Obavijesti

Sport

Komentari 7

Povijest SP-a: Englezi osvojili jedini naslov, trofej - ukraden

Povijest SP-a: Englezi osvojili jedini naslov, trofej - ukraden
7

Englezi su napokon uspjeli doći do domaćinstva. što su na kraju odlično iskoristili i osvojili naslov. Prvenstvo je obilježilo pad broja postignutih golova i početak taktiziranja...

VIDEO

Napokon je došao red na Engleze, koji su u 19. stoljeću i izmislili nogometnu igru, da ugoste Svjetsko prvenstvo. Engleski nogometni savez (FA) je organizirao turnir na visokom nivou te je izbor stadiona bio najbolji do tada u povijesti SP-a. Ali momčadi nisu uspjele proizvesti uzbuđenje i tehničko umijeće kao što su to činili Mađari 1954. i Brazilci 1958. i 1962.

Pas Pickles pronašao ukradeni trofej i spasio Svjetsko prvenstvo

Nažalost, igra je postala defanzivna, a individualne vještine su morale prepustiti mjesto taktiziranju. Par mjeseci prije prvenstva bilo je puno drame. Trofej Julesa Rimeta je ukraden na izložbi, a Fifa se morala pripremiti na prvenstvo bez pehara. Na svu sreću jedan pas Pickles našao ga je umotanog u novine u nekom grmlju u južnom Londonu samo tjedan dana nakon krađe.

Turnir je započeo remijem Engleske i Urugvaja na Wembleyu (0-0), a Englezi su se kvalificirali dalje bez primljenog gola u skupini. Nova svjetska nogometna sila je bila Portugal. Pobijedili su sve momčadi u skupini među njima i dvostruke prvake Brazilce. Pele se, kao i 1962., ozlijedio na početku turnira, protiv slabe Bugarske, propustio je poraz protiv Mađara da bi opet izašao s terena protiv Portugala. Još jedno iznenađenje je bila Sjeverna Koreja koja je pobjedom nad Italijom uzrokovala jedan od najvećih šokova svih Svjetskih Kupova. Taj poraz je Italiju poslao doma.

Eusebio s četiri gola zaustavio najveće iznenađenje - Sjevernu Koreju

U četvrtfinalu Engleska je pobijedila Argentinu, a engleski izbornik Alf Ramsey je opisao Južnoamerikance kao životinje. Zabranio je svojim igračima da nakon utakmice zamjene dresove s Argentincima. Sjeverna Koreja je protiv Portugala vodila 3-0 i sve se činilo da će proći u polufinale, ali se onda pojavio Eusebio koji im je 'utrpao' četiri gola da bi Portugal na kraju pobijedio 5-3. Polufinale je svjedočilo pobjedi Zapadne Njemačke nad Sovjetskim Savezom. Mladi Franz Beckenbauer je zabio pobjednički gol.

Bobby Charlton je zaustavio Eusebijev i Portugalov niz na Svjetskom prvenstvu zabivši dva gola koja su bila dovoljna da Engleska po prvi put u povijesti prođe u finale SP-a. Eusebio je pak zabio svoj deveti gol na turniru u utakmici za broncu u kojoj je Portugal dobio SSSR 2-1.

Još traju polemike je li Hurstova lopta prešla gol-liniju

U hramu nogometa, na Wembleyu, u finalu su se našli vječiti protivnici, Zapadna Njemačka i Engleska. Englezi su trijumfirali pobijedivši Uwea Seelera i družinu nakon produžetaka sa 4-2. Haller je šokirao Engleze već u 12. minuti, no šest minuta kasnije već je bilo 1-1 golom Hursta. Bližio se kraj utakmice, a onda je euforiju na Wembleyju napravio Peters u 79. minuti i kad se činilo da će 'tri lava' do povijesnog naslova, neumorni Nijemci pokazuju zašto ih se nikad ne smije otpisati. Izjednačili su na 2-2 preko Webera u 89. minuti te je prvi put jedno finale SP-a otišlo u produžetku.

A onda se u 101. minuti dogodio jedan od najkontroverznijih trenutaka u povijesti Svjetskih prvenstava kad je Hurst opalio loptu, koja se od prečke odbila od travnjak. Nije bilo jasno je li lopta prešla gol-liniju ili ne, ali sudac Dienst na intervenciju pomoćnog suca Bahramova je pokazao na centar što je značilo vodstvo domaćina 3-2. Nijemci su pali te su primili još jedan gol od Hursta u 120. minuti.

Pobjeda Engleske, nije bila nezaslužena s obzirom na vrijednost i osobnost nekih od njezinih igrača, kao Jackyja i Bobbyja Charltona, golmana Gordona Banksa, Geoffa Hursta i Bobbyja Moorea, koji je kao kapetan primio pobjednički trofej od kraljice Elizabete II.

YouTube

Zanimljivosti

  • Prvi put na jednom SP-u predstavljena je maskota, a bio je to lavić Willy, koji je izazvao veliku popularnost na Otoku. Od tog trenutka maskote na Svjetskim prvenstvima postale su praksa.
  • Bilo je puno onih koji su prosvjedovali što Engleska igra isključivo na Wembleyju pa su tako iz Liverpoola tražili da 'tri lava' ogled s Portugalom igra na Goodison Parku, no iz Fife su se oglušili na molbe.
  • U uglednom društvu na prijamu kod britanskog premijera nakon osvajanja naslova bio je i pas Pickles, koji je uoči turnira pronašao ukradeni trofej Julesa Rimeta.
  • Sjevernokorejci se nisu složili s time da je Engleska izmislila nogomet pa je tako zamjenik vođe sjevernokorejskog izaslanstva Kim Deuk Joon ustvrdio kako se u Koreji nogomet igra više od 2000 godina.

Igrači koji su obilježili Svjetsko prvenstvo

Ferreira da Silva Eusebio (Portugal)

Poznat kao 'Crni biser', Eusebio se rodio u Mozambiku, ali su ga s 19 godina doveli u portugalsku Benficu za koju je ubrzo postigao hat-trick protiv Peleovog Santosa. Nastavio je impresionirati u finalu Kupa prvaka 1962. kada je zabio dva gola Real Madridu i uzeo naslov europskog prvaka.

Bio je napadački orijentiran, tehničar i brz koji nije puno ovisio o svojim suigračima. U portugalskoj ligi zabio je više od gola po utakmici- 319 golova u 313 nastupa. Pomogao je Benfici da osvoji 10 portugalskih naslova prvaka i pet kupova. Bio je šest puta najbolji strijelac lige, dvaput je dobio Zlatnu kopačku kao najbolji strijelac Europe, a 1965. Zlatnu loptu kao najbolji europski igrač. U Engleskoj 1966. postigao je devet golova. Od tada više nikad nije nastupio na Svjetskom prvenstvu te je, kao mnogi drugi igrači, krenuo put Sjeverne Amerike u kojoj je 1978. završio svoju karijeru. Veliki Eusebio preminuo je ove godine.

Sir Bobby Charlton (Engleska)

Jedan od najvećih igrača Engleske svih vremena ujedno i najveći gospodin među sportašima. Sa 17 godina se pridružio Manchester Unitedu te je bio je jedan od preživjelih u minhenskoj zrakoplovnoj katastrofi. Od 1956. do 1973. je bio vjeran Unitedu te je zajedno s Denisom Lawom i Georgeom Bestom osvojio naslov Engleske tri puta te FA kup i Kup prvaka jedanput. Odigrao je 750 utakmica za 'crvene vragove' te je zabio sveukupno 247 golova. Za englesku reprezentaciju je odigrao 106 utakmica i postigao 49 golova. 1966. proglašen je europskim igračem godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu
Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'
AMERIČKI SAN BIVŠE DEVETKE

Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'

Davor Šuker suvlasnik je restorana Top na Tropicana Avenue u Las Vegasu otvoren prošle godine. Poslovni partner Sejo Kašić kaže: Poslužujemo hrvatsku sol, masline, pršut, vina, tartufe