Obavijesti

Sport

Komentari 1

Preminuo prvi naš nogometaš koji je zaigrao za veliki Bayern

Preminuo prvi naš nogometaš koji je zaigrao za veliki Bayern
2

U München je došao 1965.. Bayern je iz druge lige došao u prvu, a Vučkov je bio veliko pojačanje. Za Bavarce su igrali Franz Beckenbauer, Gerd Müller, Sepp Maier... No najviše je zarađivao - Vučkov

VIDEO

Na biogradskom groblju jučer je pokopan Ante Vučkov, prvi Hrvat koji je zaigrao za njemačkog nogometnog velikana Bayerna iz Münchena s kojim je 1967. godine osvojio Kup pobjednika kupova, piše zadarskilist.hr

Ante Vučkov (79) nikad nije zaigrao za Dinamo i Hajduk. Nikad nije zaigrao niti za reprezentaciju. No on je prvi hrvatski nogometaš koji je zaigrao za moćni Bayern.

U München je došao 1965.. Bayern je iz druge lige došao u prvu, a Vučkov je bio veliko pojačanje. Za Bavarce su igrali Franz Beckenbauer, Gerd Müller, Sepp Maier... No najviše je zarađivao - Vučkov. Na mjesec je dobivao 16.000 njemačkih maraka.

- U Hrvatskoj me ne poznaje mnogo ljudi, no pamte me i cijene Nijemci. Često od navijača poštom dobijem svoju fotografiju s povratnicom, te samo traže da im se potpišem na poleđini i vratim sliku - rekao je Vučkov, koji je često išao u München na tradicionalne božićne domjenke.

U Bayernu se zadržao dvije godine, a osvojio je s klubom dva njemačka kupa i Kup pobjednika kupova. Odigrao je u dvije godine samo dvije utakmice zbog teške ozljede. S njim smo razgovarali u svibnju 2015.

- Nekad se podrazumijevalo da igrači sami organiziraju trčanje i istezanje. Na jednom od prvih treninga izuo sam kopačke i legao na travnjak. Dotrčao je Beckenbauer i viknuo na mene: ‘Vučkov, lauf’ - ispričao je jednom zgodom Ante, koji je s Beckenbauerom ostao velik prijatelj.

- Bio sam omiljen među suigračima. S Gerdom sam bio prijatelj, kao i s Beckenbauerom. Kad god bih otišao u klub, on me primio, prisjećali smo se starih vremena. Becknebauer i ja smo jedini kvalitetno znali štopati loptu na prsa ili nogom, ovi ostali su samo trčali. Müllera je bilo smiješno vidjeti onako pomalo debeljuškastog, ali on je igrao jako dobro - istaknuo je Ante, kojeg je u Bayernu vodio hrvatski trener Zlatko Čajkovski.

- Čik je bio zaista izuzetan čovjek, ali i vrhunski svjetski trener - rekao je Vučkov.

Rođen je 1938. u Biogradu na Moru, no tek nakon odsluženja vojnog roka, s 20 godina, počeo je ozbiljnije trenirati nogomet. Igrao je u Brčkom, pa Zenici, a potom u Karlovcu.

Tad je došao poziv iz zagrebačke Trešnjevke, u kojoj se zadržao godinu i pol.

- Čim sam napunio 27 godina i stekao mogućnost da odem u inozemstvo, to sam odmah i učinio - istaknuo je.
Prvo je došao u Stuttgart, no prijatelj i svojevrsni menadžer Ante Dujmović odveo ga je u minhenski Bayern.

- Dujmović me ponudio tadašnjem direktoru kluba Schwanu, a on mi je na stol stavio ugovor koji se ne odbija - istaknuo je Ante.

A tako dobar ugovor u to vrijeme nisu imali niti Beckenbauer, niti Müller, niti Maier.

Premda je bio Bayernov igrač, Vučkov nikad nije zaigrao za reprezentaciju. Premda, jednom prilikom je dobio šansu nastupiti za Jugoslaviju.

- Nisam volio stegu. Odbio sam poziv za OI u Tokiju 1964. jer bih morao biti u režimu, a bio sam pušač, volio sam popiti i zabaviti se. U Bayernu sam pazio na to, u Münchenu sam bio discipliniran - pojasnio je Vučkov.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić
GOLIJADA U SPLITU

VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić

Sadržajnu utakmicu bez Marka Livaje pred praznim Poljudom odigrali su Hajduk i 'davljenik' Rudeš. Rudešani su u Split stigli spuštenog garda pa teško nastradali, no uspjeli su stvoriti niz odličnih prilika

UŽIVO Lokomotiva - Rijeka 1-0: Mudražija opet zabio, u Kranjči se zaorilo "Dinamo, Dinamo"
SUSRET 32. KOLA HNL-A

UŽIVO Lokomotiva - Rijeka 1-0: Mudražija opet zabio, u Kranjči se zaorilo "Dinamo, Dinamo"

Lokomotiva cijelu sezonu igra sjajan nogomet i Rijeku čeka jako težak zadatak vratiti se na vrh HNL-a. Pogotovo jer se momčad Silvija Čabraje bori s Osijekom za jedino preostalo mjesto koje vodi u Europu
VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu
POGLEDAJTE GOL

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu

'Građani' vode žestoku bitku za naslov s Arsenalom, koji je u velikom londonskom derbiju pobijedio Tottenham 3-2. Manchester ima i utakmicu manje. Ako ju pobijedi, bit će usamljen na vrhu Premier lige