Obavijesti

Sport

Komentari 13

Povijest SP-a: Srebro! Najveći uspjeh hrvatskog nogometa

Povijest SP-a: Srebro! Najveći uspjeh hrvatskog nogometa

Svjetsko prvenstvo 2018. bilo je prvo održano u Istočnoj Europi, a za Hrvatsku će ostati zauvijek upamćeno. 'Vatreni' su stigli sve do finala gdje je bolja ipak bila Francuska.

VIDEO

Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru (20. studenog - 18. prosinca) bit će 22. po redu. Za vas smo pripremili kratak osvrt na sva Svjetska prvenstva na kojima je nastupala hrvatska nogometna reprezentacija.

Rusija je dobila čast ugostiti 21. Svjetsko nogometno prvenstvo od 14. lipnja do 15. srpnja. To je bio 11. put da je SP održan u Europi, ali prvi u Istočnoj Europi. Rusi su uložili čak 14 milijuna dolara u organizaciju turnira, što je najveći iznos u dotadašnjoj povijesti. 

Kao i 20 godina ranije, nitko nije očekivao ono što je uslijedilo na Svjetskom prvenstvu 2018. godine u Rusiji. Naravno, vatreno se navijalo i očekivalo najbolje od reprezentacije, ali Mundijal u Rusiji zauvijek će ostati ispisan u Hrvatsku povijest kao magičnih mjesec dana za svakog Hrvata...

Dalić potjerao Kalinića iz reprezentacije

'Vatrene' je zadesila prava drama već na početku SP-a. Hrvatska je autogolom Eteba i Modrićevim penalom došla do pobjede od 2-0, a izbornik Zlatko Dalić htio je u igru ubaciti Nikolu Kalinića pred kraj utakmice. Kalinić je to odbio uz opravdanje da ga bole leđa. Samo dva dana poslije, Dalić drži konferenciju za novinare u kojoj poručuje da će Kalinić spakirati kofere i napustiti reprezentaciju u Rusiji. Tako je i bilo, a izbornik je odluku opravdao kratko i jasno.

- Na utakmici s Nigerijom se Nikola zagrijavao, trebao je ući u drugom poluvremenu, ali rekao je da nije spreman ući.  Osjetio je problem s leđima. To se dogodilo i protiv Brazila i na treningu jučer nije bio spreman. To sam mirno prihvatio. Tri puta nije bio spreman, ja trebam spremne i zdrave igrače i odlučio sam da se vrati doma.

Roščino: Ivan Perišić i Nikola Kalinić na konferenciji za medije nogometne reprezentacije

Kalinić više nikad nije zaigrao za reprezentaciju, a u 42 nastupa zabio je ukupno 15 golova. Više su puta novinari pokušali izvući njegovu perspektivu, ali čvrsto ostaje pri tome da neće komentirati tadašnju situaciju u Rusiji.

Hat-trick Cristiana Ronalda

O postignućima Cristiana Ronalda pričat će se generacijama. Međutim, čak ni legendarni Portugalac nije uspio u karijeri doći do najprestižnijeg trofeja na kojeg jedan nogometaš može staviti svoje ruke - pehar svjetskog prvaka. 'CR7' u Kataru ima, očekuje se, posljednju priliku za osvojiti SP, a u 17 nastupa na turniru zabio je ukupno sedam golova. Zanimljiv je podatak da je Ronaldo zabio u svakom SP-u na kojem je igrao, odnosno na četiri različita Mundijala.

Bez ikakve dvojbe, Ronaldo je svoju najbolju utakmicu na SP-u odigrao prije četiri godine u Rusiji. Bila je to prva utakmica u skupini između Portugala i Španjolske. U četvrtoj minuti utakmice Ronaldo je zabio za 1-0 Portugala, a Diego Costa izjednačio je 20 minuta poslije nakon fantastične solo akcije. Krajem prvog poluvremena Ronaldo je silovitim udarcem slomio Davida de Geu za 2-1 Portugala.

Španjolska je došla do prvog vodstva na utakmici, ali Ronaldo je dovršio hat-trick u 88. minuti s jednim od najboljih slobodnih udaraca u svojoj karijeri. Ronaldo je unutarnjom poslao loptu pored živog zida i pogodio desno rašlje gola, A de Gea je samo pogledom mogao ispratiti čudesni udarac Ronalda.

Njemačka ispala u grupi

Za najveći šok u grupnoj fazi SP-a u Rusiji pobrinula se reprezentacija Njemačke. Njemačka, koja je tada bila aktualni svjetski prvak, došla je u Rusiju sa statusom favorita. Bili su i prvi na Fifinoj ljestvici reprezentacija, a na Euru u Francuskoj su došli do polufinala. Osim toga, nositelji reprezentacije kao što su Toni Kroos, Manuel Neuer i Thomas Muller još uvijek su bili u naponu snage s još više iskustva u svojim kopačkama. 

Ipak, Njemačka je bila posljednja u skupini F. U knockout fazu prošli su Švedska i Meksiko, a Njemačka je imala skroman učinak od jedne pobjede koja je došla protiv Švedske nakon čudesnog slobodnjaka kojeg je izveo Kroos u 95. minuti. Ništa više uspjeha Njemačka nije imala ni na Euru 2020, gdje su ispali u osmini finala od Engleske s čime je završila era izbornika Joachima Löwa.

Preokret Belgije protiv Japana

Utakmica osmine finala između Belgije i Japana bez sumnje je jedna od najboljih s Mundijala u Rusiji. Nakon napetog prvog poluvremena bez golova, Japan je u nastavku brzo stigao do prednosti od 2-0 golovima Haraguchija i Inua. Nadu je Belgiji dao Jan Vertonghen u 69. minuti. Međutim, heroj utakmice bio je zamjena Marouane Fellaini, koji je u 74. minuti izjednačio na 2-2.

Vjerojatno svaki Japanac žali što se njihova reprezentacija nije povukla na kraju utakmice prije produžetaka i mogućih penala. Naime, Japan je opasno napadao u sudačkoj nadoknadi, igrali su s čak osam igrača na polovici Belgije. Nisu prošli bez kazne - u posljednjim trenucima utakmice Belgija pokreće silovitu kontru, a Chadli je zabio junački gol za četvrtfinale protiv Brazila

Svijet je upoznao Kyliana Mbappea

SP u Rusiji bio je turnir u kojem se Kylian Mbappé predstavio svijetu kao novi nogometni mega-talent, netko tko bi mogao nadopuniti prazninu u nogometu nakon što Messi i Ronaldo odu u mirovine. Mbappé je sa samo 16 godina upao u seniorsku momčad Monaca, koji je planirao gurnuti mladog Francuza u B momčad. Tamo se zadržao samo tri tjedna, a nakon toga je samo gradio svoju nevjerojatnu karijeru. Nakon samo dvije godine Mbappé je postao jedan od najboljih i najskupljih nogometaša na svijetu.

Mbappé je postao prvi tinejdžer nakon 60 godina i Pelea koji je zabio dva gola u eliminacijskoj fazi Svjetskog prvenstva. U finalu protiv Hrvatske ponovno se stavio u istu rečenicu s Peleom, kada je postao jedini tinejdžer uz legendarnog Brazilca koji je zabio gol u finalu SP-a. 

Hrvatsko srebro

'Vatreni' su u Rusiji upisali peti nastup na Svjetskom prvenstvu, a izborniku Zlatku Daliću bilo je to prvo veliko natjecanje s reprezentacijom nakon što je zamijenio Antu Čačića u listopadu 2017. godine. Hrvatska je svoj put na SP morala tražiti u dodatnim kvalifikacijama, gdje smo ipak uvjerljivo svladali Grčku. 

Fotoreporter Pixsella Igor Kralj dobitnik je priznanja za sportskog fotoreportera godine HZSN-a

U skupini je Hrvatska najprije odmjerila snage s Nigerijom, koja je pala s rezultatom od 2-0. Euforiju je pokrenula velika pobjeda protiv moćne Argentine, koja je izgubila 3-0. Jedini pogodak u grupnoj fazi Hrvatska je primila od Sigurðssona u 76. minuti, i to iz penala. Unatoč tome, Hrvatska je pobijedila i Island s 2-1 i tako osigurala tri pobjede u tri utakmice i prolaz dalje kao prvoplasirana momčad skupine D. 

U osmini finala nakon penala ispala je Danska, a istu je sudbinu doživjela i Rusija u četvrtfinalu. Polufinale protiv Engleske pamti svaki Hrvat, nogomet ipak nije otišao kući i Hrvatska je otišla u veliko finale Svjetskog prvenstva. 

Nažalost, u finalu je s rezultatom od 4-2 bolja bila Francuska, ali srebro iz Rusije najveći je uspjeh u povijesti hrvatskog nogometa.

Zanimljivosti:

  • S čak 12 postignutih autogolova, SP u Rusiji uvjerljivo drži prvo mjesto. Rekord je prije pripadalo SP-u 1998. u Francuskoj s ukupno šest zabijenih autogolova, a u Rusiji nismo samo vidjeli kako je taj rekord oboren, već udvostručen! 
  • Mundijal u Rusiji oborio je i rekord po broju dosuđenih penala. Podsjetimo, VAR je prvi put predstavljen na SP-u u Rusiji, a ukupno je dosuđeno čak 29 penala, što je 11 više od prijašnjeg rekorda iz 1990, 1998. i 2002. godine.
  • Čak 23 pogodaka na SP-u u Rusiji palo je nakon 90. minute. Usporedbe radi, to je bilo više golova nakon 90. minute nego na prijašnja tri Svjetska prvenstva - zajedno! Dobar dio tih golova dala je i Hrvatska, s obzirom na mnoge produžetke koje je reprezentacija odigrala u eliminacijskoj fazi.

Ključni igrači:

Luka Modrić (Hrvatska)

Kapetan Hrvatske imao je dva gola i jednu asistenciju na SP-u, a malo mu je nedostajalo da ima savršenu godinu za nogometaša. S Real Madridom osvojio je Ligu prvaka, a Hrvatsku je vodio do finala u Rusiji. Modrić je na kraju 2018. osvojio Zlatnu loptu i time je prekinuo dominaciju Cristiana Ronalda i Lionela Messija. S Realom je osvojio sve što se dalo osvojiti, a čak ni s 37 godina na leđima Modrić ne pokazuje namjere da će usporiti - još uvijek igra fantastičan nogomet što dokazuje i nominacija u Top 10 za Zlatnu loptu u 2022. godini.

Eden Hazard (Belgija)

Eden Hazard potpuno je zasluženo uzeo Srebrnu loptu za drugog najboljeg igrača SP-a, osvojio je nagradu za igrača utakmice u četiri od šest utakmica koje je odigrao u Rusiji. Na turniru su jedino Harry Kane i Antoine Griezmann sudjelovali u više golova nego Hazard, koji je zabio tri gola i imao dvije asistencije. Na turniru je uspješno obavio 40 driblinga, podijelio 15 ključnih dodavanja i čak 27 puta bio fauliran. Zbog odličnog SP-a i jednako dobre sezone u Chelseaju, Real Madrid platio je Hazarda 115 milijuna eura u ljeto 2019. godine. Nažalost, zbog brojnih ozljeda u Madridu nikad nije dosegao razinu iz Chelseaja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

VIDEO Redar izbacio dječaka s terena, Ristovski ga preoteo! U loži poludjeli: 'To mu je posao'
NEPOTREBNA SCENA

VIDEO Redar izbacio dječaka s terena, Ristovski ga preoteo! U loži poludjeli: 'To mu je posao'

Pljesak je zamijenio zvižduke, a Ristovski se iskazao još jednom gestom, koju će dječak sigurno upamtiti. A na tribinama je predstojnik Zajecovog ureda ušao u žustru raspravu s direktorom Varaždina

Varaždin - Dinamo 0-1: Vidović izvukao 'modre', Dabro ih propustio šokirati u završnici
NOĆENJE NA VRHU

Varaždin - Dinamo 0-1: Vidović izvukao 'modre', Dabro ih propustio šokirati u završnici

Varaždin je zadnji put zaustavio Dinamo na domaćem terenu, a mogao je to napraviti i ovaj put da je Dabro kaznio grešku Theophilea. Vidović je zabio pobjednički gol za samo 53 sekunde u drugom poluvremenu
VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić
GOLIJADA U SPLITU

VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić

Sadržajnu utakmicu bez Marka Livaje pred praznim Poljudom odigrali su Hajduk i 'davljenik' Rudeš. Rudešani su u Split stigli spuštenog garda pa teško nastradali, no uspjeli su stvoriti niz odličnih prilika