Obavijesti

Sport

Komentari 36

Plenković obećao više novca za sport, olimpijci kažu: Treba se pobrinuti i za naše trenere...

Plenković obećao više novca za sport, olimpijci kažu: Treba se pobrinuti i za naše trenere...
5

Ne mogu reći da loše živimo, u odnosu na hrvatski prosjek jako dobro živimo, no ponekad se osjećamo potplaćenima s obzirom na rezultate. Svi u regiji imaju puno veće nagrade od nas, kaže Martin Sinković

VIDEO

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u srijedu je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici ugostio hrvatske olimpijce i paraolimpijce koji su nastupili na ovogodišnjim Olimpijskim i paraolimpijskim igrama u Tokiju te im čestitao na ostvarenim uspjesima.

POGLEDAJTE VIDEO: Primanje paraolimpijaca i olimpijaca

Pokretanje videa...

Paraolimpijci i olimpijci na primanju VIDEO

- Još jednom ste oduševili Hrvatsku, hrvatski narod, pokazali koliko je sport važan, koliko ste uspješni zahvaljujući svom radu i kvaliteti i koliko ste učinili na promociji Hrvatske uopće - rekao je na primanju hrvatski premijer Andrej Plenković pa dodao:

- Otkad smo mi u Vladi, mislim da smo uložili 100 posto više sredstava u sport iako to sigurno još uvijek nije dovoljno. Smatram da, s obzirom koliko se sredstava izdvaja, naši sportaši igraju u dvije kategorije iznad, što više govori o njihovom talentu.

Zagreb: Plenković ugostio olimpijce i paraolimpijce

Na tom tragu bio je i naš sjajni veslač Martin Sinković, kojega su ostali sportaši izabrali da u ime svih hrvatskih paraolimpijaca i olimpijaca da izjavu. Malo je bocnuo Vladu...

- Zahvalni smo vam na povećanom ulaganju u sport, stvarno se vidi napredak u tom pogledu. Naglasio bih par projekata s ministarstvom obrane koji nam jako puno znače jer nam pružaju sigurnost. Pogotovo odluka da se po završetku karijere možemo zaposliti u vojsci - počeo je izlaganje Sinković pa nastavio:

- Također, mnogo nam znače i trajne naknade za izvrsnost. Prije četiri godine udvostručile su nam se nagrade za osvojene medalje, ali bilo bi dobro da se one još povećaju jer u regiji svi imaju puno veće nagrade od nas. Ne mogu reći da mi loše živimo, u odnosu na hrvatski prosjek mi jako dobro živimo, no ponekad se osjećamo potplaćenim s obzirom na rezultate koje radimo jer smo definitivno najveći promotori Hrvatske u svijetu. Može se još učiniti po pitanju vrhunskih trenera, kako bi imali veću sigurnost.

Onda se možda ne bi događali slučajevi kao izbornika taekwondo reprezentacije Tonija Tomasa, koji je blizu odlasku u Njemačku jer mu nude 10.000 eura mjesečne plaće i rad u savršenim uvjetima u nacionalnim taekwondo centrima.

Plenković je diplomatski odgovorio...

- Razumjeli smo poruku. Znači, uoči Pariza moramo podići nagrade iako se meni čini da se vi natječete iz drugih poriva.

Zagreb: Plenković ugostio olimpijce i paraolimpijce

Zlatko Mateša rekao je kako od HOO-a vrhunski treneri dobivaju 23.000 kuna bruto mjesečno i taj će se iznos povećati, a uz to na plaći su u klubu, matičnom savezu i(li) lokalnoj zajednici.

'Sinković se zauzeo i za nas'

Nakon prijema, Anđela Mužinić, Ivan Katanušić i Velimir Šandor zaputili su ka redakciji 24sata na rundu razgovora i snimanja. Katanušić je za tu priliku došao iz Imotskog, vozio ga je Šandor.

- Kakva kombinacija, Turopoljac i Imoćanin. Vozit ću ga i kući u Sesvete, nije mi baš usput, ali kaj ću s njim. Samo nas muči jet lag, meni se počne spavati oko 15-16 sati - smijao se dobro raspoloženi Šandor, srebrni na POI-ju u bacanju diska u kategoriji F52.

Junak Velimir: Zbog korone sam mjesecima bio bez primanja...
Junak Velimir: Zbog korone sam mjesecima bio bez primanja...
Brončana Mikela vratila se u Medulin: Po medalju i u Parizu
Brončana Mikela vratila se u Medulin: Po medalju i u Parizu

Ništa lošijeg raspoloženja nije bio Katanušić, srebrni u bacanju diska u kategoriji F64.

- Nisam još u rodnom Imotskom stigao napraviti feštu. Premoren sam već tjedan dana, prazan i psihički i fizički. Još nisam ni svjestan da sam osvojio srebro. Stalno neki intervjui, razgovori. Drago mi je, nadam se da će se nešto i promijeniti. Puno nam znači što se Sinković zauzeo i za nas paraolimpijce - rekao je Katanušić, a Šandor je nadodao:

- To su sjajni sportaši. Meni je među prvima na srebru čestitao Damir Martin, čujemo se redovito, prijatelji smo. Potom i braća Sinković, istinski im je drago zbog naših uspjeha, prate baš sve.

'Da nemam posao, ne bih mogao sve izgurati'

Hrvatska za zlatnu medalju paraolimpijcima i olimpijcima daje 208.000 kuna, za srebro 130.000 kuna, a za brončanu medalju 92.000 kuna. U usporedbi s drugim državama u regiji, Hrvatska i ne nudi baš izdašne novčane nagrade osvajačima medalja. 

Naime, Kosovo nudi najveće nagrade svojim osvajačima zlatne medalje - čak 100.000 eura. Srebrni olimpijci dobit će 60.000 eura, a brončani 40.000 eura. Dakle, Kosovo svojim zlatnim olimpijcima daje gotovo 750.000 kuna, što je više nego trostruko više od onoga što Hrvatska daje svojim osvajačima zlata.

Albanija osvajačima zlatne olimpijske medalje daje 82.000 eura, Srbija 70.000, Slovenija 40.000, Crna Gora 35.000 eura, a Hrvatska 27.600 eura. Manje nego Kosovo, Albanija i Srbija za broncu, a Crna Gora i Sjeverna Makedonija bolje nagrađuju srebro.

- Baš sad pričam s Anđelom, kad to sve staviš na papir. Koliko uložiš i pripreme, prehranu... Naša prehrana nije obična. Sve to košta, suplementi, proteini... Uz sport, radim u ustanovi URIHO i imam ustupak da mogu sat vremena izaći na trening što mi je jako dobro - priča naš bacač pa dodaje:

- Radim u sistem analitici, pišem izvještaje. Da nemam posao, nema šanse da bih mogao plaćati ranije navedeno, još i protezu, dijelove... Moja proteza košta 37 tisuća kuna.

'Želim pomoći mladim paraolimpijcima'

Da nije osvojio medalju na Igrama...

- Da nisam osvojio medalju na POI-ju u Tokiju, ostavio bih se vrhunskog sporta, to iziskuje previše vremena, previše energije. Da nisam uspio, ne bih se ljutio, okrenuo bih se nečem drugom.

Naši paraolimpijci strpljivo su odradili i snimanje. Atletičar Šandor dobro se zabavio.

- Stalno nas negdje zovu ovih dana. Došlo je naših pet minuta i zato ne odbijam ništa. To nam samo može pomoći u karijeri. Da se malo čuje na nas. Ja uvijek gledam širu sliku - kazao je Šandor pa zaključio:

- Nije mi bitna samo vlastita promocija, želim pokazati da i osobe s invaliditetom mogu napraviti velike stvari. Mislim da će naše medalje sad pokrenuti neke stvari, da će privući još mladih osoba s invaliditetom u sport. Na nama je da izborimo bolje uvjete za buduće generacije paraolimpijaca.

Zatvorene Paraolimpijske igre, srebrni Mikulić nosio zastavu
Zatvorene Paraolimpijske igre, srebrni Mikulić nosio zastavu
Junaci naši, hvala što nas i dalje učite da ne postoji 'Ne mogu'
Junaci naši, hvala što nas i dalje učite da ne postoji 'Ne mogu'
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Veselio se debiju pa ga sa staze odvezli u nosilima: Težak pad švicarskog skijaša u kombinaciji
NESRETNI YANNICK

Veselio se debiju pa ga sa staze odvezli u nosilima: Težak pad švicarskog skijaša u kombinaciji

Krenuo je s utrkom spusta pa završio u ogradi, ali tamo nije stao već se 'klizao' niz padinu, a prije nego što su Chabloza poslali u bolnicu, imobilizirali su mu ruku.

Igor Krajina olimpijski trener, Tot i Govorčinović kandidatkinje
PARIŠKI CIKLUS

Igor Krajina olimpijski trener, Tot i Govorčinović kandidatkinje

Od strane Hrvatskog olimpijskog odbora trener KKK Marsonia Igor Krajina dobio je status olimpijskog trenera te je promoviran u IV. kategoriju, odnosno u kategoriju kvalitetnog trenera
Norvežani srušili Španjolsku, Švedska jako blizu polufinala
RUKOMETNI EP

Norvežani srušili Španjolsku, Švedska jako blizu polufinala

Norvešku su do važne pobjede predvodili Sebastian Barthold sa šest golova, Magnus Gullerud s pet pogodaka, te Sander Sagosen sa četiri gola, dok je kod Španjolske najefikasniji bio Jorge Maqueda