Obavijesti

Sport

Komentari 14

Poljska nada: Napadač iz treće lige sad je heroj cijele nacije...

Poljska nada: Napadač iz treće lige sad je heroj cijele nacije...
1

Prije pet godina u Legiji su ga označili neperspektivnim. Od treće lige došao je do zvijezda i na startu EP-a bit će velika opasnost za Grke. On je Robert Lewandowski

VIDEO

Svojim je golovima Robert Lewandowski (23) odveo Borussiju do dvostruke krune. Prije nego što ode u Manchester United, bit će najveća uzdanica Poljske na Euru.

- Da, jako dobro znamo da Grci igraju čvrsto, da ih je teško probiti. No zabit ćemo im. Kako znam? Jednostavno, imamo Lewandowskog - uvjeren je poljski veznjak Dariusz Dudka.

I nije jedini. Cijela nacija uzda se baš u napadača Borussije, igrača kojeg danas nazivaju nasljednikom velikog Zbigniewa Bonieka. A prije samo pet godina varšavska Legia nije ga željela. Nije joj valjao...

- Nisu mu čak ni rekli da nije dovoljno dobar. Dali su mu kuvertu u kojoj je pisalo da ga ne žele. Bio je potpuno utučen - sjeća se tog dana Robertova majka Iwona.

Tad je imao 18 godina. I odlučio je krenuti zaobilaznim putem. Otišao je u treću ligu, u mali Znicz iz Pruszkowa. Postao je prvi strijelac lige i odveo momčad u viši rang. Iduće sezone bio je najbolji strijelac i u drugoj ligi. Ubrzo je došao poziv iz Lecha. 

Otišao je u Poznanj i nastavio briljirati. U drugoj sezoni u dresu Lecha bio je prvi strijelac lige, Lech je uzeo naslov prvaka, a Robert je za 4,5 milijuna eura otišao u Borussiju. Alex Ferguson sad ga želi u dresu Uniteda, no Lewandowski razmišlja isključivo o Grčkoj.

- Lijepo je igrati doma, ali i pritisak je odmah veći. No znat ćemo se s tim nositi - uvjeren je.

Karagounis: Loši smo? Nema veze, tako su svi mislili i 2004. 

Još pamtim slavlje na ulicama Atene, vožnju na otvorenom autobusu i gomilu navijača svuda oko nas, rekao je grčki kapetan Giorgios Karagounis (35) sjećajući se osvajanja Eura 2004.

- Uživam dokazivati skepticima da su u krivu. Tad smo u tome uspjeli, a ja sam uvjeren da to možemo ponoviti - dodao je.

22 gola Grčka je primila, a samo četiri zabila u osam gostovanja kod Poljske. Svih osam puta je izgubila

1 put Poljska se kvalificirala na Euro prije ovog na domaćem terenu i to 2008. godine

3 igrača u reprezentaciji Grčke bili su 2004. prvaci Europe - Kaeagounis, Katsouranis  i Chalkias

14 golova zabio je Lewandowski za Poljsku u 42 utakmice

Otvorenje Eura 2012:

Poljska - Grčka 18 sati

Rusija - Češka 20,45 sati

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?
KALKULACIJE

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?

Sudar odluke mogao bi se dogoditi, i vjerojatno će to zaista i biti, međusobni derbi na Rujevici u nedjelju (19.30 sati). Rijeka dočekuje Dinamo u izravnom okršaju

Erlić: Skupljali smo boce i živjeli u štali. Plakao sam svaku večer kada sam došao u Dinamo...
OTVORIO DUŠU

Erlić: Skupljali smo boce i živjeli u štali. Plakao sam svaku večer kada sam došao u Dinamo...

Kao mali sam navijao za Hajduk i nadam se da ću jednog dana zaigrati na punom Poljudu. A završio sam za kuhara i volio bih napraviti ručak Severini i večeru Cristianu Ronaldu. Benzema se naljutio kad sam ga uštipnuo
Sopić: Častio sam na benzinskoj unatoč porazu, a u klubu su me dočekala samo smrknuta lica...
JUTRO NAKON PORAZA

Sopić: Častio sam na benzinskoj unatoč porazu, a u klubu su me dočekala samo smrknuta lica...

Cijela je Hrvatska bila sigurna da ćemo izgubiti i evo, gospodo, izgubili smo, a i dalje imamo sve u rukama. Ako želimo biti prvaci, moramo jednom dobiti i Dinamo. Svima sam u klubu rekao "Nemojte da ja, Zagrepčanin, budem veći optimist od vas, Riječana"