Obavijesti

Sport

Komentari 9

Prva HNL 16/17.: Sezona u kojoj je Rijeka ispunila desetljećima nedostižni san i srušila Dinamo

Prva HNL 16/17.: Sezona u kojoj je Rijeka ispunila desetljećima nedostižni san i srušila Dinamo

Prskalo, Ristovski, Župarić, Elez, Zuta, Maleš, Pavičić, Vešović, Andrijašević, Gorgon, Gavranović, Bezjak, Bradarić, Mišić, Mitrović, Matei, Sluga, Črnic, Kvržić... Riječka šampionska generacija

VIDEO

Hrvatska nogometna liga ulazi u svoju 30. sezonu. Tom prigodom na portalu 24sata pozabavit ćemo se povijesnim pregledom dosadašnjih 29 sezona i izdvojiti najbolje priče u serijalu tekstova "30. sezona HNL-a". Sezona 2016./2017. bit će zapamćena po prekidu Dinamove dominacije i prvom naslovu prvaka u povijesti Rijeke koja je osvojila 'duplu krunu'.

U Ligi 10 nakon 36 kola odigranih četverokružnim sustavom Kvarner je napokon dočekali ispunjenje svog najvećeg nogometnog sna: naslov prvaka Hrvatske osvojila je Rijeka. Pa na to dodala i Kup te 'duplom krunom' začinila najuspješniju sezonu u svojoj višedesetljetnoj povijesti.

POGLEDAJTE VIDEO: Oduševljeni navijači na travnjaku Rujevice slave naslov

Pokretanje videa...

00:49

U korijenu te šampionske priče od 20. ožujka 2012. (pa do danas) je prvi čovjek kluba Damir Mišković (55) koji je na svoj 47. rođendan preuzeo Rijeku, a pet godina kasnije premašio i najoptimističnije prognoze.

Uz Miškovića, kao ključnu osobu najblistavijeg razdoblja u klupskoj povijesti, zauvijek će se za Rijekina slavlja vezati i ime vrhunskog slovenskog trenera Matjaža Keka (58) koji je riječku momčad vodio od 27. veljače 2013. do 6. listopada 2018. te postao najuspješniji, a vjerojatno će zauvijek ostati i od navijača najomiljeniji i najvoljeniji trener kojeg je Rijeka ikad imala.

Prskalo, Ristovski, Župarić, Elez, Zuta, Maleš, Pavičić, Vešović, Andrijašević, Gorgon, Gavranović, Bezjak, Bradarić, Mišić, Mitrović, Matei, Sluga, Črnic, Kvržić... Generacija su koja je srušila dotad godinama nedodirljivi Dinamo i ispisala najzlatnije stranice riječke nogometne povijesti.

U 2016./2017. su se zapravo igrale dvije Prve HNL: borba između Rijeka i Dinama za naslov koja je okončana s dva šampionska riječka boda više i ostatak lige daleko iza Bijelih i Modrih u kojem su Hajduk i Osijek sa 19 tj. 22 boda zaostatka osigurali Europu, Split ispao u 2. HNL, Rudeš sa Igorom Bišćanom na klupi izborio ulazak među elitu, a Cibalia u dvije utakmice doigravanja za ostanak bila bolja od Gorice i zadržala status prvoligaša.

HNK Rijeka -  HNK Cibalia

Dinamo je promijenio tri trenera (Zoran Mamić, Sopić, Petev), iste je turbulencije i nezdravi manjak kontinuiteta proživljavao Hajduk (Burić, Pušnik, Carillo), a čak četiri šefa struke promijenili su Lokomotiva (Ćuk, Barišić, Tokić, Ivković), Istra (Panadić, Tomić, Raić-Sudar, Tot) i Cibalia (Mršić, Sesar, Pacult, Bartolović).

Iza prvog golgetera sezone, Hajdukovog Mađara Futacsa (18 golova) ostali su Soudani (Dinamo, 17), Andrijašević (Rijeka) i Hodžić (Dinamo) sa po 16 te Ejupi (Osijek) sa 14 postignutih golova. Rijeka je bila i najefikasnija (71) i momčad s najboljom obranom (23) u Prvoj ligi.

Odigrano je ukupno 180 utakmica, padala su 2,42 gola po utakmici tj. ukupno 435, a najuvjerljivije pobjede od 6-0 ostvarili su Dinamo nad Zagrebom i Hajduk nad zaprešićkim Interom.

Prosječno je utakmice Prve HNL gledalo 2.750 gledatelja, Rijeka je imala fantastičan niz od 31 utakmice bez poraza i samo je dvaput poražena u cijeloj sezoni. U finalu Kupa Kekova momčad je s 3-1 pobijedila Dinamo.

HNL 2016./2017.

prvak: Rijeka
osvajač Kupa: Rijeka
osvajač Superkupa: nije igrano
najbolji strijelac: Marko Futacs (Hajduk) - 21 gol
ušao: Rudeš
ispalo: Split

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku
DOLETJELO S TRIBINA

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku

Nedugo nakon što je potpisao kapu, u glavu mu je doletjela stvar koja je izgledala kao bidon, odnosno plastična sportska bočica za piće. Uhvatio se za glavu i pao na zemlju

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...
ODLAZAK ATRAKTIVNE TENISAČICE

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...

Camila Giorgi 2011. je izgubila sestru Antonelu u prometnoj nesreći, a tijekom teniske karijere nosila je uniforme vlastitog modnog brenda. Od tenisa je zaradila više od šest milijuna dolara, a obožava i modeling
Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida
ZAKULISNE IGRE

Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida

Modrić lovi rekord Paca Genta i ide po šesti ‘uhati’ trofej. Mbappé na ljeto dolazi u madridski Real i želi mu uzeti broj 10 i na njegovu poziciju dovesti svojeg prijatelja