Obavijesti

Sport

Komentari 16

Split vodio uoči zadnje četvrtine pa izgubio! Zadar poveo u finalu

Split vodio uoči zadnje četvrtine pa izgubio! Zadar poveo u finalu
11

Par tisuća ljudi gledalo je utakmicu u punoj dvorani na Gripama, a pojavila su se i poznata lica poput Marka Livaje i njegove partnerice Ines. Na tribinama je bio Ivano Balić, a i Ivan Perišić

U prvoj utakmici finalne serije doigravanja za košarkaškog prvaka Hrvatske Zadar je na Gripama svladao domaći Split 85-76 i preuzeo prednost domaćeg parketa. Druga utakmica u seriji na tri pobjede igrat će se u četvrtak, također na Gripama, nakon čega se dalmatinski finale za prvaka Hrvatske seli na Višnjik. 

Split: Split i Zadar igraju prvu utakmicu finala doigravanja prvenstva Hrvatske za košarkaše

Na Gripama smo svjedočili fantastičnoj atmosferi, dostojnoj finala, dvorana je bila krcata do zadnjeg mjesta davno prije negoli su suci podbacili prvu loptu, a glasnu podršku imala je i jedna i druga momčad. S jedne strane najbolja hrvatska košarkaška navijačka skupina Tornado, s druge 2000 gledatelja u žutom koje je na noge dizala i navijanje poticala "Tvrda jezgra", skupina navijača koji prate i bodre žute. 

Sin Roka Ukića ponovno briljira. Osvojio je veliko priznanje!
Sin Roka Ukića ponovno briljira. Osvojio je veliko priznanje!

I jedni i drugi navijali su za svoje, ali je svaki lijepi potez suparnika nagrađen pljeskom... Ulog je bio velik, Split je jurio svoj drugi naslov prvaka Hrvatske, Zadar četvrti, treneri Subotić i Jusup svoj prvi, s tim da Subotić ima onaj igrački, prije točno dvadeset godina bio je kapetan momčadi Splita koja je osvojila jedni naslov prvaka Hrvatske. A s jedne i druge strane mnoga poznata lica, Zadranin Mavra predvodio je Split, a Zadar bivši trener Splita Jusup, kojem je asistirao Toni Dijan, a na terenu Karlo Žganec, obojica bivši igrači Splita.  

Subotić je od prve minute poslao na teren petorku sa Mavrom, Shorterom, Vukom, Tišmom i Nelsonom, Jusup s Lakićem, Božićem, Davisom, Ramljakom i Žganecom. Vuko je pazio na najboljeg igrača Zadra Božića, Tišma Drežnjka, dok je s druge strane Ramljak pazio na MVP-a Shortera a Lakić na Mavru. 

Subotić: 'Pritisak finala? Za nas igra pod pritiskom nije novost'
Subotić: 'Pritisak finala? Za nas igra pod pritiskom nije novost'

Tricom Mavre žuti su došli do prve osjetnije prednosti 9-5, potom je tricu zabio i Shorter za 14-7. Zadrani su se vratili preko Žganca i Božića a Ramljak je zakucao za prvu prednost Zadra 14-15. Gosti su bolje odradili završnicu prve četvrtine, kaznili su nekoliko promašenih šuteva žutih i serijom 2-17, koju je tricom zaključio Šantelj stigli su do 16-24. 

Mavra vratio Split u život

Na startu druge četvrtine Split se serijom 7-0 vraća na koš zaostatka, ali žuti su nastavili s pokušajima iza linije za tri, što su Zadrani koristili, prije svih Božić koji je u kontra napadima vodio igru i asistirao suigračima. Subotić je bio prisiljen vratiti u igru Mavru kako bi povezao igru svoje momčadi i odmah su žuti s dva zicera Shortera stigli do 39-37. "Igraj Splite volimo te mi" odjekivalo je Gripama, ali i Tornado je odgovarao "Igraj Zadre volimo te mi"... Do poluvremena je tehničku Božića Shorter kaznio bacanjem i košem u zadnjoj sekundi za 46-42. 

Split: 18. kolo ABA lige, KK Split - KK Zadar

U drugo poluvrijeme bolje su ušli Zadrani, nošeni snažnom podrškom Tornada izgledali su bolje i nakratko okrenuli rezultat u svoju korist, no do kraja četvrtine i njima je presudilo forsiranje šuteva izvana. Na kraju treće četvrtine, koja je opkončana prednošću domaće momčadi 59-58 Zadar je imao šut za tricu 4/21 a Split tek nešto bolje 5/23.  

Zadnju četvrtinu floaterom je otvorio Ukić, no nakon toga sve je krenulo na stranu gostiju. Jedan sraz Božića i Mavre suci su procijenili kao prekršaj splitskog beka a ne prekršaj u napadu, skočili su gledatelji i kompletna žuta klupa, suci su im dali tehničku, a nakon slobodnog bacanja Božića Žganec je zabio i tricu pa je Zadar pet minuta do kraja otišao na najveću prednost 63-71. Subotić je pozvao time – out no nije uspio vratiti svoju momčad u fokus, potpuno su se izgubili, a još jedna trica Lakića ih je dotukla. Bila je to točka na "i" večerašnjeg ogleda. 

Split: Split i Zadar igraju prvu utakmicu finala doigravanja prvenstva Hrvatske za košarkaše

Zadar rutinski odradio zadnju četvrtinu

Presudila je bolja energija i koncentracija Zadra u završnici utakmice, koja je okončana s visokih , svakako neočekivano visokih kad se uzme u obzir tijek utakmice. Ako je vjerovati statistici, prednost domaćeg terena je u ogledima Splita i Zadra ključna, u dvije prethodne finalne serije momčadi su pobjeđivale kod kuće, a obje pete utakmice dobio je Zadar, prvu u Jazinama, drugu na Višnjiku. Ovoga puta prednost domaćeg parketa imali su Splićani ali su u prvom susretu prednost izgubili. Zadar je zasluženo slavio 76-85 i sada je prednost na njihovoj strani, na svom parketu mogu doći do trofeja.

"Baš je dobro vidjeti te opet, staviti ruke na tvoja ramena, kao nekad, osvojit prvenstvo, za ona dobra, dobra, dobra stara vremena..." pjevao je Tornado, dok su gledatelji napuštali Gripe. Među njima i brojna poznata lica, Marko i Iris Livaja, Ivan Perišić, Ivano Balić, Bogdan Tanjević, Lukša Jakobušićm gradonačelnik Splita Ivica Puljak sa suradnicima, brojni bivši igrači Splita poput Željka Jerkova, Branka Macure, Mlađana Tudora, Ivica Škarića, Josipa Vrankovića, Damira Tvrdića...

Split: Split i Zadar igraju prvu utakmicu finala doigravanja prvenstva Hrvatske za košarkaše

Bolji od ostalih kod gostiju iz Zadra bili su Žganec sa 17 koševa, 2 skokova i 4 asistencije, Božić je dodao 22 koša, šest skokova i četiri asisitencije, dok je u redovima Splita najviše pokazao Shorter s 15 koševa i sedam skokova i četiri asistencije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Split - Zadar, finale prvenstva Hrvatske 20 sati , ŠC Gripe, Split
KK Split
76 : 85
KK Zadar
Sortiranje događaja
38'

Važan koš Drežnjaka iz teške situacije. U zadnjim sekundama napada Zadra zabio je iz okreta za +11.

37'

I opet je Božić neprecizan s linje bacanja. Promašio je oba pokušaja i večeras je na katastrofalnom učinku 2-8 s linije bacanja. Ipak, zabio je koš nakon skoka u napadu. 

Mavra je, s druge strane, zabio drugu tricu u nizu i dao nadu domaćinu koji gubi devet razlike.

37'

Nova trica Zadra! Lakić je zabio prvu tricu nakon nekoliko pokušajam. Mavra je, srećom za domaćina, uzvratio odmah u sljedećem napadu.

35'

Trica Zadra za velikih +8! Subotić je tražio minutu odmora, Split je u velikim problemima pet minuta do kraja utakmice...

34'

Skočila je klupa 'žutih'! Božić je izgubio kontrolu nad loptom nakon dodira s protivničkim igračem, a suđen je prekršaj. 

Trener Splita i ostatak klupe skočili su i burno reagirali. Smatraju da se Božić vratio na svoju polovicu, što je protiv pravila. Zbog burne reakcije klupi Splita dodijeljena je tehnička, a Božić je konačno zabio slobodno bacanje. Zadar je na plus pet!

Komentari 16