Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
108 komentara

Rat je počeo na Maksimiru, ali Jugoslavija je nestala u Splitu

Puno je značajnih utakmica odigrano u 38 godina poljudske ljepotice, ali niti jedna nije bila nalik ovoj. Prošlo je 27 godina od prekinute utakmice Hajduka i Partizana na kojoj je zapaljena zastava Jugoslavije

Foto: YouTube
108 komentara

Na današnji dan prije 27 godina navijači Hajduka prekinuli su utakmicu protiv Partizana na Poljudu, skinuli su jugoslavensku zastavu, zapalili je i tako je vratili na jarbol uz ovacije 20.000 ljudi. Bio je to početak kraja Jugoslavije.

POGLEDAJTE VIDEO

 

Bila je srijeda 26. rujna 1990. godine. Partizan je vodio 2-0, a u 71. minuti stotine navijača ulaze na teren. Partizanovi igrači bježe u svlačionicu, a Poljud postaje mjesto jedne od najvažnijih utakmica u hrvatskoj povijesti.

Puno je značajnih utakmica odigrano u 38 godina poljudske ljepotice, ali niti jedna bila nalik ovoj. Na Poljudu su te srijede navijači ustali protiv velikosrpske politike, a zapaljena jugoslavenska zastava označila je početak rađanja samostalne Hrvatske.

 

Ako je onaj kultni Bobanov nasrtaj na milicajca na Maksimiru na utakmici Dinama i Zvezde četiri mjeseca prije ove utakmice na Poljudu bio početak rata, možemo reći da je ovo dan kad je Jugoslavija nestajala u pepelu zastave koja je polako gorjela na jarbolu desno od semafora...

Naši partneri pišu
Message