Obavijesti

Sport

Komentari 352

Povijest se ponovila: Hrvatska izgubila, idemo sad po broncu

Povijest se ponovila: Hrvatska izgubila, idemo sad po broncu
13

Hrvatska košarkaška reprezentacija neće igrati u povijesnom finalu Eurobasketa nakon što je u polufinalu Litva slavila 77-62. Repešine igrače čeka borba za broncu

VIDEO

Davne 1995. godine Hrvatska se posljednji put našla u prilici za plasman u finale Eurobasketa. Na tom putu stala nam je Litva, a iz Atene smo se vratili s broncom.

Uslijedila je 'crna rupa' u trajanju od 18 godina, a onda je uslijedilo ugodno iznenađenje i treća prilika za finale. S druge strane opet je stajala Litva, imali smo priliku za revanš, no povijest se ponovila, a Hrvatska je u Ljubljani izgubila 77-62.

Kao i tada Litavci su se pokazali boljim protivnikom te su zaustavili niz hrvatske košarkaške reprezentacije od osam pobjeda te nam u nedjelju slijedi borba za brončanu medalju.

A za razliku od vremena kad smo bili košarkaška sila, utakmica za treće mjesto neće biti utješna nagrada, već nova prilika za treću europsku broncu od nezavisnosti. 

Litva je trenutno rang više od Hrvatske, koja nije podbacila. Štoviše, nadigravala se prvo poluvrijeme, koje je ptišlo na stranu protivnika s dostižnih 40-37. No onda je u trećoj četvrtini uslijedio raspad sistema naše momčadi. Litavci su nas izludili tricama Maciulisa, odvevši svoje igrače u jednom trenutku na najviših 20 koševa razlike. Hrvatska se u tom periodu mučila zabivši samo osam koševa, naspram 21 Litve.

Od tog se šoka nismo oporavili u posljednjoj dionici te smo uspjeli tek smanjiti na -15. Hrvatska nije imala raspoložene šutere, osim Bojana Bogdanovića, koji je jedini bio dvoznamenkast s 15 koševa. S druge strane, do finala 'zelene' je predvodio nezaustavljiv trojac Maciulis (23 koša), Kleiza (22 koša) i Kalnietis (18 koševa), za koje nismo imali nikakvo rješenje.

Podbacili smo u šutu za tri ubacivši samo tri trice iz 20 pokušaja (15 posto), dok je Litva ubacila devet trica. No drugi poraz Hrvatske u ljubljanskim Stožicama, nije dočekan na nož, štoviše, dvoranom su tisuće hrvatskih navijača pozdravile hrvatske junake, koji imaju dan odmora za sabrati se i napraviti podvig u utakmici za treće mjesto.

Jer, bila to Španjolska ili Francuska, u nedjelju sigurno neće biti lako, no Repešini igrači bili su otpisani već prije samog turnira, a onda su srčanošću dokazali da Hrvatsku mogu ponovo vratiti tamo gdje joj je i mjesto - europski vrh.

Izjave trenera i igrača pročitajte ovdje.

Polufinale Eurobasketa:

Hrvatska - Litva 62-77

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 352
VIDEO

VIDEO Redar izbacio dječaka s terena, Ristovski ga preoteo! U loži poludjeli: 'To mu je posao'
NEPOTREBNA SCENA

VIDEO Redar izbacio dječaka s terena, Ristovski ga preoteo! U loži poludjeli: 'To mu je posao'

Pljesak je zamijenio zvižduke, a Ristovski se iskazao još jednom gestom, koju će dječak sigurno upamtiti. A na tribinama je predstojnik Zajecovog ureda ušao u žustru raspravu s direktorom Varaždina

Varaždin - Dinamo 0-1: Vidović izvukao 'modre', Dabro ih propustio šokirati u završnici
NOĆENJE NA VRHU

Varaždin - Dinamo 0-1: Vidović izvukao 'modre', Dabro ih propustio šokirati u završnici

Varaždin je zadnji put zaustavio Dinamo na domaćem terenu, a mogao je to napraviti i ovaj put da je Dabro kaznio grešku Theophilea. Vidović je zabio pobjednički gol za samo 53 sekunde u drugom poluvremenu
VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić
GOLIJADA U SPLITU

VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić

Sadržajnu utakmicu bez Marka Livaje pred praznim Poljudom odigrali su Hajduk i 'davljenik' Rudeš. Rudešani su u Split stigli spuštenog garda pa teško nastradali, no uspjeli su stvoriti niz odličnih prilika