Obavijesti

Sport

Komentari 8

Premijera Medvjeda okrunjena rekordima i dobrim brojkama

Od 27 momčadi samo je njih 5 otišlo iz Zagreba s 3 boda – Lev, Dinamo R., Donbas te dva ruska tima Dinamo i Salavat. Svih pet klubova uspjelo je izboriti doigravanje

VIDEO

Medveščak je premijernu sezonu u Kontinentalnoj hokejskoj ligi iskoristio maksimalno u svakom pogledu. U osnovnom dijelu sezone Medvjedi su rušili rekorde, pobjeđivali top momčadi KHL-a kao što su CSKA Moskva, SKA Sankt Peterburg, dvostruke prvake iz Kazanja Ak Bars, kazahstanski Baris Astanu, da bi to sve podebljali ulaskom u doigravanje KHL-a i to kao momčad s najmanjim budžetom u ligi od oko svega 10 milijuna eura, dok su neki klubovi raspolagali budžetom višim čak i od 40 milijuna eura!

Što su to sve Medvjedi napravili 2013./2014. sezone u KHL-u? Prisjetimo se...

28 pobjeda, 26 poraza i 92 boda

Medvjedi su osnovni dio KHL sezone završili na 4. mjestu Divizije Bobrov od ukupno sedam klubova divizije, 6. u Zapadnoj konferenciji od ukupno 14 klubova konferencije I visokom 11. mjestu od ukupno 28 mjesta u cijelom KHL-u. U 54. utakmica skupili su 92 boda, upisali 28 pobjeda, od toga je jedna bila u produžetku i tri nakon izvođenja kaznenih udaraca, te 26 poraza kod kojih su u 12 utakmica uspjeli uhvatiti bod jer se pobjednik odlučivao u produžetku (4) i nakon izvođenja kaznenih udaraca (8). Zabili su 138 golova, a primili ih 126. Najviše golova kroz sezonu, 51, upisali su u drugoj trećini.

Medveščak je 7. najbolja powerplay momčad lige (golovi su postignuti u situacijama s igračem više) od njih ukupno 28, sa 40 postignutih golova u situaciji s igračem više i postotkom od 19,3, te 4. najbolja penalty kill momčad (nisu primili golove u situacijama s igračem manje) lige sa 87,7%.

Od 27 KHL momčadi samo je njih pet otišlo iz Zagreba s tri boda – Lev Prag, Medveščakov protivnik u konferencijskom četvrtfinalu sezone koje počinje u petak 7. ožujka, Dinamo Riga, Donbas Donjeck te samo dva ruska tima Dinamo Moskva i Salavat Julajev iz Ufe. Svih pet klubova uspjelo je izboriti doigravanje.

100. gol u KHL-u 

Prvi Medveščakov gol u premijernoj KHL sezoni zabio je Jonathan Cheechoo protiv CSKA Moskva (prva utakmica sezone u Zagrebu), a posljednji u osnovnom dijelu sezone Matt Murley protiv Slovana iz Bratislave (54. utakmica sezone). Brojku 100 u rubrici postignutih golova Medvjedi su dostigli u Domu sportova 11. prosinca 2013. protiv dvostrukih prvaka KHL-a, Ak Barsa iz Kazanja, koje su tada i pobijedili. Strijelac 100. Medveščakovog pogotka u KHL-u bio je Hugh Jessiman i bila je to utakmica s najviše golova, 11 (6:5), koju su odigrali ove sezone.

Najbolji debitanti KHL-a 

Da će ovo biti zanimljiva sezona Medvjeda, prepuna uzbudljivih trenutaka, dalo se naslutiti još na otvorenju sezone nakon one pobjede 7:1 u Domu sportova protiv moćnog CSKA Moskva, a početkom listopada stigla je i potvrda. Naime, zagrebački su oklopnici srušili debitantski rekord KHL-a koji je od 2008./2009. držao Dinamo iz Rige. Te je sezone latvijski klub upisao šest pobjeda zaredom, a Medvjedi su to u ovoj sezoni korigirali nanizavši osam pobjeda u nizu! Krenuli su sa SKA iz Sankt Peterburga, nastavili s Jugrom iz Hanti-Mansijska, Barisom iz Astane, Avtomobilistom iz Jekaterinburga, Avangardom iz Omska, Neftehimikom iz Nižnjekamska, Dinamom iz Minska i Donbasom iz Donjecka.

Uz osam nanizanih pobjeda i srušenog rekorda, Medvjedi su u Minsku upisali i prvu povijesnu gostujuću pobjedu u KHL-u. Prvu pobjedu na ruskom ledu (2:3) ostvarili su u Ufi protiv Salavat Julajeva sredinom studenog prošle godine.

Cheechoo najbolji strijelac, Murley najbolji asistent

Najbolji strijelac Medveščaka je Jonathan Cheechoo sa 38 bodova - 19 golova, 19 asistencija. Cheechoo se nalazi i u Top 20 igrača KHL-a! Obzirom na golove na visokom je 11. mjestu, dok je po bodovima na 17.

Najbolji asistent momčadi je Matt Murley sa 20 asistencija kojima je pridodao i 16 golova u sezoni. Najviše powerplay golova (golovi postignuti u situaciji s igračem više), njih 8, zabio je Cheechoo, dok su po 6 upisali Murley i Ryan Vesce. Najviše bulija (igrači momčadi sučelice se bore za pak koji sudac ubaci među njih), njih 574, osvojio je Vesce koji je na 4. mjestu KHL-ove ljestvice po osvojenim bulijima.

Branič s najviše bodova (22), golova (6) i asistencija (16) je Kurtis Foster, a u ligi je na 14. mjestu.

Cheechoo i Foster imali su priliku zaigrati i na KHL All Star utakmici u momčadi Zapada. Cheechoo je zabio gol i upisao asistenciju, a Foster asistenciju. Cheechoo je mjesto u momčadi zaslužio glasovanjem navijača, dok je Foster KHL All Star momčadi priključen odlukom novinara.

Jak golmanski dvojac

Medvjedi će u doigravanju KHL-a imati veliku potporu od golmanskog dvojca Marka Dekanicha i Barryja Brusta.

Mark Dekanich je odigrao 27 susreta, na ledu je proveo 1630 minuta i 12 sekundi i osigurao 11 pobjeda. Od 900 udaraca na gol obranio ih je 842 (93,6% obrana), a primio 58 te mu prosjek primljenih golova po utakmici (GAA) iznosi 2.13. Dex je tijekom sezone ostvario 3 shutout (utakmica bez primljenog gola) protiv Sibira iz Novosibirska, Admirala iz Vladivostoka i Lokomotiva iz Jaroslavlja. KHL je Dekanicha u listopadu 2013. proglasio najboljim golmanom tjedna, dok ga je pak portal Eurohockey.com proglasio europskim igračem prosinca 2013!

Barry Brust je odigrao 28 utakmica, na ledu je proveo 1656 minuta i 56 sekundi i osigurao 14 pobjeda. Od 813 udaraca na gol obranio ih je 756 (93,0% obrana), a primio ih je 57 te mu prosjek primljenih golova po utakmici iznosi 2.06. Tijekom sezone imao je 4 shutouta, 3 zaredom protiv Avtomobilista (Jekaterinburg), Avangarda (Omsk) i Neftehimika (Nižnjekamsk) te kasnije još jedan protiv Torpeda iz Nižnjeg Novgoroda. U listopadu 2013. Brust je proglašen najboljim golmanom lige za taj mjesec, a 2 puta je ponio titulu i najboljeg golmana tjedna (listopad 2013., siječanj 2014.)!

U golmanskom timu sezonu je otvorio i Medveščakovac Andrej Vasiljević. Njegovim odlaskom u Veliku Britaniju na njegovo mjesto je stigao Alex Westlund iz ECHL kluba Wheeling Nailers.

Bjorkstrand najbolji rookie tjedna na kvadrat 

Dvadesetjednogodišnjeg Patricka Bjorkstranda liga je 2 puta proglasila najboljim mladim igračem tjedna (rookijem), u listopadu i prosincu 2013!

Kiša rekorda na Pan Arena Ice Feveru 

Tema ovogodišnjeg hokejskog spektakla u zagrebačkoj Areni - Pan Arena Ice Fevera, bila je rušenje rekorda, a glavna uloga je bila dodijeljena navijačima. Tijekom pet utakmica u Areni Zagreb navijači su rušili brojne rekorde od kojih izdvajamo onaj u najdužem vremenskom valu, tzv. ''MexicanWave'', a iznosio je 15 minuta, 3 sekunde i 20 stotinki te rekord u najglasnijem navijanju u dvorani.  Navijači su naime dostigli glasnoću od 130.02 decibela!

Uz ove navijači su rušili rekorde i u broju navijačkih šalova na jednoj Medveščakovoj utakmica, broju navijačkih obilježja na utakmici Medveščaka, u najmasovnijem ženskom navijanju na utakmici Medveščaka te rekord u novogodišnjim željama.

Preletjeli više od 60.000 kilometara

U osnovnom dijelu sezone Medvjedi su na putovanjima avionom skupili više od 60.000 kilometara. Najbliža destinacija u kojoj su gostovali bila je Bratislava (Slovan) koja je avionom udaljena 280 km, dok su najudaljeniji bili Vladivostok (Admiral) 8.300 km i Habarovsk (Amur) 8.006 km.

Gledanost Medvjeda 

Medvjede je na domaćem ledu ove sezone gledalo 211,349 navijača, a na gostujućem ledu 167,116 navijača.

Sve utakmice Medveščaka bile su u TV prijenosima (KHL TV, SportKlub, HTV), a procjenjuje se da ih je u prosjeku gledalo više od 4,3 milijuna gledatelja po svakoj pojedinoj utakmici.

Upravo zbog utakmica KHL-a Zagreb je posjetilo  više od 75.000 navijača iz Rusije, drugih zemalja KHL-a i cijele regije, osobito Slovenije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Njemačke i Srbije. U prosincu je u internetskoj prodaji ulaznica za utakmice Medvjeda u Areni Zagreb zabilježena kupovina 6 ulaznica kupca iz Novog Zelanda! 

Pokoren Facebook

Medveščak je ove sezone postao najpopularniji europski hokejski klub na Facebooku po broju fanova. U prosincu 2013. dostigao je brojku od 80.095 fanova te je prestigao Kölner Heie koji je dotad vodio sa 80.095 fanova. Brojku od 100.000 fanova na svojoj službenoj Facebook stranici Medveščak je dostigao 9. siječnja 2014., a danas ih ima 126.321, dok je iza njih Kölner sa 97.192 fanova.

Rast 'on-line' prijatelja Medvjedi bilježe na svim društvenim profilima. Od početka sezone Medveščak je na Facebooku dobio 63.000 novih fanova, na Twitteru 3.000 novih pratitelja i 1.600 njih na Instagramu.

Tijekom Pan Arena Ice Fevera u siječnju, navijači su za vrijeme utakmica na Instagram poslali 1100 fotografija, a snimka rušenja rekorda u najglasnijem navijanju srušile je rekord na SoundScriber društvenoj mreži. Preslušana je nevjerojatnih 7092 puta!

TOP 10 PODATAKA osnovnog dijela Medveščakove KHL sezone po izboru redakcije www.medvescak.com:

  • 1. Ulazak u doigravanje KHL-a
  • 2. Debitantski rekord KHL-a
  • 3. 6. mjesto Zapadne konferencije
  • 4. Četvrta najbolja penalty kill momčad KHL-a
  • 5. Samo pet momčadi u Zagrebu osvojile po tri boda
  • 6. 100. gol na utakmici s najviše golova koju su Medvjedi odigrali ove sezone
  • 7. Cheechoo i Foster na All Staru
  • 8. 211,349 navijača na domaćim utakmicama
  • 9. Prosječna gledanost Medveščaka - više od 4,3 milijuna gledatelja po svakoj pojedinoj utakmici
  • 10. 75.000 navijača iz Rusije, regije i cijelog svijeta
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a
VELIKO SLAVLJE 'LOKOSA'

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a

Sve što je Rijeka trebala je ne izgubiti u Kranjčevićevoj pa veliki iskorak ka naslovu tražiti u derbiju s Dinamom. No, Riječani su na teškom gostovanju posrnuli. Mudražija i Šotiček pogurali su 'modre' prema tituli

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu
POGLEDAJTE GOL

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu

'Građani' vode žestoku bitku za naslov s Arsenalom, koji je u velikom londonskom derbiju pobijedio Tottenham 3-2. Manchester ima i utakmicu manje. Ako ju pobijedi, bit će usamljen na vrhu Premier lige
Dramatične scene u Beogradu! Pobjednika maratona nakon utrke hitna odvezla na nosilima
NIJE IZGLEDAO DOBRO

Dramatične scene u Beogradu! Pobjednika maratona nakon utrke hitna odvezla na nosilima

Gilbert nije bio jedini koji je pao tijekom utrke. Toplo vrijeme, jak tempo, želja da se što prije stigne na cilj. Sve je to imalo utjecaja na pojedine sportaše