Obavijesti

Sport

Komentari 148

Saračević: Lino Červar je jedan i jedini, mora biti novi izbornik

Saračević: Lino Červar je jedan i jedini, mora biti novi izbornik
1

VESELIN VUJOVIĆ? Ništa! O njemu ne želim ništa pričati. Baš tako napiši, ništa ne želim o njemu govoriti - rekao je Vujin bivši pomoćnik iz PPD Zagreba, Zlatko Saračević

VIDEO

Nakon 20-ak francuskih dana, u kojima je gledao i u komentirao ono što pokazuju najbolji rukometaši na svijetu, Zlatko Saračević vratio se svom poslu - RK Dubrovniku. Riječ je o vodećem drugoligašu, Sarač je trener, a promjena u rukometnom smislu ogromna.

- Što me dočekalo? Deset igrača na treningu! Ostali rade, u školi su, na fakultetu... - javio se Saračević, koji se u Dubrovniku smjestio u stanu u Gružu, odmah pokraj bazena.

Daleko je rukomet od vaterpola u Gradu, daleko će i ostati, ali Sarač je doveo rukometnu euforiju podno Zidina, uveo klub iz treće u drugu ligu, a sad puca i na prvu.

- U srijedu smo odradili prvi trening nakon pauze, a već sljedeći tjedan počinje prvenstvo. Tako je to, s desetak dana treninga krećemo u pohod na prvu ligu - kaže 55-godišnji Banjalučanin.

Prvoligaške ambicije Dubrovnika, naravno, trenutačno baš i nisu top tema u svijetu našeg rukometa, puno se toga ovih dana događalo, a i događat će se. Prošlo je nekoliko dana od završetka SP-a, emocije su se malo slegle, dojmovi također...

- Osvojiti četvrto mjesto na svijetu je uspjeh, bez daljnjeg, ulazak u polufinale SP-a je rezultat na koji se nema što reći. I to je, gledajući samo rezultat, bilo dobro. No, s druge strane, ove zadnje dvije utakmice sve su pokvarile, cijeli dojam i sve što se događalo do tad na turniru - kazao je Saračević.

Odmah po završetku utakmice protiv Slovenije u eteru je jasno rekao da "za ovo netko mora odgovarati". Samo tri dana poslije odgovarao je izbornik i njegov stožer. Željko Babić po hitno je postupku postao bivši.

- I to mi je logično. Očekivano i logično. Bih li napravio isto da sam u poziciji odlučivanja? Nasreću, nisam, ali ponovit ću da mi ova odluka logična. Pokazali smo svašta na ovom prvenstvu, da možemo igrati i jako dobro i katastrofalno, pa čak i da možemo igrati jako dobro i katastrofalno unutar jedne utakmice. No sve je to manje važno od ove posljednje dvije utakmice, koje smo morali dobiti. Da, morali! Kad vodiš šest razlike devet minuta prije kraja, jednostavno nema druge opcije nego dobiti utakmicu, kako god znaš - misli Sarač.

Osim bez Babića, hrvatski rukomet ostao je i bez Ivana Balića te Petra Metličića. Barem privremeno, možda ih budući izbornik nekako uspije negdje uklopiti...

- Logično je da, ako odlazi izbornik, odlazi i cijeli njegov stožer. E sad, hoće li netko tko dođe uzeti njih ili nekoga drugog ili trećeg, to je stvar i odluka tog novog izbornika. Bilo bi blesavo tom čovjeku bilo koga nametati iz ovih ili onih razloga, tako se ne bi znalo što je čija odgovornost, a to nije dobro - vjeruje Sarač.

Potraga za novim izbornikom, najavili su iz HRS-a, završit će najkasnije u roku mjesec dana, a o kombinaciji o kojoj se najviše govori - Červar izbornik, Goluža pomoćnik - dobri stari Zlatko ima jasan stav.

- Ako se mene pita, najbolja kombinacija koja može biti je Lino Červar! Gledajući sve ono što je napravio, sve ono što Lino predstavlja, ali i ono što nas čeka, Europsko prvenstvo u Hrvatskoj, on je daleko ispred svih. Jednostavno mora imati prednost, čak bih rekao da je situacija ovakva: dok Lino govori, svi ostali bi trebali šutjeti. Tako barem ja mislim. Goluža?

Pitanje pomoćnika rješavat će izbornik, mora biti onako kako on odluči - otvoreno kaže Saračević.

Lino još ne želi govoriti o povratku, čeka pravi trenutak, ali nije propustio reći da "treba skupiti glave i napraviti najbolje za hrvatski rukomet". U prijevodu, skupiti svu pamet koju imamo...

- I to je jedan od razloga zbog kojih je on idealan izbor. Svojim znanjem i karizmom sposoban je ujediniti sve ljude uključene u taj projekt, za koji baš i nemamo previše vremena. Za deset mjeseci će Euro već stići, moramo se požuriti - misli Saračević.

Sa strane se ponekad čini da ta "hrvatska rukometna pamet" baš i nije ujedinjena, da bi svim tim našim legendama dobro došla "terapija" koja će ih ujediniti...

- A čuj, svatko od nas ima svoje mišljenje i viđenje situacije, to je i normalno, ali zapravo je nebitno što mislimo mi koji nismo direktno poslom vezani za funkcioniranje Saveza i reprezentacije. Ja sam, primjerice, bio na SP-u u ulozi komentatora, zato sam bio plaćen i nešto sam morao govoriti. Sad, nekome se to sviđa manje, nekome više, ali tako je to - ne uzrujava se previše Sarač.

Oni koji vode hrvatski rukomet, čelnici Saveza, prepustili su njegovo iskustvo i pamet televizijskim gledateljima, nisu previše zainteresirani za ono što bi Sarač eventualno imao za reći.

- Ne, nikad me nitko nije zvao niti predlagao da dođem na bilo koju funkciju u savezu. Baš nikad. Zašto? Nemam pojma... Radio sam u Zagrebu, sad radim u Dubrovniku, radim i na RTL-u, a sa svim tim ja sam sretan i zadovoljan. Ako me netko bude trebao, želio čuti, tu sam, na raspolaganju, svi znaju kako doći do mene. Ali ne pada mi napamet nuditi se bilo kome, gurati, to nikako - kazao je Zlatko, kojem su mnogi zamjerili što je tijekom utakmice protiv Slovenije kazao nešto u smislu: "Dobro je što Vujović nije naš izbornik, on ne bi vodio Duvnjaka na SP, a sad ga Duvnjak sam dobiva". Nakon toga su, znate već, Slovenci preokrenuli i uzeli broncu.

- Nisam baš tako rekao, ponavljali smo Filip Brkić i ja stalno da ništa nije gotovo dok nije stvarno gotovo, a to sam rekao samo u kontekstu Duvnjaka, ne u smislu da je utakmica riješena - pojasnio je Saračević.

S Veselinom Vujovićem je surađivao u PPD Zagrebu, bio mu je pomoćnik jedno vrijeme, pa je sam odustao. A danas o Vuji kaže...

- Ništa! O njemu ne želim ništa pričati. Baš tako napiši, ništa ne želim o njemu govoriti - kazao je Saračević, ne želeći dodatno objašnjavati gdje je točno među njima puklo.

Nije upitno jedino da je do pucanja došlo...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 148
VIDEO

ŠOK U PARIZU: Kauboji imali broncu u džepu pa se ugasili...
SLOVENCI SLAVE

ŠOK U PARIZU: Kauboji imali broncu u džepu pa se ugasili...

Slovenija je pobijedila Hrvatsku 31-30 za svoju prvu medalju u povijesti. Hrvatska je igrala čudesno, vodila je osam razlike, a onda je na 20 minuta 'nestala'. Poklonili smo Slovencima broncu...

On je rukometni Totti: Zlatko Horvat cijeli je život zagrebaš
ŽIVOTNA PRIČA ZLATKA HORVATA

On je rukometni Totti: Zlatko Horvat cijeli je život zagrebaš

Bilo je nekih ponuda, zvali su me i iz inozemstva, ali kad god bi došla neka ponuda, Zagrebova bi bila još bolja. I svaki put bih ostao, kazao je Zlatko dok je objašnjavao svoj cijeli jedan život u Zagrebovu dresu
Probali smo pucati sedmerac: Poruke podrške stižu od svuda
IZ FRANCUSKE

Probali smo pucati sedmerac: Poruke podrške stižu od svuda

Možete zamisliti kako je jučer bilo Zlatku Horvatu na sedmercu u zadnjoj sekundi za finale Svjetskog prvenstva. Poruke podrške stižu sa svih strana - Dario Šarić, Mario Mandžukić, braća Sinković...