Obavijesti

Sport

Komentari 0

Rijeka je imala Nizozemca, a AZ bio kraj karijere za 'vatrenoga'

Rijeka je imala Nizozemca, a AZ bio kraj karijere za 'vatrenoga'
4

Brojne su nogometne poveznice Rijeke i Hrvatske s Nizozemskom i Alkmaarom. 'Tulipane' su 'Vatreni pobijedili na SP '98 u tekmi za broncu, de Wit je igrao s Tomečakom u Bruggeu, a Clasie s Murićem u Ajaxu

VIDEO

Europska liga 2014. godine. Na De Kuipu Feyenoord-Rijeka 2-0, a na Kantridi: Rijeka-Feyenoord... 3-1! Nisu, dakle, Nizozemci prvi put stali na riječki europski put kao što će sutra stati AZ u Alkmaaru. A kad ih je put nanio na Rijeku, nije da su se baš lijepo proveli.

POGLEDAJTE VIDEO: Trenirali pa na avion za Alkmaar

Pokretanje videa...

Rijeka uoči AZ-a 01:42

Poveznica riječkog tj. hrvatskog s nizozemskim nogometom i konkretno AZ-om ima, naravno, podosta. Te 2014. (24. listopada) priča na Kantridi se odvrtjela pod radnim naslovom 'Krama pomeo Feyenoord':

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Rijeka-Feyenoord 3-1 (1-0 Kramarić 63', 1-1 Toomstra 66', 2-1 Kramarić 71' 3-1 Kramarić 76'-11m)

Rijeka: Vargić – Tomečak, Mitrović, Lešković (od 65. Samardžić), Leovac – Jugović (od 85. Kvržić), Jajalo, Cvijanovič, Sharbini – Moses (od 88. Krstanović) – Kramarić.

Feyenoord: Vermeer – Steenvorden, Kongolo, Nelom, Wilkshire (od 46. Karsdorp) – El Ahmadi, Immers, Clasie – Toomstra, Kazim-Kazim (od 81. Te Vrede), Manu (od 81. Boetius).

Goran Kovačić/PIXSELL

Dvojica igrača od te večeri sutra će opet u duel: Ivan Tomečak vs Jordy Clasie. Drugi put, nakon šest godina. Clasie, na žalost, sutra neće moći stisnuti ruku jednom starom prijatelju...

On i Robert Murić su dvije godine dijelili juniorsku svlačionicu Ajaxa, ali Murić iz zdravstvenih razloga nije ni otputovao u Alkmaar. Vidjet će se dečki 10. prosinca kada AZ dolazi na Rujevicu.

Tomečak će ne samo opet igrati protiv Clasieja nego biti na suprotnim stranama s 'desetkom' s kojom je šest mjeseci igrao zajedno u belgijskom Bruggeu: Dani de Witt je uz Bruna Martinsa Indija najpoznatije ime Alkmaara u kojem je svoju nogometnu karijeru prije gotovo punog desetljeća završio nekadašnji golman 'vatrenih' - Joe Didulica.

'Nismo mi simpatični protivnici, Rijeka u Europi ide po bodove'
'Nismo mi simpatični protivnici, Rijeka u Europi ide po bodove'

A kad smo kod 'vatrenih'... Najljepša hrvatska nogometna poveznica sigurno je ona mundijalska, iz slavne brončane 1998. Na SP-u u Francuskoj na Parku prinčeva za 3. mjesto igrali su Hrvatska i zastrašujuće moćna Nizozemska (Seedorf, Bergkamp, Davids, braća de Boer, Overmars...).

Trenerski velemajstor Miroslav Blažević zacementirao je vezni red iz kojeg su Prosinečki i Boban zajedno sa Šukerom radili nered objektivno jačem protivniku pa se Parizom na kraju orila hrvatska pjesma: Hrvatska vs Nizozemska 2-1, Hrvati treći na svijetu!

Franko se oporavlja, ali Rijeka ima četvoricu s korona virusom
Franko se oporavlja, ali Rijeka ima četvoricu s korona virusom

'Regimente' Hrvata su, naravno, igrale za nizozemske klubove, ali... Postoji i jedan Nizozemac koji je - igrao za Rijeku! Dva Elvisa, šef struke Scoria i sportski direktor Brajković, radili su onoj pred-miškovićevskoj, siromašnoj Rijeci.

U tmurnu zimu 2011. na pomoćnom igralištu Kantride, večernji trening. Bura dere, traje prijelazni rok, a u blagajni - tri prsta debela paučina. A na umjetnoj travi novo lice...

Sergio Zijler. To je taj, jedini Nizozemac u povijesti Rijeke. Dečko je bio krilo. Brz k'o lokomotiva, ali dosta posvađan s loptom.

Kao klinac je bio u Ajaxu i Twenteu, seniorsku karijeru gradio u Willemu II, a u Rijeci ostao samo jednu polusezonu i odigrao ukupno 110 minuta raščetvorenih na četiri utakmice. Bez gola, bez asistencije. Poslije je otišao u Zelinu, a zadnji pokušaj oživljavanja karijere imao je u rumunjskome Cluju. Bezuspješno.

Nisu nam samo boje zastava iste, osim crven-bijeli-plavi dosta je drugih poveznica. Kroz prizmu europskog klupskog nogometa i u očekivanju sutrašnjeg dvoboja na AFAS-u nekako je srcu najdraža ona: Rijeka-Feyenoord 3-1.

U napadu više nema takvog majstora kao što je Kramarić, ali još jedna poveznica postoji... Neka mladi Slovenac s riječke klupe ponovi priču svog slavnog sunarodnjaka. Ako je mogao Matjaž Kek onda (zašto ne?) može i Simon Rožman!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu