Obavijesti

Sport

Komentari 16

Peru bez Muda protiv Vatrenih: Zovu ga Nijemi, a najglasniji je

Peru bez Muda protiv Vatrenih: Zovu ga Nijemi, a najglasniji je
2

DVA VAŽNA IGRAČA Peru će protiv Hrvatske u prijateljskoj utakmici u noći na subotu igrati bez suspendiranog Paola Guerrera kojeg zovu 'Predator' i kapetana Alberta Rodrigueza zvanog 'Nijemi' (Mudo)

VIDEO

Peru nikada nije igrao s Hrvatskom, no njegovi nogometaši idu po pobjedu u tom prvom međusobnom okršaju. To poručuju reprezentativci te južnoameričke zemlje, još u euforiji zbog odlaska na Svjetsko prvenstvo. 

Nitko se od njih nije bio rodio kada je Peru posljednji put igrao ondje prije 36 godina. Ova nova generacija sada želi iskoristiti svaki trenutak da u Rusiji ne bude samo promatrač. Utakmicu protiv hrvatskih zvijezda Real Madrida i Barcelone vide kao pravi test za dvoboje s Francuskom, Danskom i Australijom na Svjetskom prvenstvu.

Premda će u ovoj prijateljskoj utakmici biti bez dvojice važnih igrača, napadača Paola Guerrera zvanog 'Predator' i stopera Alberta Rodrígueza zvanog 'Nijemi', Peruanci dolaze puni samopouzdanja.

'Peru je brži od Hrvatske'

Velika borba trebala bi se odvijati u sredini terena gdje obje momčadi vide svoju prednost.

- Peru je brži od Hrvatske. Obje reprezentacije su podjednako teški protivnici a jedni i drugi istrčat ćemo na teren pokušavajući imati loptu u svom posjedu većinu vremena - rekao je 27-godišnji vezni Yoshimar Yotún nakon treninga u Miamiju. 

Ondje će u noći s petka na subotu Peru i Hrvatska odmjeriti snage.

Yotún je bio najbolji asistent Perua tijekom kvalifikacija za Svjetskog prvenstvo, prvog nakon 1982. na kojem će nastupiti ta zemlja. Smatra kako je Hrvatska mirnija uoči ove prve pripremne utakmice jer njegovoj momčadi nedostaje 34-godišnji napadač Paolo Guerrero, član brazilskog Flamenga.

Njega je FIFA suspendirala na godinu dana zbog navodnog korištenja dopinga, pa je ta kazna smanjena na šest mjeseci, a krajem idućeg mjeseca saslušat će ga sportski arbitražni sud.

Na travnjak bi se trebao vratiti u svibnju. 

Guerrero je za Peru zabio 32 gola u 82 utakmice te ga ondje smatraju glavnim strijelcem. Da je dobro što 'Predator' neće igrati protiv Hrvatske potvrdio je u srijedu novinarima i Mateo Kovačić. 

- Znam da on neće igrati u ovoj utakmici. On je veliki napadač koji puno zabija. Mi smo mirniji jer ga neće biti - rekao je hrvatski vezni igrač Real Madrida.

Opasnost će stoga prijetiti od drugog napadača, 33-godišnjeg Jeffersona Farfána, iz moskovskog Lokomotiva.

- Jefferson Farfán je opasan kroz sredinu, izvan kaznenog prostora, te također i na lijevoj i desnoj strani. Osjeća se slobodno u igri, nije tipična 'devetka', jer se kreće na širokom prostoru. Uvijek mu nastojimo pomagati u igri jer nam puno doprinosi - rekao je Yotún, igrač američkog Orlando Citya. 

'Nijemi' najviše priča

Farfán se ovaj mjesec vratio na travnjak nakon ozljede. 

Za vodeću momčad ruskog prvenstva Lokomotiv zabio je ove sezone 12 golova te upisao šest asistencija u 25 utakmica.
U obrani Peru također ima problema. Zbog ozljede neće igrati 33-godišnji stoper i kapetan Albert Rodríguez.

Zovu ga 'Nijemi' (Mudo), no on najviše govori tijekom okupljanja Peruanaca.

To ne radi samo zato što je kapetan nego zato što je istinski lider ove momčadi. 

- Sretan sam što sam opet sa suigračima iz reprezentacije. Nadam se da ćemo uspjeti pobijediti Hrvatsku. Trenutno čekam što će mi reći liječnici. Najvažnije je biti dobro, fizički spreman, kako bi se mogla igrati utakmica poput ove te kako bi se moglo dati sve od sebe - rekao je 'Nijemi', inače igrač kolumbijskog Juniora. 

Soccer - UEFA Champions League - Group H - Arsenal v Braga -Emirates Stadium

'Kapetan budućnosti'

Liječnička služba priopćila je zatim da neće moći nastupiti.

On je na okupljanje došao s ozlijeđenom lijevom nogom nakon što je morao napustiti teren u posljednjoj prvenstvenoj utakmici s Millonariosom. Hrvatsku, s kojom Peru nikada dosad nije igrao, smatra velikim protivnikom.

- Uvijek je dobro igrati s velikim protivnicima. To će nam pomoći da spremni dođemo na Svjetsko prvenstvo. Mentalno smo već sada dobro pripremljeni, usredotočeni smo na ono što nas čeka ondje - dodao je.

Za tri mjeseca će na Svjetskom prvenstvu igrati protiv Francuske, Danske i Australije.

Pravi test za te utakmice bit će dvoboj protiv zvijezda Real Madrida i Barcelone, kaže 22-godišnji Renato Tapia iz nizozemskog Feyenoorda. Taj mladi vezni igrač, s 22 nastupa i dva pogotka za Peru, borit će se za loptu s Modrićem, Rakitićem i Kovačićem.

- Moj je zadatak stvoriti igru Perua, da se ona odvija na najbolji mogući način. Ne znam s kakvim će intenzitetom izaći Hrvatska no najvažnije je da se mi usredotočimo na svoju igru. Uvijek nastojimo od prve minute biti protagonisti događaja na terenu. Naši igrači u napadu i obrani igraju isti nogomet, s istom idejom, željni nametanja naše igre protivniku - napominje Tapia.

Uzlet tog mladića je počeo 9. rujna 2016. godine. Te su noći Peruanci patili na svom terenu u Limi, no na kraju su izborili važnu pobjedu od 2-1 nad Ekvadorom. Tapia je snažnim udarcem zatresao mrežu čime je do izražaja došao njegov karakter. 

'Kapetan budućnosti', postao je njegov nadimak nakon te utakmice koja će se kasnije pokazati ključnom da Peru zauzme peto mjesto u južnoameričkim kvalifikacijama. 

Svi smo kao djeca

Ispred su ostali Brazil, Urugvaj, Argentina i Kolumbija a Peruanci su u dodatnim kvalifikacijama eliminirali Novi Zeland. Tapia se tada učvrstio u udarnoj postavi izbornika Ricarda Garece te će startati protiv Hrvatske.

- Ne znam da li je Hrvatska među osam ili deset najboljih na svijetu no jako je dobra. Kvalitetna je zbog pojedinaca. Da nije dobra ne bi niti bila na Svjetskom prvenstvu - rekao je Tapia.

Nogometaši Perua razveselili su se kada im je ovaj tjedan u ruke došao Paninijev album sa sličicama.

- Svi smo, poput djece, gledali u album sa sličicama. Presretni smo jer smo čekali da budemo u njemu. Nismo znali da će biti tako brzo - istaknuo je Tapia.

U njegovoj domovini djeca su 36 godina čekala da nogometaši Perua osvanu na sličicama Svjetskog prvenstva. Oni, pak, sanjaju što duži ostanak ondje. To uzbuđenje trebao bi u dobar rezultat uobličiti 60-godišnji argentinski trener Ricardo Gareca. 

Nakon što je 2015. sjeo na klupu Perua ispunio je san mnogih generacija.

No svjestan je da ga pravi posao tek čeka u Rusiji. Koliko daleko može doći ondje i što očekivati u susretima s favoriziranom Francuskom i Danskom u skupini, pokazat će mu proba s Hrvatskom.

- To je momčad visoke razine, s odličnim protokom lopte te snažnim napadom. Općenito gledano, ova utakmica će nam dobro doći jer ćemo morati biti jako usredotočeni. Vidjet ćemo što će ponuditi Hrvatska - zaključio je Ricardo Gareca.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao