Obavijesti

Sport

Komentari 27

Pašalić u Rijeci: Srce me dovelo. Znam Haalanda, on je i najveći radnik i zaje..nt u nogometu

Pašalić u Rijeci: Srce me dovelo. Znam Haalanda, on je i najveći radnik i zaje..nt u nogometu
5

Otišao sam na bauštelu da vidim i drugu stranu i kako je teško zaraditi novac. Tuga u Dortmundu nakon gubitka naslova bila je neopisiva. Kad navijači stanu uz nas, za Rijeku ništa nije nemoguće, kaže Pašalić

VIDEO

​Prije tjedan dana najavljeno je medijskim napisima, jučer potvrđeno klupskim videom i pogotkom u pripremnoj utakmici, a danas - i službeno objavljeno: Marco Pašalić (22) novi je igrač Rijeke.

POGLEDAJTE VIDEO: Marco Pašalić u Rijeci

Dečko stiže iz Borussije Dortmund, pokušao ga je dovesti i bivši sportski direktor Robert Palikuća, ali desna polušpica rođena u njemačkom Karlsruheu na Kvarneru se usidrila ovog ljeta. Već je danima u Rijeci, a jučer je na Rujevici u prijateljskoj utakmici s momčadi Hrvatske udruge 'Nogometni sindikat' zabio i svoj prvi gol u novom dresu.

Završilo je 2-1 za Rijeku, prvi pogodak postigao je Obregon. Igrao je i novi napadač Franjo Ivanović koji je, baš kao Pašalić, mladi hrvatski reprezentativac koji dolazi iz Njemačke, a obojica su i rođeni van Hrvatske (Pašalić u Njemačkoj, a tri godine mlađi Ivanović - u Austriji).

Pašalić je s ponosom odabrao igrati za Hrvatsku, Elf ga je zvao, ali nije imao šanse. Novi riječki dribler jesenas je za 24sata rekao:

- Radio sam kod brata u tvrtki dvije godine jer u školi baš nije išlo. Otišao sam na bauštelu da vidim i drugu stranu i kako je teško zaraditi novac. I radio sam sve što oni nisu htjeli! Nosio beton, smeće, krečio...

Tko je novi 'vatreni': Radio na baušteli, nosio beton i krečio, a onda je stigla Rijeka pa - repka
Tko je novi 'vatreni': Radio na baušteli, nosio beton i krečio, a onda je stigla Rijeka pa - repka

Upravo je Pašalić penalom u Danskoj U-21 Hrvatskoj osigurao Euro na kojem ovih dana igraju njegovi novi suigrači Frigan, Hodža i Galešić, a Pašalića su ukratko sjajno opisali na novom portalu posvećenom NK Rijeci, nepresusan.com:

"Eksplozivni igrač izvrsnog prvog poteza i vrlo jake tehnike zbog čega je često imun na protivnički presing. Sa 177 centimetara visine ima nisko težište, koje mu dodatno ističe agilnost i pokretljivost. Odlično se snalazi u uskim prostorima, što ga čini posebno poželjnim za probijanje protivničkih bunkera, a istodobno je iz istog razloga koristan i u utakmicama gdje će se Rijeka primarno braniti i priliku tražiti iz kontri. Treba poboljšati: defenzivnu igru".

Pašalić je peto riječko ovoljetno pojačanje: nakon Franje Ivanovića (Augsburg - 'desetka' ili napadač), Marijana Čabraje (Hibernian - lijevi bočni), Dejana Petroviča (Rapid Beč - zadnji vezni) i Silvija Ilinkovića (Zrinjski - vezni).

Polako se očekuje i koji višemilijunski izlazni transfer (glavni kandidati: Frigan, Labrović, Selahi, Ampem i Vukčević), a u međuvremenu nova Rijeka se uigrava i predstavlja nova imena. Jedno novo/staro vrlo bi lako mogao biti Niko Janković no danas je bio dan - Marca Pašalića.

firo : 11/08/2022, football, soccer, 1st league, 1st Bundesliga, season 2022/2023, VfL Wolfsburg - BVB Borussia Dortmund

- Srce me dovelo u Rijeku. Lako sam se zamislio na ovom stadionu. Imao sam dobre razgovore s klubom, posebno s trenerom Sergejom Jakirovićem. S njim sam imao najbolje pregovore u smislu onoga što me očekuje i gdje dolazim. Radostan sam što sam tu, što sam se odlučio baš za Rijeku - priča Pašalić.

Koliko poznajete HNL, igrače i kvalitetu same lige?

- Jako sam dobro upoznat s kvalitetom HNL-a, posebno posljednjih pola godine kad sam već donio odluku i znao da ću doći u Hrvatsku. Od igrača itekako dobro znam Frigana i Hodžu s kojima sam igrao za U-21 Hrvatsku. Sjajni su dečki pa mi je i to bio jasan signal kako je dolazak u Rijeku i HNL prava stvar.

Bivši 'vatreni' postao je otac, a Rijeka lovi milijun gledatelja u Europi! 'Zadovoljni ždrijebom'
Bivši 'vatreni' postao je otac, a Rijeka lovi milijun gledatelja u Europi! 'Zadovoljni ždrijebom'

Imate 22 godine, riječ-dvije o karijeri...

- Počeo sam trenirati jako mlad, u mom rodnom gradu Karlsruheu. Tamo  sam se zaljubio i nogomet, tamo sa odrastao. Onda je došao trenutak u životu u kojem mi se jednostavno više nije dalo igrati. 'Oživio' me jedan, hrvatskoj javnosti nepoznati trener.

Što se naučilo na baušteli?

- Puno toga! Kao jako mlad sam naučio raditi, fizički. I naučio koliko može biti teško zarađivati za život. Zbog treninga nisam imao vremena za školu tj. nisam htio ići u školu, a nisam htio ni sjediti kući pa sam, na očev savjet, prihvatio rada na gradilištima.

Dakle, nogomet i obitelj.

- I zdravlje! To je najbitnije. Imao sam ozbiljne ozljede ramena i koljena, baš kad mi je krenulo u Borussiji Dortmund. Ali uporan sam ja! Sve je to životno iskustvo i utoliko mi je draže što sam ga prošao pa sad zdrav i spreman došao u Rijeku. Zabijati golove.

Dolazite iz kluba u kojem je donedavno bio norveški fenomen, Erling Haaland.

- Erlinga posebnim čini dosljednost u radu, strogoća prema samom sebi kad je disciplina u pitanju. Malo je takvih igrača. Najveći je radnik, ali i najveći 'zaj...nt'. Kapa mu do poda.

Kolika je bila tuga kad je cijeli Dortmund pripremio neviđeno slavlje naslova prvaka Bundeslige pa u zadnjem kolu ostao bez titule?

- Uff... Loše je to bilo. Tri dana se spremala fešta, Bayern im je poklonio tu šansu, kroz cijelu sezonu kiksao. Bilo bi lijepo da je Borussija uzela i za mene jer bih i ja dobio medalju njemačkog prvaka, ali to je život. Bolna točka, velika no nema druge nego ustati i ići dalje kroz još naporniji rad.

Poruka navijačima Rijeke?

- Bit će utakmica kada nam neće ići, ali borit ćemo se i bit ćemo u vrhu HNL-a kao što Rijeka uvijek jest. Dat ću sve od sebe, uživam boriti se na terenu, svim srcem to činim i onda još kad su navijači uz nas onda ništa nije nemoguće.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 27

VIDEO

Dalić predstavio popis za Euro! 'Vlašić je bolje nego što je bio'
PUTNICI ZA NJEMAČKU

Dalić predstavio popis za Euro! 'Vlašić je bolje nego što je bio'

Na popisu Zlatka Dalića su i Baturina i dva Rijekina krila, a pretpozive su dobili dinamovac Petar Sučić, te Sigur, Marin Ljubičić, Matanović i Fruk, kao i golman Dominik Kotarski koji je imao sjajnu sezonu u PAOK-u

Zekić je dobio otkaz u Osijeku
ČUDNA SITUACIJA

Zekić je dobio otkaz u Osijeku

Navodno mu je 'presudio' sportski direktor, Portugalac Jose Boto, koji tek s Osijekom treba napraviti rast kakav je imao u bivšim klubovima
Portal koji prati Manchester City ocijenio je sve igrače. Iznenadit će vas ocjena Jošku Gvardiolu...
NIJE ODUŠEVIO

Portal koji prati Manchester City ocijenio je sve igrače. Iznenadit će vas ocjena Jošku Gvardiolu...

Najveću ocjenu dobio je Phil Foden, čak 9,5 od mogućih 10. Iza 23-godišnjeg Engleza je sjajna sezona s 19 golova i osam asistencija u 35 utakmica, a proglašen je i najboljim igračem Premier lige