Ne zna se kako, ali napomenimo kako je legendarni trener Spursa Gregg Popovich završio akademiju vojnog zrakoplovstva i bio satnik u američkoj vojsci. Nedvojbeno tamo ima dobre veze.

Leonard je NBA prvak i MVP finala, All-Star igrač i dvostruki najbolji obrambeni igrač lige. Zbog neprirodno dugačkih ruku i ogromnih šaka strah je i trepet za svakog igrača kojeg čuva, a jedina boljka proteklih godina bila mu je slabije baratanje loptom. No i to je ovog ljeta usavršio uz pomoć ovih naočala.

- Kao da se lopta kreće usporeno, naočale utječu na percepciju, zbog njih se više fokusiram na osjećaj u igri, a najviše samopouzdanja mi daju u driblingu - rekao je Leonard, koji na početku ove NBA sezone ima loptu dvostruko više u rukama nego ranije, prema naprednim statistikama čak i češće nego LeBron James ili Steph Curry, a unatoč tome smanjio je broj izgubljenih lopti. 

Prosjek koševa mu je za šest bolji nego prošle sezone, a slobodna bacanja praktički više ne promašuje. Blicevi fotoaparata sigurno mu ne smetaju dok ih izvodi...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a
VELIKO SLAVLJE 'LOKOSA'

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a

Sve što je Rijeka trebala je ne izgubiti u Kranjčevićevoj pa veliki iskorak ka naslovu tražiti u derbiju s Dinamom. No, Riječani su na teškom gostovanju posrnuli. Mudražija i Šotiček pogurali su 'modre' prema tituli

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?
KALKULACIJE

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?

Sudar odluke mogao bi se dogoditi, i vjerojatno će to zaista i biti, međusobni derbi na Rujevici u nedjelju (19.30 sati). Rijeka dočekuje Dinamo u izravnom okršaju
Sopić: Neki igraju komotno već nekoliko utakmica! Pola medija želi da Dinamo bude prvak...
REAKCIJE IZ KRANJČE

Sopić: Neki igraju komotno već nekoliko utakmica! Pola medija želi da Dinamo bude prvak...

Dolaze nam u 'zmajevo gnijezdo', gdje je pao Lille, past će i Dinamo, rekao je Sopić, a Čabraja naglasio: 'Ostaje mi žal, mogli smo ih unakaziti! Inter došao po Čavlinu? Vidjet ćemo...'