Obavijesti

Sport

Komentari 1

Presica koja je uzdrmala svijet sporta: 'Imam HIV, povlačim se'

Presica koja je uzdrmala svijet sporta: 'Imam HIV, povlačim se'
9

Magic Johnson je na presici 7. studenog 1991. obznanio da ima HIV i da se povlači iz košarke. Bio je to šok za cijeli košarkaški svijet. Danas to, kaže, ne bi učinio

VIDEO

Bio je to najgori osjećaj koji možete zamisliti, smrtna kazna u to vrijeme. Ali iz nekog razloga, kad me nazvao i rekao da će sve biti u redu, povjerovao sam mu, rekao je Larry Bird (66) nakon što mu je preko telefona Magic Johnson među prvima rekao da ima HIV.

Bird je bio šokiran.

- Obožavam košarku. Obožavam se natjecati, uvijek sam jedva čekao da dođem u dvoranu i treniram. Ali to je bio jedini dan u mojem životu kad mi se košarka stvarno više nije igrala - ispričao je svojevremeno.

Earvin 'Magic' Johnson (59) je na presici 7. studenog 1991. obznanio da ima HIV te kako se odmah povlači iz košarke. Bio je to šok za cijelu košarku, ne samo za Birda. Jer, HIV je u to vrijeme, bio nepoznati virus.

- Zbog... HIV virusa koji imam morat ću se danas umoriviti iz Lakersa. Želim razjasniti da nemam bolest AIDS. Moja supruga je dobro, negativna je, nema problema. Planiram nastaviti živjeti dugo i zezati vas kao što sam i dosad, nastaviti sa životom. Sad ću moći iskusiti druge stvari u životu - rekao je Johnson pred novinarima u Inglewoodu u Kaliforniji.

17379618

- Zarazio sam se nakon seksa bez zaštite sa jednom ženom. Problem je što ne mogu sa sigurnošću reći kada se to dogodilo, gdje i s kime točno. Prije nego sam se oženio živio sam poput pravog neženje. U svakom gradu bih imao žensko društvo - ispričao je za Sports Illustrated nedugo nakon što je objavio kraj karijere.

A karijera mu je zaista bila bogata. Već pri ulasku u NBA ligu, smatrali su ga fantastičnim igračem. Los Angeles Lakersi su ga izabrali s prvim pickom drafta 1978., a sa svojih 206 centimetara visine mogao je igrati sve pozicije. 

Magic Johnson nakon Crne Gore stigao u Dubrovnik: Supruga i ja smo uživali, spektakularno je
Magic Johnson nakon Crne Gore stigao u Dubrovnik: Supruga i ja smo uživali, spektakularno je

Lakersi su tu sezonu dominirali nošeni briljantnim partijama Johnsona i jednog od najboljih igrača svih vremena Kareema Abdula-Jabbara sve dok se potonji nije ozlijedio usred finala. U šestoj utakmici finala Johnsona je s 'jedinice' prebacio na 'peticu', a ovaj je kao centar zabio 42 poena i uhvatio 15 skokova. Osvojio je NBA finale te postao prvi igrač u povijesti košarke koji je u svojoj prvoj sezoni u NBA ligi postao MVP finala.

US PRESSWIRE Sports Archive

Kroz osamdesete je osvojio čak pet naslova NBA lige, a njegovi Lakersi bili su poznati po krvoločnim bitkama sa Celticsima Larryja Birda. Legendarno rivalstvo koje je podiglo ligu na potpuno novu razinu.

Nastup na Olimpijskim igrama

Kraj rivalstva došao je upravo tok 7. studenog 1991. Johnson se umirovio, ali svejedno je bio nominiran na nadolazeću All-Star utakmicu. Odabran je i za Olimpijske igre 1992. godine u takozvani Dream Team.

U toj je reprezentaciji naišao i na Hrvatsku s Draženom Petrovićem. I svladao je u finalu. Zabio je tad 11 poena sa šest asistencija. 

Nakon Olimpijskih igara htio se vratiti u ligu. Odigrao je nekoliko utakmica prije početka sezone, ali i mnogi igrači su se protivili tome. Bojali su se za svoje zdravlje. 

PA/Pixsell

Povratak je ipak dočekao u sezoni 1995./96. kada je za Lakerse odigrao 32 utakmice. Nije to bilo niti približno poetski kako se nadao, jer Lakersi su ispali u konačnici od branitelja naslova Houston Rocketsa. 

O svom prvom prekidu karijere osvrnuo se 2011.

- Umirovio sam se jer nisam htio naštetiti igri. Ipak, da sam tada znao sve što znam danas, nikad se ne bih umirovio - ispričao je.

Nakon karijere, Magic je postao aktivist, zagovornik i istine o virusu o kojem je bilo toliko stigme. Bio bi čest gost javnih nastupa u kojima je govorio o važnosti zdravlja i o informiranju o bolestima. 

Press Association/Pixsell

- Napao je stigmu o HIV-u jednako kao što se borio na terenu. Njegova zaklada 'Magic Johnson' i samo zalaganje natjerali su Kongres i Bijelu kuću da dodatno pomognu u borbi s ovim virusom - napisao je novinar CBS-a Nelson Olivera.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a
VELIKO SLAVLJE 'LOKOSA'

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a

Sve što je Rijeka trebala je ne izgubiti u Kranjčevićevoj pa veliki iskorak ka naslovu tražiti u derbiju s Dinamom. No, Riječani su na teškom gostovanju posrnuli. Mudražija i Šotiček pogurali su 'modre' prema tituli

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?
KALKULACIJE

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?

Sudar odluke mogao bi se dogoditi, i vjerojatno će to zaista i biti, međusobni derbi na Rujevici u nedjelju (19.30 sati). Rijeka dočekuje Dinamo u izravnom okršaju
Sopić: Neki igraju komotno već nekoliko utakmica! Pola medija želi da Dinamo bude prvak...
REAKCIJE IZ KRANJČE

Sopić: Neki igraju komotno već nekoliko utakmica! Pola medija želi da Dinamo bude prvak...

Dolaze nam u 'zmajevo gnijezdo', gdje je pao Lille, past će i Dinamo, rekao je Sopić, a Čabraja naglasio: 'Ostaje mi žal, mogli smo ih unakaziti! Inter došao po Čavlinu? Vidjet ćemo...'