Obavijesti

Sport

Komentari 24

Radno ljeto Guardiole u Cityju: Evo kakvi ga sve izazovi čekaju

Radno ljeto Guardiole u Cityju: Evo kakvi ga sve izazovi čekaju
1

Guardiolin City mora igrati nogomet u punom smislu tog značenja, kako bi igrači poput Sergija Aguera, Kevina De Bruynea i Davida Silve mogli doći do punog izražaja

VIDEO

Radno je ljeto pred novim menadžerom Manchester Cityja, Josepom Guardiolom. Stiže iz Bayerna gdje su mišljenja oko njegovog rada u Njemačkoj podijeljena - smatralo ga se adutom za osvajanje Lige prvaka jer Bayernova je dominacija Bundesligom nešto što se podrazumijeva posljednjih godina.

Izostao je 'klempo', navijači nisu oduševljeni promjenom načina igre bavarskog 'Hollywooda' jer im je prijašnji, Henyckessov stil, bio puno bliži srcu.

Direktan i okomit nogomet mogao bi im ponovo omogućiti Carlo Ancelotti, dok će se bivši trener Barcelone u Engleskoj suočiti s problemom instalacije svojih ideja na postojeći igrački kadar, koji dakako zahtjeva modifikacije.

City mu predstavlja najveći izazov u karijeri, a poznavajući njegov karakter perfekcionista, neće odustati od svojih nogometnih ideja. Početna problematika otkriva obrambene poteškoće, a na to se kalemi i trenutni vezni red Cityja koji nije po guštu karizmatičnom Španjolcu, pa će Pep imati puno posla u slaganju igračke križaljke na Etihadu...

Fiksiranje obrane - mora pronaći novog vođu

Marc-Andre ter Stegen njegov je favorit za golmansku poziciju, unatoč tome što će na raspolaganju imati prvog golmana engleske reprezentacije, Joea Harta. Jasna je namjera katalonskog stručnjaka - želi golmana koji ima kvalitetnu igru nogom, po čemu je Marc-Andre upotrebljiviji od Engleza. 

Cityjeva 'rak-rana' ove sezone je obrana. Čestim izostancima kapetana Vincenta Kompanyja (odigrao tek 22 utakmice u sezoni), nalazili su se u ozbiljnim problemima jer izostajao je vođa obrane. Njegova 'programirana' zamjena Demichelis, definitivno nije kalibar za najviše domete, dok se Otamendi i Mangala nisu pretjerano iskazali, niti pojedinačno, niti u tandemima.

To je najviše dolazilo do izražaja u utakmicama Lige prvaka, naročito na gostujućim utakmicama. Loše pozicioniranje i kompletno 'razbacanu' defenzivnu sliku u dva navrata naplatio je i naš reprezentativac, Mario Mandžukić. A on nije bio jedini...

Naročito su očekivanja bila visoka od Argentinca Otamendija, ali niti on nije uspio opravdati uloženo (preko 40 milijuna eura), najviše 'zaslugom' izostanka kompletnog vođe Kompanyja. Svakoj obrani potreban je vođa, pa kad je riječ o obrambenim opcijama 'građana', jedino na Belgijca mogu računati u toj roli.

Na Pepovoj listi prioriteta, barem prema medijskim nagađanjima, visoko kotiraju Aymeric Laporte i John Stones. Dvojica mladih stopera tek se moraju okušati na najvišoj mogućoj razini - može li jedan od njih preuzeti ulogu vođe ukoliko Kompany ne sanira ogromne zdravstvene probleme? 

Guardioli su potrebni stoperi koji mogu voditi igru, poput Hummelsa, svježeg pojačanja Bayerna ili Bonuccija iz Juventusa, a takvih profila na tržistu nema previše. Nešto se izmudrovati mora, ulaganja postaju nužna.

Konstrukcija PPP načina igre

Sljedeći izazov s kojim će se Guardiola susresti je izgradnja 'mozga igre'. Vidno demotivirani Yaya Toure ne gaji pretjerano prijateljske odnose sa španjolskim trenerom, pa je njegov odlazak s Etihada vrlo izvjestan. Dijametralno suprotna mišljenja ove dvojice čuvena su još iz Barcelone, za vrijeme njihove suradnje - Pep je Yayu stavljao na stopera što se ovom uopće nije sviđalo.

Bjelokošćanin je 'prodisao' tek prelaskom u City kod Mancinija, a da bi ponovo zaigrao kako najbolje umije, potreban mu je novi bijeg od Guardiole. Možda opet Talijanu, u Inter.

Svjestan je aktualni trener Bayerna da vezni red mora nadograditi profilima adekvatnim njegovim trenerskim zamislima - teško je očekivati neki vid 'tiki-take' od igrača poput Fernandinha i Fernanda koji tehnički nisu nivo kakav Pep zahtjeva na poziciji dubinskih graditelja igre. Position, possession & play njegova je mantra, dok su oba Brazilca jednostavni igrači tempa, destrukcije i duel igre.

Stoga, ne iznenađuje ogroman interes Španjolca za Ilkaya Gundogana jer Nijemac je točno ono što Guardiola traži od 'dubokog playa' - tehnički potkovan veznjak koji je sposoban u svakom trenutku diktirati tempo igre. 

Njemu bi pridružio Thiaga Alcantaru, svog miljenika zbog kojeg je prekršio obećanje da po odlasku iz Barcelone neće 'uzimati' njihove igrače. Brazilac, odnosno naturalizirani Španjolac, predstavljao bi važnu sponu između veznog reda i napadačkog trozubca svojom pass igrom, ali i još više - genijalnim proigravanjima između linija po čemu je karakterističan.

Dobre vijesti za napadače Cityja

Guardiolin City mora igrati nogomet u punom smislu tog značenja, kako bi igrači poput Aguera, De Bruynea, Sterlinga i Silve mogli doći do kompletnog izražaja. Ostatak momčadi, dakle sedmorica u polju, moraju trojicu ofenzivaca 'izgurati' naprijed da kroz totalnu slobodu kretnji rade ono što najbolje mogu - finiširaju akcije. 

Tu je filozofiju objasnio Thierry Henry koji je pod Pepom igrao u Barceloni od 2008. do 2010.

- Za Guardiolu, pobjeđivanje je posljedica dobre igre s loptom na zemlji, kroz poštivanje plana igre i pozicioniranja te zadržavanja posjeda lopte. Posjed je ključan. On postavlja sve na svoje mjesto kako bi uspio imati loptu u posljednjoj trećini terena.  Kad se lopta prenese u to polje, vjeruje igračima koje je postavio naprijed. Njihovo je da završe akciju, a akcije se ne planiraju, one su plod mašte - objašnjava legenda Arsenala.

Trenutni napadački izbori 'građana' trebali bi zadovoljiti ukus zahtjevnog španjolskog trenera, ali isto tako neće biti iznenađenje ukoliko odluči tu dodati još neko ime.

Špekulira se o Alexisu Sanchezu (Arsenal) i Pierre-Emericku Aubameyangu (Dortmund), gdje je potonji posebno zanimljiv igrač koji je u dresu Dortmunda od 2013. upisao 94 nastupa i 54 gola.

Smatra ga se podcijenjenim, jer riječ je o rasnom golgeteru kojeg već dugo traži čitava Europa, a igranje pod Guardiolom sigurno mu animira maštu, pogotovo kroz način igre koji posve oslobađa napadački potencijal pojedinca.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

VIDEO Je li ovo najbolji gol u HNL-u ove sezone?! Pogledajte nezaustavljivi projektil Ekonga
SAŽETAK ISTRA - SLAVEN

VIDEO Je li ovo najbolji gol u HNL-u ove sezone?! Pogledajte nezaustavljivi projektil Ekonga

PULA - Nogometaši Istre 1961 pobijedili su Slaven Belupo 3-0 u Puli u utakmici 32. kola HNL-a. Puljani su poveli u šestoj minuti golom Eliasa Fileta iz penala. Emmanuel Ekong u 15. minuti zabio je možda i najbolji gol u HNL-u ove sezone nezaustavljim projektilom s barem 25 metara daljine. A za konačnih 3-0 lopta se odbila od golmana Slavena Ivana Sušaka.

UŽIVO Varaždin - Dinamo 0-0: Pravi HNL raritet u Varaždinu, 15 udaraca u prvih 45 minuta!
MODRI U SUSJEDSTVU

UŽIVO Varaždin - Dinamo 0-0: Pravi HNL raritet u Varaždinu, 15 udaraca u prvih 45 minuta!

Varaždin je zadnji put zaustavio Dinamo na domaćem terenu, a prije 10 dana "modri" su teškom mukom slavili na Maksimiru. Sada imaju novu priliku prenoćiti na prvome mjestu uoči derbija s Rijekom
VIDEO Kramarić u žestokoj svađi s navijačem nakon poraza
IZ NEPOZNATIH RAZLOGA

VIDEO Kramarić u žestokoj svađi s navijačem nakon poraza

Andrej Kramarić zabio je dva gola u porazu Hoffenheima u 31. kolu Bundeslige, a nakon utakmice kamere su ga uhvatile u žestokoj svađi s navijačem