Sport

Komentari 39

Pique zavapio zbog penala: Nije fer! Talijani su bili u prednosti

Pique zavapio zbog penala: Nije fer! Talijani su bili u prednosti

Španjolski sinoćnji akteri nisu se previše bunili na tzv. lutriju jedanaesteraca, ali glas je podigao Gerard Pique. I po njemu ovaj sustav u kojem prvog izvođača određuje bacanje novčića - nije pošten

Unai Simon obranio je prvi jedanaesterac Manuelu Locatelliju, Španjolci su namirisali finale Europskog prvenstva, ali odmah u istoj seriji uzvratio je Dani Olmo te u četvrtoj Alvaro Morata. Kraj. Italija ide u finale, njeno četvrto.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Ovo za nas nije tužna večer, samo nas je podsjetila da u nogometu možeš izgubiti ili pobijediti. Ne možemo očajavati. Prije Eura sam rekao da smo među osam momčadi koje mogu osvojiti naslov. Vraćamo se kući sa saznanjem da smo mogli biti pobjednici. Nemam što zamjeriti igračima - rekao je izbornik Španjolske Luis Enrique pa pohvalio svoja dva igrača koja su promašila udarce.

- Alvaro je sjajan, želio je pucati jedanaesterac, bez obzira na sve što je prošao na ovom natjecanju. Bio je odličan i postigao je pogodak. Dani Olmo je bio fantastičan. Vrlo je lukav, odličan između linija. Kompletan je igrač i važan za nas jer može igrati na više pozicija.

Španjolski sinoćnji akteri nisu se previše bunili na tzv. lutriju jedanaesteraca, ali glas je podigao Gerard Pique. I po njemu ovaj sustav u kojem prvog izvođača određuje bacanje novčića - nije pošten.

- Nije slučajno da je u zadnje četiri utakmice na Euru i Copa Americi nakon jedanaesteraca prošla momčad koja je prva pucala. Statistika pokazuje da su takve u prednosti i mislim da nije pošteno da na ovakvom natjecanju ždrijeb odlučuje tko će imati prednost - oglasio se bivši reprezentativac.

Za ovaj Euro Pique je u pravo, i u susretima Švicarske i Francuske te Švicarske i Španjolske prošla je momčad koja je pucala prva. Međutim, na Copi je 2-1 u korist reprezentacija koje su pucale druge.

A što kaže računalo? Prvi izvođači imaju 20 posto veće šanse za pobjedu!

Tako je tvrdilo istraživanje koje je obuhvatilo više od tisuću utakmica s međunarodnih natjecanja.  Reprezentacije koje su prve pucale jedanaesterce su u 60 posto slučajeva pobjeđivale, dok su timovi koji su pucali drugi pobjedu odnijeli u 40 posto slučajeva. Razlog je nešto što svi dobro znamo i što se zove pritisak.

Rezultate analize potvrđuje i ranija studija u koju je uključeno dvjestotinjak nogometnih trenera. I oni su se složili da momčadi osjećaju pojačani pritisak kada jedanaesterce pucaju drugi, što dovodi do smanjenja koncentracije i povećava mogućnost pogreške. 

- Odlučujući trenutak u izjednačenoj utakmici ne bi trebao biti odlučivan bacanjem novčića. Ja bih predložio drugo rješenje, usporedivo s tie-breakom u tenisu - naveo je dr. Ignacio Palacio-Huerta s London School of Economics koji je i proveo analizu.

To je tzv. ABBA sistem, a koji smo već mogli vidjeti na turnirima mladih reprezentacija, kao na Euru U-17 2017. u Hrvatskoj, ali i u engleskom Carabao kupu. To bi značilo da u svakoj seriji druga momčad puca prva. Dakle, u konkretnom sinoćnjem slučaju pucali bi Talijan pa Španjolac, pa opet Španjolac pa Talijan, pa u trećoj seriji Talijan pa Španjolac, u četvrtoj Španjolac pa Talijan... Vjerojatno je samo pitanje vremena kada će se Uefa i Fifa prikloniti ovom sustavu u potpunosti.

Najčitaniji članci