Obavijesti

Sport

Komentari 3

Reli električnih vozila protiče u beskonačnom punjenju auta...

Reli električnih vozila protiče u beskonačnom punjenju auta...
11

Od 11 sati na putu samo smo 5 proveli u vožnji. Ostatak vremena smo se dosađivali čekajući da se automobili napune. Slične probleme su imali i mnogi drugi timovi...

VIDEO

U tijeku je drugi dan relija električnih vozila Nikola Tesla. Riječ je o prvom natjecanju u Hrvatskoj ovog tipa. Zadatak natjecatelja je priječi više od 750 kilometara u tri dana u električnom automobilu. Utrka se održava na ruti između Rovinja, Otoka Krka, Zadra, Like, Plitvičkih jezera i Zagreba. Sudjeluje više od dvadeset električnih automobila, od prestižnih Tesle Roadstera, Tesle Modela S pa sve do Smarta, Mitsubishija i-MiEV i Nissana Leafa u kojem se natječe ekipa 24sata. Posebno zanimljive su kućne prerade Tica, AX-a i stare Bube koje također sudjeluju u okršaju s višestruko skupljim novim modelima.

Iako je naš tim jučer poslijepodne bio uvjeren da će na cilj u Njivicama na Krku stići prije mraka to se nije dogodilo. Kao i mnogi drugi automobili naš Leaf je na zasluženo punjenje stigao tek oko 23 sata. I to sa samo 7% preostalog kapaciteta baterije. Slične probleme su imali i mnogi drugi timovi, a sve je to posljedica vrlo dugog vremena punjenja električnih automobila. Od 11 sati na putu samo smo 5 proveli u vožnji. Ostatak vremena smo se dosađivali čekajući da se automobili napune. Na dosta veliku potrošnju je utjecao i vrlo zahtjevan brdoviti teren, pa je jedna posada u “kućnoj” preradi Jeepa Wranglera odustala u Opatiji gdje je kolona električnih vozila također izazvala veliko zanimanje mještana i turista.

Današnja dionica od Njivica do Zadra podjednako je dugačka no osjetno lakša pa za sada sve prolazi u redu. Dok ovo pišemo nalazimo se u Starigradu Paklenici gdje je Leaf nakon 160 pređenih kilometara zastao na kratkom nadopunjavanju baterije za preostalih četrdesetak kilometara do Zadra. Tempo je i dalje spor za sve osim modele Tesle koji bez problema prevale čitavu etapu velikom brzinom i bez punjenja.

Sutra je na programu “kraljevska etapa” od Zadra preko Smiljana i Plitvica do Zagreba u dužini od gotovo 350 km. S obzirom na punjenje automobila nekim će natjecateljima za to trebati možda i 20 sati.

Uskoro serijski elektro auto iz Hrvatske?

Na reliju sudjeluju i dva automobila hrvatskog Dok-Inga. Mali Loox, poznatiji po bivšem imenu XD privlači pažnju gdje god se pojavi, a etape završava uglavnom brže od serijskih automobila što mu svakako govori u prilog. Saznali smo da je i konačno prodan jedan Loox a kupac je zagrebački Fakultet elektronike i računarstva. Prema Vjekoslavu Majetiću, vlasniku Dok-Inga bliži se i serijska proizvodnja ovog automobila.

Punionica ipak ima, ali “u tragovima”

Tijekom relija ugodno smo se iznenadili u Labinu i Starigradu Paklenici gdje su postavljene javne punionice električnih automobila. Njihovo korištenje je za sada potpuno besplatno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao