Obavijesti

Sport

Komentari 47

Prošlo je već punih 18 godina od smrti Dražena Petrovića...

Legendarni kapetan i vrlo vjerojatno najbolji europski košarkaš svih vremena Dražen Petrović poginuo je na današnji dan 1993. godine u stravičnoj automobilskoj nesreći

VIDEO

Na današnji dan prije 18 godina u stravičnoj prometnoj nesreći na autoputu u njemačkom Denkendorfu poginuo je 'košarkaški Mozart' Dražen Petrović. Vjerojatno nema čovjeka u Hrvatskoj koji se ne sjeća mjesta i trenutka gdje je bio i kako se osjećao kad je saznao da smo ostali bez najvećeg, legendarnog kapetana Dražena Petrovića. Tog 7. lipnja 1993. vrijeme je u Hrvatskoj stalo, za Draženom je tugovao cijeli svijet, no legendarni Petro je u svojoj kratkoj karijeri stigao zadiviti cijeli košarkaški svijet i otvoriti vrata brojnim klincima koji i danas na njega gledaju kao nedostižno božanstvo.

- Ne znam može li se uopće riječima opisati što nam je Dražen značio - emocionalno, fizički i na sve ostale načine. Svi ćemo zauvijek pamtiti ono što smo vidjeli, taj osmijeh, taj osjećaj, taj natjecateljski duh, i sa stanovišta košarke izbačaj lopte prema košu. Nikada ga nećemo zaboraviti! - rekao je tadašnji trener njegovih New Jersey Netsa Chuck Daily.

Dražen Petrović bio je i ostao simbol sportske hrvatske, košarkaški duh koji i 18 godina nakon strašne nesreće bdije nad nama, čovjek koji je svojim pristupom sportu i ljudskim osobinama motivirao tolike vrhunske sportaše godinama nakon pogibije. Njegov primjer upornosti i ljubavi prema sportu oduševio je i one koji u to vrijeme nisu vjerovali da će 'tamo neki Hrvat' doći u NBA i pokazati zvijezdama kako se to radi.

Od Šibenke do New Jersey Netsa

Sve je počelo u njegovom Šibeniku. Već sa 13 godina trenirao bi po nekoliko sati dnevno, a luđački ritam treninga isplatio se već dvije godine kasnije kada ga je trener prvi put ubacio u igru 's velikim dečkima'. Nakon toga više ništa nije bilo isto. Javnost se po prvi put upoznala s vanserijskim igračem koji će sljedećih godina oduševljavati navijače i stručnjake diljem svijeta. 

- Nikad nisam propustio jutarnji trening. Nikad! Uzmem loptu,ubacim 500 ili više. Postavim stolice i driblam - objasnio je tajnu uspjeha.

No Šibenka je tom čupavom klincu s Baldekina ubrzo postala premala i Dražen je s nepunih 20 godina otišao za bratom Acom u Cibonu. Acina Cibona ubrzo je postala draženova Cibona, momčad koju je dvaput odveo na vrh Europe. Već tada bio je najbolji europski košarkaš, a preko Reala polako je krenuo prema ispunjavanju svoga sna. Otišao je u NBA! Europske košarkaše tih godina u NBA-u su gledali s podsmijehom, a Draženu je sve to bio samo još veći izazov. U Portlandu se nije naigrao, otišao je u New Jersey i dobio priliku. Naravno, iskoristio ju je te je u vrijeme All Star vikenda 1993. bio 10. strijelac lige, no imao je jednu manu - nije bio Amerikanac. Nisu ga uvrstili u All Star momčad i ta ga je nepravda strašno pogodila. 

- Nema tu slučajnosti. Ako me nisu sada izabrali, kad će?! Pozvali su me da dođem pucati trice. Ne, hvala! Meni je mjesto na terenu - Draženove su riječi bile pune bola tih dana.

I doista je Dražen imao razloga za tugu i osjećaj nepravde. U Netsima je te sezone 1992/93. igrao najbolju košarku u životu, bio je i najbolji bek šuter najjače lige svijeta. Iste te 1992. godine odveo je i hrvatsku reprezetnaciju do najvećeg uspjeha u povijesti hrvatske košarke, srebra zlatnog sjaja na OI u Barceloni. Zlato je ipak bilo rezervirano za originalni Dream Team.

Tragična nesreća na njemačkoj autocesti

Draženov životni put u naponu snage prekinula je stravična automobilska nesreća na njemačkoj autocesti. I ta strašna nesreća usko je povezana s košarkom i njegovim najdražim dresom, oni reprezentativnim. I dok su se svi ostali reprezentativci vračali zrakoplovom s kvalifikacijske utakmice u Poljskoj, Dražen je s djevojkom kući krenuo automobilom. Za upravljačem je bila njegova djevojka, a na stražnjem sjedalu sjedila je njezina majka. Poginuo je samo Dražen.

 New Jersey je umirovio njegovu 'trojku', Cibonina dvorana nosi njegovo ime, ima i svoj trg, muzej, hrvatski je sportaš stoljeća, NBA liga uvrstila ga je u Kuću slavnih, a mama Biserka najavila je i spomenik te spomen-sobu u rodnom Šibeniku.

- Voljela bih da se cijela ta šibenska priča veže i na festival djeteta. Cijeli naš stan od 78 kvadrata u Preradovićevoj 3 bit će svojevrsni muzej. U njemu će biti i netaknuta Draženova soba i odjel našeg zagrebačkog muzeja. Spomenik će biti desetak metara ispod, ispred dvorane Baldekin - rekla je Biserka za Večernji list.

Počivao u miru, kapetane i hvala ti!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao