Obavijesti

Sport

Komentari 56

Revolucija na SP-u: 'Time-out', sudački sprej i gol-tehnologija

Revolucija na SP-u: 'Time-out', sudački sprej i gol-tehnologija
3

Fifa će u Brazilu po prvi puta koristiti gol-tehnologiju. Sudac će dobiti signal na satu koji će ga obavijestiti je li lopta prešla crtu. Novina je i sprej, kao i minuta odmora...

VIDEO

Frank Lampard puca sa 16 metara. Lopta se odbija od prečke u gol. Engleski navijači i igrači slave. Svi su vidjeli da je lopta prešla crtu. Svi osim suca. Lampardov poništen gol sa Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi protiv Njemačke natjerao je Fifu da ozbiljno razmisli o uvođenju gol-tehnologije. 

Suci će na satu vidjeti je li gol ili nije

Nakon testnog perioda Fifa je odlučila uvesti ovu tehnologiju na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Sucima će biti znatno olakšan posao. Suci će na ruci nositi poseban sat koji će biti povezan sa senzorima u golu. Kad lopta prijeđe liniju, suci će dobiti signal i iste sekunde moći će pokazati na centar. 

To će omogućiti neprekidanje igre i onemogućiti pogreške kao u slučaju Franka Lamparda i gola Njemačkoj 2010. godine. Bit će to prvi put u povijesti svjetskih prvenstava da se koristi gol-tehnologija.

Sudačkim sprejem protiv varalica

No nije gol-tehnologija jedina novina na ovom SP-u. Po prvi put u povijesti svjetskih nogometnih prvenstava Fifa je odobrila korištenje sudačkog spreja koji nakon nekog vremena jednostavno nestane. 

Suci će imati sprej kojim će obilježiti mjesto slobodnog udarca, kao i liniju gdje "živi zid" mora stajati. Tako neće više biti moguće varati suce, približavati mjesto izvođenja slobodnjaka, a niti približavati "živi zid" i skratiti kut izvođaču slobodnjaka.

Sudac, može time-out?

Premijeru u Brazilu imat će i time-out, odnosno minuta odmora. Mnogi izbornici i igrači tražili su od Fife primjenu ovog pravila s obzirom na klimu u Brazilu. Suci će tijekom utakmica imati pravo dva do tri puta prekinuti susret kako bi se igrači osvježili.

U vrijeme Mundijala očekuju se visoke vrućine koje će, u kombinaciji s visokim postotkom vlage, stvarati probleme igračima, ali i navijačima. Najgore će biti na sjeveru i sjeveroistoku Brazila, gdje će uz 35 stupnjeva biti i 80 posto vlage u zraku. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Tyson Fury: Spavao sam s više od 500 žena. Odvratno i prljavo
VARAO ŽENU, SAD SE KAJE

Tyson Fury: Spavao sam s više od 500 žena. Odvratno i prljavo

Ja sam lažov, varalica, pravi otrov. Dosta sam gluposti napravio, ali svi pravimo greške. Jedino zbog čega se kajem je to što sam imao odnose prije braka. Volio bih to izbrisati iz života, kaže svjetski prvak

Forbes objavio listu najbogatijih sportaša: Srbin i Slovenac su na popisu, hrvatski sportaši nisu...
LOVA DO KROVA

Forbes objavio listu najbogatijih sportaša: Srbin i Slovenac su na popisu, hrvatski sportaši nisu...

Zbog priljeva novca s Arapskog poluotoka, 50 najplaćenijih sportaša nikad nije više zarađivalo. Na vrhu liste je Cristiano Ronaldo, a među 50 najplaćenijih je čak 19 NBA košarkaša
Dinamo trlja ruke! Kopenhagen izgubio derbi, 'modri' sve bliže plasmanu u doigravanje LP-a
POGLEDAJTE VIDEO

Dinamo trlja ruke! Kopenhagen izgubio derbi, 'modri' sve bliže plasmanu u doigravanje LP-a

Dinamu se moraju poklopiti još dva uvjeta. Prvi je da Real Madrid pobijedi Borussiju Dortmund u finalu Lige prvaka, a drugi je da Slavia Prag ne bude prvak Češke. I tu Dinamo dobro stoji