Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
28 komentara

Novi detalji istrage: Pilot je bio daltonist, nije smio voziti noću

Emiliano Sala stradao je 21. siječnja, avion koji ga je prevozio od Nantesa do Cardiffa se srušio u Engleski kanal. BBC je objavio nove detalje istrage koji pokazuju da Davi Ibbotson nije smio pilotirati te večeri

Foto: Instagram/Facebook
28 komentara

David Ibbotson (59), pilot koji je prevozio Emiliana Salu, bio je daltonist, dalekovidan i nije bio licenciran za noćne letove.

Novi su to detalji istrage o nesreći argentinskog nogometaša. On je kobnog 21. siječnja letio iz Nantesa u Cardiff za kojeg je potpisao ugovor vrijedan 17 milijuna eura. U novi klub nikada nije stigao jer se njegov avion srušio u Engleski kanal.

Informacije je objavio BBC, a uprava za civilno zrakoplovstvo Velike Britanije ih je odbila komentirati. Otprije je poznato da Ibbotson nije imao licencu za vožnju privatnog aviona Piper Malibua, a sada ugledni BBC tvrdi da je imao američku licencu samo za vožnju po dnevnom svjetlu i nije smio uopće voziti po noći. Zbog dalekovidnosti je morao nositi naočale za viziju u blizini.

Za dobivanje noćne dozvole za letenje, pilot mora proći petosatni test teorijskog dijela i pet sati obuke. Također, bitno je da pilot jasno razlikuje zelenu i crvenu boju, a on to nije mogao.

- Letenje izvan ograničenja licence je nezakonito. Europska zrakoplovna pravila definiraju noć za pilote kao vrijeme od pola sata nakon zalaska sunca do pola sata prije izlaska sunca. Sposobnost razlikovanja zelenih i crvenih svjetala ključna je za letenje po noći - rekli su izvori BBC-u.

Emiliano je iz Nantesa trebao poletjeti u jutarnjim satima, ali je uzlijetanje na kraju pomjereno za 19 sati. Do tada je sunce u Nantesu već bilo zašlo...

Salina majka: Je li bilo nemara? Neka krivci odgovaraju

Privatni avion kojim je Sala putovao iz Nantesa u Cardiff srušio se u Engleski kanal 21. siječnja. U olupini aviona uočeno je tijelo 4. veljače, nekoliko dana kasnije potvrđeno je da je riječ o tijelu Emiliana Sale. Autopsija je pokazala da je umro od ozljeda glave, a ne od utapanja.

Tijelo pilota Davida Ibbotsona još uvijek nije pronađeno. Kompletna istraga koja će otkriti sve razloge koji su doveli do nesreće bi mogla potrajati i do godinu dana. 

NEUTJEŠNA JE Potresni intervju Saline majke: Sine, moram znati što se desilo

- Pokušavamo razumjeti kako se to dogodilo, zašto se dogodilo Emilianu... Je li kriv aerodrom, pilot, posrednik koji je dogovorio let? Tražimo pravdu, jednostavno želimo znati istinu. Želimo znati je li bilo nemara, je li netko pogriješio, a ako je, onda da i odgovara za to. Toliko je pitanja na koja nemamo odgovor, ali vjerujemo u pravdu - poručila je prije desetak dana u svom prvom intervjuu nakon nesreće nogometaševa majka, Mercedes Taffarel.

Naši partneri pišu
Message