Obavijesti

Sport

Komentari 0

Prvo SP u rukometu: Tek četiri zemlje i 9 golova po utakmici

Prvo SP u rukometu: Tek četiri zemlje i 9 golova po utakmici
6

Nijemci su slavili na prvom SP-u 1938. na kojem su bili domaćini. Uz njih igrali su Danska, Švedska i Austrija koja je mjesec dana nakon SP-a pripojena Njemačkoj

VIDEO

Četiri momčadi, dva dana i devet golova po utakmici, to je bilo prvo svjetsko prvenstvo u rukometu 1938. godine, a domaćin je bila Njemačka. Uz nju igrale su još Danska, Švedska i Austrija koja je samo mjesec dana nakon prvenstva pripojena Njemačkoj. 

Naslov je pripao domaćinu, a igralo se u Deutschlandhalleu u Berlinu. 

U ta dva dana prvenstvo je pratilo 18.000 navijača koji su bili oduševljeni rukometom u dvorani. Jer osim u Skandinaviji, rukomet se dotad u Europi igrao samo vani. 

Nijemcima je igranje u dvorani bio nepoznat pojam. No svejedno su slavili. Igralo se bez nokaut faze, a Nijemci su do prve titule svjetskih prvaka stigli pobjedom nad svim suparnicima.

Utakmica je trajala 20 minuta (dvaput po 10), a na prvenstvu su nastupali igrači navikli igrati vani, a koji su vidjeli priliku za promoviranje svog sporta zimi.

Postojala je velika razlika izmedu rukometa na otvorenom i onog u dvorani.  Na otvorenom se igralo 11 na 11 na što su navikle nacije centralne Europe, dok su Skandinavci igrali u dvoranama sustavom šest plus golman.

Posljednje svjetsko prvenstvo održalo se u Hrvatskoj 2009. godine. Na njemu smo u finalu izgubili od Francuske. 

Nakon prvog svjetskog prvenstva u Njemačkoj pravila su se mijenjala, kao i izgled natjecanja. IHF je odlučio da ce natjecanje po skupinama biti u prvom, ali i u drugom krugu. 

Tako će u Švedskoj nastupati 24 momčadi u četiri skupine sa po šest nacija. Nakon toga idu dvije glavne skupine, polufinala i finale.

Dosad nijedna zemlja izvan Europe nije osvojila medalju. Najbliže su stigli Egipat 2001. godine i Tunis 2005. No obje nacije na kraju su bile četvrte.

Jedino u Skandinaviji igrali u dvoranama

Rukomet u doba prvog SP-a 1938. godine bio je popularniji na otvorenom gdje se igralo 11 na 11. Jedino se u Skandinaviji igralo šest plus golman u dvorani.

Utakmice trajale 20 minuta 

Dvaput po 10 minuta trajale su utakmice na prvom svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 1938. godine.

18.000 navijača u dva dana

Igranje u dvorani bio je novitet za Nijemce. U dva dana napunili su dvoranu i nosili domaćina do pobjede.

Medalju nikad nije osvojila neeuropska zemlja

Egipat 2001. i Tunis 2005. godine bili su najbliži da postanu prve zemlje izvan Europe koje su osvojile medalju. Obje su na kraju bile četvrte.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Kako je Rijeka na današnji dan ostala bez titule: 'Ispao sam lopov, a svi bi isto dosudili'
GODIŠNJICA

Kako je Rijeka na današnji dan ostala bez titule: 'Ispao sam lopov, a svi bi isto dosudili'

Moji kolege i ja smo mislili da će Rijeka, bude li trebalo, nekoga i 'pojesti', da će sigurno dobiti tu utakmicu. Bili smo uvjereni da će se u Rijeci tu noć feštati i guštati, kaže Zoran Krečak

Sramota u Zagrebu: Huligani napali Krovinovića! Hajduk: Pratili su ga i napali u grupi...
INCIDENT

Sramota u Zagrebu: Huligani napali Krovinovića! Hajduk: Pratili su ga i napali u grupi...

Huligani su ga sinoć ciljano pratili te napali u grupi kada su osjetili prigodan trenutak. Samo pukom srećom i snalažljivošću Krovinović nije pretrpio teže posljedice. To nije prvi takav napad na naše igrače, objavio je Hajduk
Kalinić uvodi zaokret, gotovo je doba rekreacije i zabave! A Hajduk se želi riješiti 14 igrača
SLAŽU NOVU PIRAMIDU

Kalinić uvodi zaokret, gotovo je doba rekreacije i zabave! A Hajduk se želi riješiti 14 igrača

Plus+ Svi žele ostanak Livaje i Perišića, ali Jakobušić i Nikoličius ostavljaju u nasljeđe Ivanu Biliću i Nikoli Kaliniću poprilično kompliciranu situaciju s igračkim kadrom, koji je prestar i ne garantira borbu za trofeje