Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pronađite tih 1,2 milijuna kuna koji pripadaju paraolimpijcima

Nismo se polakomili nakon svih ovih medalja, ne tražimo ništa više nego prije, samo ono što nam je potrebno za normalan rad, rekla je naša zlatna stolnotenisačica Sandra Paović

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
6 komentara

Ostali sportaši željeli su da ja prva spomenem problem, svi smo zajedno u tome, objasnila je Sandra Paović svoj istup na svečanom dočeku paraolimpijaca iz Rija, u kojem je upozorila na mogućnost da do kraja godine nitko od njih neće dobivati stipendije.

- Nismo se polakomili nakon svih ovih medalja, ne tražimo ništa više nego prije, samo ono što nam je potrebno za normalan rad - rekla je naša zlatna stolnotenisačica pa objasnila velik problem paraolimpijaca.

- Za razliku od ‘zdravih’ sportaša, mi nemamo nikakve nagradne fondove na natjecanjima, ne možemo pronaći sponzore i ne dobivamo ništa od klubova. Mi živimo i treniramo od tih stipendija. Radimo sve kao ‘zdravi’, ali nam treba više vremena za oporavak, fizioterapiju dvaput na tjedan, vitaminizaciju da nam pomogne u oporavku i izdržavanju treninga po 2-3 sata na dan. Ne možemo ostati bez tih primanja tri mjeseca jer se nećemo moći pripremiti za svjetska i europska prvenstva iduće godine...

Predsjednik HPO-a Ratko Kovačić svjestan je njihovih problema i financijskih potreba, koje kod nekih prelaze i 15.000 kuna na mjesec, no kaže da im za pokrivanje budžeta treba više novca od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, koje je 90-postotni financijer HPO-a.

- Naš program treba 19-20 milijuna na godinu, a dobivamo osam ili devet, odnosno 40 posto. S obzirom na sredstva treba uskladiti planove, zato su ta tri mjeseca ispala iz programa - kaže Kovačić, koji tvrdi da se zbog potreba sportaša prenamjenjuje novac iz drugih paraolimpijskih programa, poput razvojnog.

Za stipendiranje paraolimpijaca u problematična tri mjeseca treba još 1,2 milijuna kuna, što gledajući širu sliku nije velik novac za MZOS.

- Sport osoba s invaliditetom minimalno se financira. Općenito je sport u Hrvatskoj podcijenjen, a kad se reže, najlakše je novac uskratiti paraolimpijcima - kaže Kovačić.

I on i Paović pohvalili su Janicu Kostelić jer se kao pomoćnica ministra bori za njih.

- Ali ne može sve sama. Inače nas gledaju kao trošak, a saslušaju tek kad dođemo s medaljama - rekao je Kovačić, koji vjeruje da se unutar ministarstva može nešto napraviti i prije nego se formira nova Vlada.

Naši partneri pišu
Message