Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
33 komentara

Poslovanje: Treba li Dinamo plaćati porez na transfere?

Bilo da je u pitanju neznanje, ljubomora ili opravdani bijes suparničkih klubova i njihovih sljedbenika, GNK Dinamo je godinama popularna meta medijskih napada

24sata/ilustracija
Foto: 24sata/ilustracija
33 komentara

Glavni prigovori na račun trenutno jedinog hrvatskog nogometnog kluba koji ima europsku dimenziju su da ne plaća "porez na transfere" - koji međutim ne postoji u našem zakonodavstvu - i porez na dobit, koji nije primjenjiv na tip pravne osobe kakva je Dinamo. Medijski prigovori stoga ne stoje, rekao je za Poslovni.hr Damir Vrbanović, direktor Dinama od 1996. i svjetski rekorder po broju osvojenih trofeja među nogometnim direktorima. 

- Pojam transfera kao novčane transakcije između dva kluba zbog prelaska igrača iz jedne momčadi u drugu u poreznom se zakonodavstvu tretira kao običan prihod ostvaren od vlastite djelatnosti. Za takav prihod nije propisan poseban postotak poreza koji bi se trebao platiti. Radi se o prihodu kao i o svakom drugom, koji se na kraju poslovne godine izbalansira s troškovima za istu poslovnu godinu - objašnjava Vrbanović, pravnik po struci. 

Ako trgovačko društvo u fiskalnoj godini ostvari dobit, odnosno profit, višak prihoda nad rashodima, obavezno je platiti porez na dobit. No, Dinamo nije trgovačko društvo, nego udruga, što mu omogućuje Zakon o sportu. 

- Bitno je kod svih udruga da su neprofitne pa stoga ne plaćaju porez na višak prihoda, ako ga ostvare, nego bi ga trebale reinvestirati u obavljanje sportskih djelatnosti za koje su registrirane - napominje Dinamov direktor. 

Cijeli originalni tekst pročitajte na LINKU Poslovni.hr

Naši partneri pišu
Message