Obavijesti

Sport

Komentari 59

Prva HNL 92/93.: Utakmice je uživo gledalo rekordnih milijun ljudi, a Tuđman dobio Croatiju

Prva HNL 92/93.: Utakmice je uživo gledalo rekordnih milijun ljudi, a Tuđman dobio Croatiju

Prva prava sezona Hrvatske nogometne lige 1992./1993. pripala je "modrima". Hajduk je privlačio i 50.000 gledatelja, a 20-godišnji Goran Vlaović bio najbolji strijelac prvenstva

VIDEO

Hrvatska nogometna liga ulazi u svoju 30. sezonu. Tom prigodom na portalu 24sata pozabavit ćemo se povijesnim pregledom dosadašnjih 29 sezona i izdvojiti najbolje priče u serijalu tekstova "30. sezona HNL-a". Druga sezona Prve HNL 1992./1993. bila je specifična po promjeni imena najtrofejnijeg hrvatskog kluba iz HAŠK-a u Croatiju te izlasku u Europu.

HAŠK Građanski se nije proslavio rezultatom ni imenom u prvoj sezoni Prve hrvatske nogometne lige. Nakon razočaravajućeg petog mjesta pod vodstvom Zdenka Kobeščaka i Vlatka Markovića , na klupu "modrih" po četvrti je put sjeo Miroslav Blažević.

Ćiro je u prvom dijelu sezone, koja je brojala 16 klubova i po prvi se put odigrala uobičajenim rasporedom jesen-proljeće, ostvario deset pobjeda i pet remija u 15 utakmica. Jedan od neodlučenih rezultata bio je u 13. kolu protiv Hajduka na Maksimiru (1-1) kada je utakmicu gledalo 50.000 gledatelja, što je do danas ostao rekord po posjećenosti jedne utakmice u HNL-u.

Na zimu su u Maksimiru stigle promjene. Na želju predsjednika Franje Tuđmana, kojega su građani izabrali netom prije starta sezone, HAŠK Građanski je postao Croatia. Navijači su zahtijevali povratak imena Dinamo, no ono se nije vratilo sve do smrti prvog hrvatskog predsjednika.

Ipak, Croatia je prve utakmice pod tim imenom odigrala sjajno. Ćiro je zaredao s osam pobjeda u osam utakmica , a do kraja prvenstva izgubio je tek na gostovanjima kod Hajduka i Rijeke. Na kraju je osvojio prvo prvenstvo Hrvatske s 49 bodova (dva boda za pobjedu, jedan za remi), sedam više od Hajduka i devet od Zagreba.

Najbolji strijelac prvenstva bio je Goran Vlaović za HAŠK Građanski/Croatiju u prvoj maksimirskoj sezoni nakon što je stigao iz Osijeka. Zabio je 23 gola, a dodao je devet u Kupu, među kojima i dva u uzvratnoj utakmici finala protiv Hajduka u Maksimiru. No nije bilo dovoljno.

"Bili" su u prvoj utakmici na Poljudu golovima Koznikua, Jeličića i Marija Novakovića slavili 4-1 i na kraju obranili prednost za prvo "Rabuzinovo sunce". Niti dupkom ispunjen stadion u uzvratu s 45.000 gledatelja nije pomogao "modrima" da dostignu zaostatak. Pobijedili su 2-1.

- Novaković nam je zabio četvrti, ključni gol (u prvoj utakmici, op.a.). Da to nije bio slučaj, mi bismo danas pobjedom 2-0 osvojili Kup. Ovo neka bude upozorenje onima koji određuju suce da moraju paziti da budu sastavni dio spektakla i objektivne, rezultatski izražene ocjene, a ne da imaju utjecaja na ishod - kazao je tada Ćiro.

Croatia je izborila kvalifikacije Lige prvaka gdje je u drugom pretkolu ispala od Steaue, u dramatičnim utakmicama, nakon pobjede "plavih" 2-1 u Bukureštu pa vodstva 1-0 u uzvratu u Ljubljani i na kraju poraza 2-3. A Hajduk je u prvom kolu Kupa pobjednika kupova pobijedio Ajax 1-0 u Ljubljani pa izgubio 6-0 u Amsterdamu. Oba su naša kluba domaće utakmice igrala u Sloveniji zbog rata.

Kako je HNS odlučio proširiti ligu s 12 na 16 klubova , za sezonu 1992./1993. dva su kluba zavrijedila nastup promocijom iz Druge HNL (Radnik kao prvak te Pazinka s Dadom Pršom i Igorom Pamićem kao doprvak), a Belišće i Segesta dobili su pozivnicu.

Druga sezona HNL-a bila je i najgledanija u povijesti; prosječno je po utakmici bilo 4264 gledatelja ili ukupno 1.006.350, što je za 236.000 bolje od druge najgledanije sezone 1998./1999. Iz lige nije ispao nitko jer je uslijedilo novo i posljednje proširenje na 18 klubova za sezonu 1993./1994.

HNL 1992./1993.

  • prvak: Croatia Zagreb (HAŠK)
  • osvajač Kupa: Hajduk
  • osvajač Superkupa: Hajduk
  • najbolji strijelac: Goran Vlaović (Croatia Zagreb/ HAŠK) - 23 gola
  • ušli: Radnik, Pazinka, Belišće, Segesta
  • ispao: nitko
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram

Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj
STANJE DO EURA

Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj

Belgija je na trećem mjestu preskočila Engleze, dok prve dvije pozicije i dalje drže Argentina i Francuska
Dani Alves, osuđen za silovanje, izašao iz zatvora pa partijao s društvom do jutarnjih sati...
ZGROZIO ŠPANJOLCE

Dani Alves, osuđen za silovanje, izašao iz zatvora pa partijao s društvom do jutarnjih sati...

Brazilac je uspio skupiti milijun eura jamčevine, a posljednjih dana pričalo se kako mu je novac posudio Memphis Depay, igrač Atletico Madrida