Obavijesti

Sport

Komentari 16

Rus potukao Norvežane: Sjajni Bolšunov pobjednik u skiatlonu

Rus potukao Norvežane: Sjajni Bolšunov pobjednik u skiatlonu

Počele su Zimske olimpijske igre u Pekingu! Iduća dva tjedna očekuje nas obilje akcije u posebno reguliranim uvjetima. Sve događaje iz Kine možete pratiti na 24sata

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Zimske olimpijske igre 5.-20. veljače, 2022. , Peking, Kina
Sortiranje događaja
VAN DER POELU ZLATO

Šveđanin Nils Van der Poel osvojio je zlatnu medalju u brzom klizanju, na 5000 metara.

Napeto natjecanje doživjelo je obrat na samom kraju kada je spomenuti 25-godišnji Van der Poel sjajnom izvedbom s vrha skinuo do tada vodećeg, godinu dana starijeg Nizozemca Patricka Roesta.

Sa 6:09.31 Roest je dugo vremena držao prvo mjesto, a ujedno je tim rezultatom oborio olimpijski rekord na ovoj dionici. No, sve mu je na samom kraju „ukrao“ Šveđanin koji je uz 6:08.84 postao novi olimpijski rekorder, a ujedno i nositelj zlatne medalje u Pekingu.

Inače, Van der Poel je svjetski rekorder u ovoj disciplini, a Švedska je time osvojila prvu zlatnu medalju u brzom klizanju nakon daleke 1988. godine i Igara u Calgaryju.

Brončanu medalju osvojio je Norvežanin Hallgeir Engebraaten (6:09.88), dok je bez medalje (na devetom mjestu) ostao legendarni 35-godišnji Nizozemac Sven Kramer koji je u ovoj disciplini osvajao zlatne medalje na Igrama u Vancouveru, Sočiju i Pyeongchangu.

UVJETI U PEKINGU

Situacija se barem malo promijenila, u pozitivnom smislu, kada je u pitanju život sportaša koji se zbog pozitivnih testova na COVID-19 nalaze u izolaciji na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

No, s obzirom na to kakve informacije šalju pojedine reprezentacije očito organizator Igara nije zaraženim članovima svake reprezentacije ravnomjerno popravio svakodnevicu. Primjerice, njemački sportaši su među onima koji su zadovoljni promjenama.

- Od subote smo uspjeli postići značajno poboljšanje uvjeta za naše sportaše - rekao je njemačkim novinarima Dirk Schimmelpfening, šef njemačkog tima.

Samo dan ranije iz njemačke reprezentacije su uvjete u kojima su živjeli njihovi zaraženi sportaši nazvali neprihvatljivima, a trenutačno je pozitivan na koronavirus, između ostalih, i Eric Frenzel, natjecatelj u nordijskoj kombinaciji, koji iza sebe ima šest osvojenih olimpijskih medalja u karijeri.

Pod neprihvatljivim su Nijemci aludirali na male i prljave sobe, neispravnu internetsku vezu u sobama, slabu i hladnu hranu…

- Sada naši sportaši imaju zadovoljavajuće uvjete. Imaju veće sobe, ispravni wifi, sobni bicikl te su sobe kompletno primjerenije za vrhunske sportaše - izvijestio je Schimmelpfening.

No, nisu svi imali pozitivni pomak u tome pa su se tako javno oglasili iz finske hokejaške reprezentacije budući je njihov reprezentativac Mako Anttila trenutačno u izolaciji.

- On je veliki momak, a hrana koju dobiva je sve samo ne primjerena. Osim što ima pozitivan test i njegova je budućnost neizvjesna, psihički je teško proživljavati u ovakvim uvjetima u sobi - rekao je hokejaški finski trener Jukka Jalonone.

Svi oni koji su pozitivni izolaciju mogu napustiti tek kada unutar 24 sata dobiju dva uzastopna negativna PCR testa.

ČUDESNI BOLŠUNOV

Ruski 25-godišnji trkač na skijama Aleksander Bolšunov osvojio je svoje prvo olimpijsko zlato uvjerljivom pobjedom u skiatlonu, prvoj trkačkoj disciplini za muškarce na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

Bolšunova na putu prema zlatu nije omeo ni pad u prvom dijelu utrke, kad je proklizao na jednom spustu, ali se brzo pridigao i bez ikakvih posljedica nastavio utrku. Klasični dio je završio izjednačen s Fincem Iivom Niskanenom, da bi već nakon jednog kilometra trčanja slobodnim načinom stvorio 13.5 sekundi prednosti i nastavio ju povećavati.

Niskanen se, kao specijalist za 'klasiku', nije uspio dugo zadržati ni na drugom mjestu, jer ga je već nakon 2,5 km dionice slobodnim načinom prestigao Rus Denis Spicov, nadoknadivši pola minute zaostatka iz klasičnog dijela utrke.

Nenadmašni Bolšunov je na cilj došao nakon jednog sata, 16 minuta i 9.8 sekundi sjajne predstave i tako osvojio svoje peto olimpijsko odličje, a prvo zlatnog sjaja. U Pjeongčangu je osvojio srebro na 50 km klasično, u sprinterskoj štafeti i štafeti 4x10 km, a brončani je bio u klasičnom sprintu.

S minutom i 11 sekundi zaostatka do trećeg olimpijskog srebra u karijeri stigao je njegov 25-godišnji sunarodnjak Denis Spicov, a dvije minute iza pobjednika do cilja je došao 30-godišnji Finac Iivo Niskanen dvama zlatima, na 50 km klasično iz Pjeongčanga i u klasičnom momčadskom sprintu iz Sočija, dodao skiatlonsku broncu.

POVIJESNO ZLATO SLOVENIJE

Za povijesni uspjeh Slovenije na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu pobrinule su se predstavnice u skijaškim sklokovima jer je Urša Bogataj uzela zlato, a Nika Križnar broncu.

Bogataj je s ukupno 239 bodova postala olimpijska prvakinja, dok je Križnar (236,8) bila brončana, a među prvih deset završile su još Ema Klinec i Špela Rogelj.

Slovenija do danas nije imala olimpijsko zlato u skokovima, iako je Peter Prevc osvojio srebro i broncu u Sočiju 2014, a Bogataj je naslijedila Norvežanku Maren Lundby koja je zbog zdravstvenih problema i psihičke iscrpljenosti preskočila Olimpijske igre 2022. godine, kao i vodeća skakačica svijeta Austrijanka  Marita Kramer, koja je izostala zbog koronavirusa.

Između Bogatajeve, koja je u prvoj seriji ubilježila novi rekord skakaonice od 108 metara, i Križnar, vodeće nakon prve serije, završila je Njemica Katharina Althaus (236.8).

Četvrta je bila Japanka Sara Takanashi (224,1), koja unatoč pobjedi u čak 61 natjecanju Svjetskog kupa, ostaje opet bez pojedinačnog zlata na Olimpijskim igrama ili svjetskim prvenstvima.

Ovo je bio jedini pojedinačni test za skakačice na ovim ZOI-ima, a dokraja ih čeka samo nastup u ponedjeljak u mješovitom natjecanju.

NORVEŽANIMA I DRUGO ZLATO

Norveška mješovita biatlonska štafeta u sastavu Marte Olsbu, Tiril Eckhoff, Tarjei Boe i Johannes Thingnes Boe  osvojila je zlato na ZOI u Pekingu u štafeti 4x6 kilometara. 

U dramatičnoj utrci nakon prve izmjene su uvjerljivo vodili Norvežani, koji su potom zahvaljujući lošem pucanju Tyril Eckhoff pali na šesto mjesto,a vodstvo preuzeli Talijani, pa Francuzi, da bi u zadnje dvije izmjene na čelu bili Rusi. Odluka je pala u zadnjem od ukupno osam gađanja, kada su Rusi, Norvežani i Francuzi ušli poravnati.

U završnom sprintu je Norvežanin Johanness Tignes Boe bio brži od vodećeg u Svjetskom kupu Quentin Fillon-Mailleta i donio Norveškoj drugo zlato u Pekingu, te se tako osvetio Francuzima za poraz na prošlim Igrama.  

Francuzi su srebrni sa svega devet stotinki sekunde zaostatka, a Rusi su brončani, sekundu i pol iza pobjednika. 

Utrku je obilježio i veliki broj promašaja zbog vjetra, posebice u stojećem položaju, pa su ih tako Norvežani imali čak 13, uz tri kaznena kruga. 

Komentari 16