Obavijesti

Sport

Komentari 8

Povijesne bitke: Hughes uzeo Kup kupova, Messi car Rima...

Povijesne bitke: Hughes uzeo Kup kupova, Messi car Rima...
8

Manchester United i Barcelona u Europi su međusobno odigrali devet utakmica. U povijesnim okršajima pamte se Rivaldove škarice, Sharpeov gol petom i sjajni Messi

VIDEO

Finalisti ovogodišnje Lige prvaka Barcelona i Manchester United u bogatoj povijesti međusobno su deset puta odmjerili snage. Od prvog susreta igranog u ožujku 1984. u čevrtfinalu Kupa kupova dvije momčadi upisale su svaka po tri pobjede, dok su bez pobjednika igrali četiri puta.

Rivalstvo dugo 27 godina iznjedrilo je niz spektakularnih, povijesnih okršaja, zvijezda i golova.

Povijest će posebno pamtiti epski okršaj iz sezone 1997./1998. kad je u dva međusobna susreta po skupinama palo čak 12 golova! 'Crveni vragovi' i 'Blaugrana' igrali su 3-3 u oba susreta. Briljirali su Anderson, Luis Enrique te ubojiti dvojac Cole i Yorke, ali sve je zasjenio Rivaldo vjerojatno najslavnijim golom škarica u povijesti europskih natjecanja.

Momčad Sir Alexa Fergusona nada se ponoviti reprizu finala iz  Rotterdama 1991. u Kupu kupova kad je United na najbolji način najavio povratak engleskog nogometa u Europu nakon petogodišnje suspenzije zbog tragedije na Heyselu. Barcinu sudbinu zapečatio je upravo njihov bivši igrač Mark Hughes dvama golovima u samo sedam minuta.

Tri godine kasnije u sezoni kad je Hajduk igrao Ligu prvaka, stvari su se dramatično promijenile u korist Barcelone koja je Unitedu nanijela jedan od najneugodnijih poraza. Predvođeni Stoičkom i Romariom Katalonci su isprašili Engleze s 4-0 i poslali ih kući već u grupnoj fazi.

Prije dvije godine u velikom finalu u Rimu, Barcelona je potvrdila titulu najbolje momčadi na svijetu osvojivši šest naslova u sezoni. U okršaju dvaju najvećih nogometaša današnjice Messija i Ronalda slavio je Argentinac zabivši sjajan gol glavom za 2-0. Van der Sar nije imao nikakve šanse, a Messijevo ljubljenje plave kopačke obišlo je svijet.

Rivaldove kultne škarice u festivalu nogometa

Dolaskom u Barcelonu 1997. Rivaldo preuzeo je veliki teret nove brazilske zvijede zamijenivši velikog Romarija. Već u debitantskoj sezoni je ispunio očekivanja postavši drugi strijelac lige. Ali najviše po čemu će ga pamtiti su sada već kultne škarice koje je zabio Manchester Unitedu na Nou Campu 1998. Nakon ubačaja Sergija, brazilski vrituoz je primio loptu na prsa te je između dvojice Manchesterovih braniča, školski poslao loptu iza Schmeichelovih leđa. Na njegovu žalost, gol za 3-3 nije pomogao Kataloncima da osiguraju plasman u sljedeću fazu natjecanja.

Sjajni gol petom proslavio Lee Sharpea

Tri godine prije tuceta golova na Old Traffordu i Nou Campu, United i Barcelona ponovo su igrali u skupini. Ovoga puta prošla je Barcelona nakon demoliranja 'vragova' 4-0, a prvi susret obilježio je ne toliko slavni Lee Sharpe, lijevo krilo Manchestera. Roy Keane je ubacio prizemnu loptu s desne strane, a Sharpe se odlično snašao i poslao loptu petom u dalji golmanov kut.

Stoičkov i Romario nanijeli Unitedu jedan od najtežih europskih poraza

Barcelona je iste te sezone igrala totalni nogomet predvođena legendarnim Johannom Cruyffom. Svoju nevjerojatnu nadmoć demonstrirali su protiv Engleza utrpavši im četiri gola. Robert Prosinečki sudjelovao je u velikoj pobjedi koju su donijeli Hristo Stoičkov, Romario i Ferrer.

Messiju pripao dvoboj najboljih nogometaša današnjice

Nakon 18 godina Manchester United i Barcelona ponovo su igrali u finalu, ovoga puta u Ligi prvaka, 2009. u Rimu. Bio je to dvoboj najboljih nogometaša današnjice Cristiana Ronalda i Lea Messija. No, Portugalac i indisponirani Englezi odigrali su najlošiju utakmice kad je to najmanje trebalo. Barcelona je lako slavila osvojivši jedan od šest naslova te sezone, a omaleni Messi, nakon vodećeg Eto'ovog gola, u 70. minuti se vinuo u zrak i poslao loptu daleko od Van der Sarova dometa za erupciju oduševljenja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

VIDEO Redar izbacio dječaka s terena, Ristovski ga preoteo! U loži poludjeli: 'To mu je posao'
NEPOTREBNA SCENA

VIDEO Redar izbacio dječaka s terena, Ristovski ga preoteo! U loži poludjeli: 'To mu je posao'

Pljesak je zamijenio zvižduke, a Ristovski se iskazao još jednom gestom, koju će dječak sigurno upamtiti. A na tribinama je predstojnik Zajecovog ureda ušao u žustru raspravu s direktorom Varaždina

Varaždin - Dinamo 0-1: Vidović izvukao 'modre', Dabro ih propustio šokirati u završnici
NOĆENJE NA VRHU

Varaždin - Dinamo 0-1: Vidović izvukao 'modre', Dabro ih propustio šokirati u završnici

Varaždin je zadnji put zaustavio Dinamo na domaćem terenu, a mogao je to napraviti i ovaj put da je Dabro kaznio grešku Theophilea. Vidović je zabio pobjednički gol za samo 53 sekunde u drugom poluvremenu
VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić
GOLIJADA U SPLITU

VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić

Sadržajnu utakmicu bez Marka Livaje pred praznim Poljudom odigrali su Hajduk i 'davljenik' Rudeš. Rudešani su u Split stigli spuštenog garda pa teško nastradali, no uspjeli su stvoriti niz odličnih prilika