Obavijesti

Sport

Komentari 2

Prva HNL 05/06.: Dudu, Modrić i Čarli s 'modrima po desetku'

Prva HNL 05/06.: Dudu, Modrić i Čarli s 'modrima po desetku'

U pregledu povijesti HNL-a stigli smo do sezone 2005/06. 'Modri' su te sezone naslov osvojili uvjerljivo, s 36 bodova ispred Hajduka koji je prolazio teško razdoblje

VIDEO

Hrvatska nogometna liga ulazi u svoju 30. sezonu. Tom prigodom na portalu 24sata pozabavit ćemo se povijesnim pregledom dosadašnjih 29 sezona i izdvojiti najbolje priče u serijalu tekstova  '30. sezona HNL-a ' Petnaesta sezona Prve HNL bila je specifična po povratku titule u Maksimir nakon dva naslova Hajduka, a ostat će upamćena i kao početak dominacije Dinama kojoj se ni danas ne vidi kraj.

Novu sezonu s 12 klubova i Ligom za prvaka te Ligom za ostanak osvojio je je nakon dvije godine dominacije Hajduka, zagrebački Dinamo s 11 bodova ispred Rijeke te čak 29 ispred Varteksa . Prethodna sezona šokirala je zagrebački klub i navijače. Ostanak bez Europe po prvi put nakon 1994. godine značio je okretanje HNL-u. Bio je to novi početak. Zdravko Mamić je u Maksimiru okupio zanimljivu nogometnu družinu, predvođenu povratnicima s posudbe iz Zaprešića, Lukom Modrićem i Vedranom Ćorlukom , te Ivanom Bošnjakom , vižljastim Brazilcem Eduardom i Zdravkovim bratom Zoranom , koji se nakon desetljeća u Bundesligi vratio u matični klub.

Orkestar je s klupe vodio idol BBB-a, prerano preminuli Josip Kuže . 'Modri' su naslov osvojili dosta uvjerljivo, s 36 bodova prednosti nad Hajdukom, koji je prolazio kroz rezultatski jako teško razdoblje. Nažalost, pamtit ćemo 0-3 i 0-5 splitskih 'bilih' protiv Debrecena u kvalifikacijama za Ligu prvaka te godine. S lošim Hajdukom i bez Dinama, hrvatski se nogomet u Europi te sezone osramotio, bivajući rezultatski na razini San Marina i Malte .

Hajduk je s Ćirom Blaževićem na klupi kao prvak Hrvatske dvaput zaredom hrabro krenuo i u europsku avanturu, no teško ispadanje od Debrecena bacilo je Splićane na koljena i praktički prekrižilo cijelu sezonu. Rijeka je obranila naslov pobjednika Kupa nakon golijade protiv Varteksa i bolje gol razlike, dok je Superkup uzeo Dinamo. Nakon sjajne prošle sezone, Inter iz Zaprešića je ispao iz lige, dok je predzadnje Međimurje i bez dodatnih kvalifikacija ostalo prvoligaš zbog administrativne odluke, jer prve tri momčadi iz druge lige nisu imale propisane uvjete za nastup u prvog HNL. Vratio se Šibenik .

Na utakmici sa Zagrebom, 18. rujna Brazilac Etto zabio je 1000. gol Dinama u 1. HNL. Bio je to ujedno i njegov debi. Derbi između Hajduka i Dinama , 3. prosinca, odgođen je zbog kiše i jako natopljenog terena na Poljudu te se odigrao u veljači.

Najbolji strijelac lige bio je Ivan Bošnjak u dresu Dinama s 22 gola, dok je najboljim igračem lige proglašen Dinamov napadač Eduardo da Silva .

Najuvjerljivija pobjeda bila je 6-0 kojom je Hajduk na Poljudu u prvom kolu svladao Osijek i kojom je Dinamo u četvrtom kolu na gostovanju svladao Inter . Tada se to nije moglo predvidjeti, no bila je to prva titula od čak deset naslova prvaka zaredom za Dinamo . Dominacija kojoj se ni danas ne vidi kraj.

Inter je u drugom pretkolu Kupa Uefe ispao od Crvene zvezde , a u istom je natjecanju ispala i Rijeka od bugarskog Litexa . Varteks je u Intertoto kupu ispao u trećem kolu od francuskog Lensa , dok je Slaven Belupo u istoj fazi ispao od španjolskog Deportiva .

HNL je te sezone gledalo ukupno 643.100 gledatelja , što je u prosjeku 3349 gledatelja po utakmici. Zabijeno je ukupno 513 golova , točnije 2,672 gola po susretu.

1. HNL 2005./2006.

  • prvak: Dinamo
  • osvajač Kupa: Rijeka
  • osvajač Superkupa: Dinamo
  • najbolji strijelac: Ivan Bošnjak (Dinamo) - 22 gola
  • ušla: Šibenik
  • ispao: Inter
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu
Doznajemo: Ovo je prvi favorit za novog predsjednika Hajduka!
NOVO LICE

Doznajemo: Ovo je prvi favorit za novog predsjednika Hajduka!

Kao što se već govorilo, kandidat je svojevremeno bio i legendarni hrvatski vaterpolist, a danas državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Josip Pavić, no on više nije u opticaju za spomenutu poziciju