Obavijesti

Sport

Komentari 16

Nitko kao Sandra: Dominira godinama, a tek je na početku

Nitko kao Sandra: Dominira godinama, a tek je na početku
1

Nevjerojatna Sandra Perković Hrvatskoj je na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru donijela petu medalju te se tako pridružila Stipanoviću, braći Sinković, Martinu i Glasnoviću

VIDEO

Ako je netko od naših sportaša kotirao visoko za zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Riju onda je to bacačica diska Sandra Perković (26). Naravno, uz braću Sinković. Svjetska prvakinja, četverostruka europska pobjednica i zlatna sa zadnjeg OI-a osvojila je petu medalju za Hrvatsku u Riju.

Hrvatska rekorderka u bacanju diska rođena je u Zagrebu 1990. godine, a bacanjem se počela baviti još kao tinejdžerka. Kao i Josip Glasnović te Filip Hrgović, dolazi iz zagrebačke Dubrave. Trenirao ju je legendarni pokojni trener Ivan Ivančić, pod čijim vodstvom je nastupila u finalu Europskog prvenstva 2010. godine u Barceloni. Ne samo da je nastupila kao najmlađa finalistica, nego je osvojila zlatnu medalju i najavila žestoku dominaciju sljedećih godina.

- Isplakali smo se kao nikad, znate kako je to kad emocije dođu do vrhunca. Nisam mogla zaspati, na poslu sam s podočnjacima. Kad sam u 6.30 otvorila novine i pročitala kako je zlato posvetila meni, tu je tek puklo - rekla je tada njena mama Vesna.

Sandra je na početku karijere nailazila na brojne zdravstvene probleme, a najkritičnije je bilo kada joj se upaljeno slijepo crijevo rasprsnulo na treningu. Otišla je na pregled, ali su liječnici ustvrdili kako joj nije ništa. Tek kada se vratila u bolnicu nakon tri dana s temperaturom 41, ustanovili su da nešto nije u redu. Sandra je podvrgnuta operaciji i zamalo je izbjegnula trovanje krvi (sepsa).

- Dva-tri dana bilo je rizično, život mi je visio o koncu, upalila mi se cijela utroba. Poslije su liječnici rekli da se u 90 posto slučajeva ne preživi nakon ovakve operacije. To ni mama nije znala. Eto, ja sam bila u onih deset posto. Tako je Bog htio - rekla je onda Sandra.

Athletics - European championships - Amsterdam

Perković je u karijeri osvojila sve. A tek joj je 26 godina. U bacanju diska, kugle i kladiva ono najbolje od sportaša dolazi tek iza 30. godine života. No kao što je Lionel Messi debitirao već sa 16 za Barcelonu i pokazao kakva je klasa, tako je i Sandra, u atletskim okvirima, od najranijih dana pokazivala klasu.

Osvojila je Europsko zlato u Barceloni pa u Helsinkiju. Zatim je isto ponovila i u Zürichu, kao i ove godine u Amsterdamu. Četiri Europska prvenstva zaredom nitko joj nije mogao ništa. Svjetska je prvakinja iz Moskve, a viceprvakinja iz Pekinga. Na zadnjim Olimpijskim igrama u Londonu osvojila je zlato, a sada ga je potvrdila obranom naslova.

Jedno je sigurno - ovakva dominacija u hrvatskim okvirima je rijetka, nešto poput Janice Kostelić u skijanju. Ili Braće Sinković u veslanju. Najbolje bacačke godine su tek pred njom i, ako ju posluži zdravlje, mogla bi postati jedna od najvećih sportašica ovih prostora.

Sva odličja Sandre Perković:

Zlata:

  • Novi Sad, 2009. godina - zlato na juniorskom Europskom prvenstvu
  • Barcelona, 2010. godina - zlato na Europskom prvenstvu
  • Helsinki, 2012. godina - zlato na Europskom prvenstvu
  • London, 2012. godina - zlato na Olimpijskim igrama
  • Moskva, 2013. godina - zlato na Svjetskom prvenstvu
  • Zürich, 2014. godina - zlato na Europskom prvenstvu
  • Amsterdam, 2016. godina - zlato na Europskom prvenstvu

Srebra:

  • Hengelo, 2007. godina - srebro na juniorskom Europskom prvenstvu
  • Ostrava, 2007. godina - srebro na Svjetskom prvenstvu do 17 godina
  • Beograd, 2007. godina - Europski olimpijski festival za mlade
  • Peking, 2015. godina - srebro na Svjetskom prvenstvu

Bronce:

  • Bydgoszcz, 2008. godina - bronca na juniorskom Svjetskom prvenstvu
  • Marakeš, 2008. godina - bronca na Kontinentalnom kupu
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Za njega ne postoji "ne mogu": Dva zlata u dva različita sporta
POI RIO

Za njega ne postoji "ne mogu": Dva zlata u dva različita sporta

Australski paraolimpijac Dylan Aclott osvojio je zlatnu medalju u tenisu u paru sa sunarodnjakom Heathom Davidsonom. Prije osam godina u Pekingu je uzeo zlato u košarci...

Paović i Lučić bez polufinala: Namučile smo jake Kineskinje
POI

Paović i Lučić bez polufinala: Namučile smo jake Kineskinje

Mirjanja je odigrala fantastičan meč i Kineskinja je bila izbezumljena. Bilo mi je super zabavno gledati kako je za vrijeme 'time-outa' cijela kineska klupa bila u drami, rekla je Sandra Paović
Budetić bez medalje: U šoku sam, ne znam što se dogodilo
POI RIO

Budetić bez medalje: U šoku sam, ne znam što se dogodilo

NIJE IŠLO Branimir Budetić s hicem od 59.33 metara iz pete serije ostao je korak do brončane medalje u Riju, za koju mu je nedostajalo metar i 27 centimetara...