Obavijesti

Sport

Komentari 9

Otpustili redatelja otvaranja Igara zbog šale o holokaustu

Otpustili redatelja otvaranja Igara zbog šale o holokaustu

Kentara Kobayashi je već četvrta osoba iz Organizacijskog odbora koja je dobila otkaz ili je podnijela ostavku zbog neprimjerenog ponašanja. Ovaj put zbog šale o holokaustu koju je izrekao 1998. godine

Svega 24 sata prije svečanog otvaranja Olimpijskih igara u Tokiju, organizatori su otpustili redatelja ceremonije otvaranja Kentara Kobayashija zbog šale o holokastu koji je izrekao tijekom jednog nastupa 1998. godine.

Pokretanje videa ...

Kobayashi je već četvrta osoba iz Organizacijskog odbora koja je bila dobila otkaz ili je podnijela ostavku zbog neprimjerenog ponašanja. 

Šef Olimpijskih igara Tokio 2020 Yoshiro Mori u veljači je podnio ostavku nakon seksističkih komentara, ostavku je podnio i kreativni direktor ceremonije otvaranja i zatvaranja Hiroshi Sasaki zbog uvredljive primjedbe jednoj japanskoj glumici, a prije nekoliko dana japanski skladatelj Keigo Oyamada koji je radio glazbu za svečanosti otvaranja, podnio je ostavku nakon optužbi da je u djetinjstvu maltretirao školske kolege uključujući i one s invaliditetom.

A man walks at the Olympic Main Press Center in Tokyo

Kobayashi je dobio otkaz nakon što je otkriveno kako je 1998. prilikom nastupa u humorističkoj emisiji kazao "Idemo se igrati holokausta".

"Otkrili smo da je gospodin Kobayashi u svom nastupu iskoristio frazu ismijavajući povijesnu tragediju. Duboko se ispričavamo što smo izazvali takav razvoj događaja dan uoči ceremonije otvaranja i što smo izazvali probleme i zabrinutost mnogim uključenim stranama kao i ljudima u Tokiju i ostatku zemlje", rekla je predsjednica Organizacijskog odbora Seiko Hashimoto.

Woman walks in front of Olympic rings monument ahead of Tokyo 2020 Olympic Games in Tokyo

Kobayashi se ispričao kazavši kako je skeč koji je tada napisao imao neprimjeren sadržaj.

Centar Simon Wiesenthal osudio je antisemitske šale, kao i izvještaje o nasilju nad osobama s invaliditetom.

- Bilo koja osoba, bez obzira koliko bila kreativna, nema pravo ismijavati žrtve nacističkog genocida. Svako povezivanje ove osobe Olimpijskim igrama u Tokiju vrijeđalo bi sjećanje na šest milijuna Židova koji su stradali u holokaustu - kazao je rabin Abraham Cooper.

Ceremonija otvaranja OI na rasporedu je u petak u 13 sati po hrvatskom vremenu bez sudjelovanja publike i uz ograničen broj dužnosnika i medija.