Obavijesti

Sport

Komentari 7

Prva HNL 02/03.: Olić prešao u Dinamo, tisuće navijača utrčalo na travnjak i slavilo s igračima

Prva HNL 02/03.: Olić prešao u Dinamo, tisuće navijača utrčalo na travnjak i slavilo s igračima

Ivica je sezonu prije vodio Zagreb do naslova, a uoči sezone 2002/03., nakon Svjetskog prvenstva u Japanu, prešao je u Dinamo gdje je na kraju ponovno bio najbolji strijelac lige, iako je zabio 'samo' 16

VIDEO

Hrvatska nogometna liga ulazi u svoju 30. sezonu. Tom prigodom na portalu 24sata pozabavit ćemo se povijesnim pregledom dosadašnjih 29 sezone i izdvojiti najbolje priče u serijalu tekstova "30. sezona HNL-a". Dvanaesta sezona Prve HNL bila je specifična po povratku naslova u Maksimir, ali i po odličnom Slaven Belupu u Intertoto kupu.

Dinamo je, nakon pet naslova zaredom, dvije godine bio bez naslova, a kupovina tada najboljeg igrača HNL-a Ivice Olića pokazala se ključnom u povratku titule na Maksimir. Olić je sezonu prije toga vodio Zagreb do naslova, a uoči te sezone prešao je u Dinamo gdje je na kraju ponovno bio najbolji strijelac lige, iako je zabio 'samo' 16 golova.

Liga je ponovno brojala 12 klubova, a nakon dvokružnog natjecanja igralo se i deset kola Lige za prvaka te Lige za ostanak. Nakon osnovnog dijela natjecanja Dinamo je imao sedam bodova više od Hajduka te čak 12 više od Varteksa. Na kraju je ta prednost 'modrih' u odnosu na 'bile' porasla za jedan bod, dok je trećeplasirani Varteks ostao na 21 bod iza Dinama. Dinamu je to bio ukupno sedmi naslov, a iz lige su ispali Pomorac i Šibenik.

'Sedmica' Rijeke Zadru

'Modri' su pod vodstvom Ćire Blaževića bili uvjerljivi i zasluženo vratili naslov prvaka u svoje vitrine, no iako su na Maksimiru u 13. kolu prvenstva svladali Osijek 6-0, najveću pobjedu te sezone ostvarila je momčad Rijeke koja je u šestom kolu Lige za ostanak na Kantridi pred 3000 gledatelja svladala Zadar 7-0. Po dva gola zabili su Natko Rački i Sandro Klić, dok su po jedan dodali Stjepan Skočibušić, Jasmin Samardžić i Mate Brajković.

Dinamo je naslov prvaka proslavio uz navijače na travnjaku Maksimira pobjedom protiv Kamen Ingrada 1-0, a tada su se od 'modrog' dresa oprostili Tomislav Butina te Boško Balaban. A nakon utakmice navijači sa svih strana siljevali su se na teren i slavili s igračima bacajući ih u zrak. Neka nestvarna vremena gledajući iz današnje perspektive...

VIDEO

Aktualni prvak Zagreb je bez Zlatka Kranjčara i Ivice Olića bio puno slabiji te je teško izborio i Ligu za prvaka gdje je i ostao posljednji. Puno zanimljivija utrka događala se u Ligi za ostanak, iz koje je direktno ispao Šibenik, dok je Pomorac ispao nakon dodatnih kvalifikacija s Inkerom. Novi prvoligaši tako su postali povratnici u Prvu ligu - Marsonia i Inker.

Hajduk je pod vodstvom Zorana Vulića osvojio Kup pobjedom protiv Uljanika Pule, dok je Superkup otišao u ruke 'modrih'. 'Bili' su u pretkolu Kupa Uefe svladali islandsku Gotu , da bi u prvom kolu ispali od engleskog Fulhama. Dinamo je pak u prvom kolu istog natjecanja izbacio mađarski ZTE, a u drugom ispao od istog tog Fulhama.

Zagreb je kao prvak od prošle godine ispao u drugom pretkolu Lige prvaka od mađarskog ZTE-a, dok je Varteks u pretkolu Kupa Uefe izbacio irski Dundalk da bi u prvom kolu ispao od danskog Midtjyllanda. Rijeka je u prvom kolu Intertoto kupa ispala od irskog St. Patrick'sa, dok je Slaven Belupo u istom natjecanju dogurao do polufinala.

Sjajni Slaven Belupo u Europi

U prvom kolu 'farmaceuti' su izbacili slovački Trenčin, u drugom portugalski Belenenses, u trećem bugarski Marek, a onda u polufinalu pali protiv njemačkog Stuttgarta pod vodstvom Felixa Magatha. Momčad za koju su tad igrali Roy Ferenčina, Srebrenko Posavec i Domagoj Kosić ostvarila je vrlo dobar rezultat, a malo je nedostajalo i do velikog finala.

- Ne bih volio da poslije utakmice bilo tko kaže riječ protiv mojih igrača. Oni su dali sve od sebe i mislim da su zaslužili barem izjednačenje. Ipak, napravili smo dobar posao u Intertoto kupu, bili smo i Stuttgartu ravnopravan suparnik, pa je sve to razlog da uzdignuta čela zaključimo ovaj dio sezone - rekao je tada Rajko Magić, trener Slavena Belupa, a pravi je kompliment 'farmaceutima' dao trener suparničke momčadi:

- Moram najiskrenije priznati da sam se bojao utakmice sa Slavenom Belupom. U Stuttgartu su naši suparnici napravili vrlo aktivan rezultat i stoga je najvažnije bilo zabiti prvi pogodak. Mislim da je tog trenutka utakmica bila riješena premda nam domaćin nije dopustio da se do kraja utakmice opustimo - rekao je nakon uzvratne utakmice Felix Magath, trener Stuttgarta.

HNL je pak te sezone ukupno gledalo 635.180 gledatelja , što je u prosjeku 3326 gledatelja po utakmici. Zabijen je ukupno 521 gol, a to je u prosjeku 2,71 gol po susretu.

1. HNL 2002./2003.

  • prvak: Dinamo
  • osvajač Kupa: Hajduk
  • osvajač Superkupa: Dinamo
  • najbolji strijelac: Ivica Olić (Dinamo) - 16 golova
  • ušli: Marsonia i Inker
  • ispali: Pomorac i Šibenik
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku
DOLETJELO S TRIBINA

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku

Nedugo nakon što je potpisao kapu, u glavu mu je doletjela stvar koja je izgledala kao bidon, odnosno plastična sportska bočica za piće. Uhvatio se za glavu i pao na zemlju

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...
ODLAZAK ATRAKTIVNE TENISAČICE

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...

Camila Giorgi 2011. je izgubila sestru Antonelu u prometnoj nesreći, a tijekom teniske karijere nosila je uniforme vlastitog modnog brenda. Od tenisa je zaradila više od šest milijuna dolara, a obožava i modeling
Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida
ZAKULISNE IGRE

Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida

Modrić lovi rekord Paca Genta i ide po šesti ‘uhati’ trofej. Mbappé na ljeto dolazi u madridski Real i želi mu uzeti broj 10 i na njegovu poziciju dovesti svojeg prijatelja